Russisk ambassadør i TV-krangel:

- Hvordan kan du leve med deg selv?

Russlands ambassadør til Australia ble stilt til veggs på ABC News, og intervjuet ble en intens affære.

ANSPENT: Det ble anspent stemning i studio da programleder Sarah Ferguson konfronterte den russiske ambassadøren Alexey Pavlovsky. Video: ABC 7:30 Vis mer
Publisert

Intervjuet, sendt på den australske TV-kanalen ABC News mandag, var det første intervjuet Russlands ambassadør til Australia, Aleksej Pavlovskij, hadde gjort på månedsvis, ifølge Sky News.

Det ble sparket i gang med knallharde spørsmål fra journalist og programleder for aktualitetsprogrammet 7:30, Sarah Ferguson.

- Ambassadør. Du er her i Australia og nyter godt av fordelene med et fritt og åpent samfunn. Hvordan kan du leve med deg selv, når du representerer det undertrykkende og diktatoriske Putin-regimet? innledet Ferguson.

Spørsmålet fikk ambassadøren til å smile.

- Synes du det er morsomt? spurte Ferguson.

- Det jeg synes er morsomt, er måten du starter intervjuet på, svarte Pavlovskij.

Forverret seg

Videre sa ambassadøren at han aldri har hatt noen problemer med å bo i hjemlandet, skriver Sky News.

- Jeg har aldri hatt inntrykk av at jeg bor i et autokrati - eller hva du kalte det?

Stemningen forverret seg ytterligere da krigen i Ukraina etter hvert sto på agendaen.

KLIPPES BORT: President Vladimir Putins besøk i den russisk-okkuperte byen Mariupol i Ukraina blir plutselig avbrutt. Video: AP Vis mer

Ferguson dro blant annet fram tidligere uttalelser fra Pavlovskij - som hans påstand om at Australia har blitt «hjernevasket» til å støtte den ukrainske motstanden, ifølge Sky News.

- Den russiske invasjonen av Ukraina er en forbrytelse, og det russiske militæret har terrorisert det ukrainske folk. Skjønner du at man ikke trenger å være hjernevasket for å forstå det, spurte Ferguson.

Pavlovskij nektet å besvare spørsmålet, og gikk heller over til å snakke om blant annet USAs invasjon av Irak.

- Folk er hjernevasket

Under intervjuet sa også den russiske ambassadøren at Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har «tunnelsyn» og avviste rapporter om krigsforbrytelser i Ukraina, skriver ABC.

FNs etterforskere la i forrige uke fram sin første rapport, som fastslår at Russlands står bak mange krigsforbrytelser i Ukraina.

GIKK IKKE RUNDT GRØTEN: Da Russlands ambassadør til Australia, Aleksej Pavlovskij, stilte til intervju på TV-kanalen ABC News, gikk journalisten rett på sak. Foto: Alexander Bogatyrev / SOPA Image / Shutterstock / NTB
GIKK IKKE RUNDT GRØTEN: Da Russlands ambassadør til Australia, Aleksej Pavlovskij, stilte til intervju på TV-kanalen ABC News, gikk journalisten rett på sak. Foto: Alexander Bogatyrev / SOPA Image / Shutterstock / NTB Vis mer

Etterforskningsteamet på tre personer ledes av norske Erik Møse, og de har besøkt 56 byer og landsbyer i Ukraina, samt inspisert åsteder, graver, torturkamre og rester av ulike våpen, skriver NTB.

Dagen etter at rapporten kom, utstedte ICC en arrestordre på Russlands president Vladimir Putin. De anklager ham for å være ansvarlig for krigsforbrytelsene begått i nabolandet.

- Folk er hjernevasket etter å ha hørt store ord om beviser og om bilder. Men de har aldri fått muligheten til å faktasjekke det som blir presentert for dem, svarte Pavlovskij på spørsmål fra ABC om Russland vil samarbeide i etterforskningen.

Se bilder fra innsiden av luksuspalasset som Vladimir Putin angivelig deler med sin elskerinne og deres tre barn. Video: Proekt / Reporter: Jessica Maria Szymanska / Dagbladet Vis mer

Han beskyldte videre etterforskerne for å ignorere påståtte krigsforbrytelser begått av ukrainske styrker, «inkludert tortur, sadistisk tortur av krigsfanger i nazi-stil, og henrettelser av krigsfanger», skriver kanalen.

FNs etterforskere har kunnet dokumentere et mindre antall brudd som er begått av ukrainske styrker, hvorav to kan utgjøre krigsforbrytelser, ifølge NTB.

Propaganda-påstander

Avslutningsvis beskyldte både Ferguson og den russiske ambassadøren hverandre for å spre propaganda, skriver Sky News.

- Jeg vil si at denne tragedien i Ukraina startet når Vesten sponset et kupp i Kyiv og ga makten til en ultranasjonalistisk og fremmedfiendtlig regjering. Det var faktisk regjeringen som brant mer enn 50 levende mennesker i Odesa, påsto Pavlovskij.

Hvorpå Ferguson svarte:

- Hvis du bare skal gjenta russisk propaganda fra fortida, så ber jeg deg om å gå videre.

- Sarah, det er du som repeterer vestlig propaganda. Og det er greit? svarte Pavlovskij.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer