Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kvinne død i flyulykke

Hvordan kan en person fysisk bli sugd ut gjennom flyvinduet?

En flyger og luftfartsekspert forklarer.

DØDE: Kvinnen som ble sugd ut av dette vinduet døde senere av skadene. Foto: NTB Scanpix
DØDE: Kvinnen som ble sugd ut av dette vinduet døde senere av skadene. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skapte store overskrifter i media da en motordel løsnet fra et Southwest Airlines-fly på vei fra New York til Dallas, og deretter knuste et vindu på flyet mens det var i lufta.

Kvinnen som satt ved siden av det knuste vinduet, Jennifer Riordan (43) ble sugd ut av vinduet, og kom seg seinere ut av flyet med alvorlige skader, men døde til slutt på sykehuset.

Et enormt lufttrykk

Flyger og luftfartsekspert Per Julius Helweg forklarer til Dagbladet hvordan det er mulig at et menneske blir dratt ut av flyvinduet på denne måten.

Per Julius Helweg er både flyger og luftfartsekspert. Foto: Privat
Per Julius Helweg er både flyger og luftfartsekspert. Foto: Privat Vis mer

- En flykabin er såpass høyt oppe i lufta, at den er nødt til å fungere som et trykkammer for å gjøre luften pustbar og levelig for passasjerene. Med dette trykkammeret kommer det et enormt luftpress, forklarer han.

Det blåses så mye luft inn i flykroppen at en flekk på kabinveggen på størrelse med en håndflate, hele tiden vil ha et lufttrykk tilsvarende et halvt tonn. Det er et halvt tonn som hele tiden presser mot den samme flekken.

- Om det da går et hull på flykabinen som er større enn en knyttneve, så vil all lufta i hele kabinen trenge seg ut gjennom det hullet. Med andre ord ble kvinnen egentlig trykket ut gjennom vinduet, sier Helweg.

Vinduet som kvinnen ble presset ut av var omtrent en halv kvadratmeter.

- Da vil det være godt over et helt tonn med luft som trykker som dette vinduet hele tiden, og som vil gjøre alt det kan for å komme seg ut av vinduet når det først sprekker, forklarer Helweg.

Artikkelen fortsetter under videoen.

MÅTTE NØDLANDE: Det ble dramatisk da Southwest Airlines-flyet fikk trøbbel med motoren. Video: KYW, CNN Vis mer

Den pensjonerte United Airlines-kapteinen Ross Aimer sier til CBS News at det store lufttrykket faktisk kan gjøre noe med størrelsen til passasjerene.

- Du har et så utrolig stort trykk som forsøker å komme seg ut gjennom det lille hullet, og at det kan praktisk talt presse sammen mennesker, slik at de blir små nok til presses gjennom vinduet, sier han.

Kan overleve

Det som gjorde at kvinnen ikke ble trykket helt ut gjennom vinduet skal ha vært det faktum at hun hadde sikkerhetsbeltet festet da ulykken skjedde. Til tross for at fly som regel beveger seg i 900 km/t, og at det er opp mot seksti minusgrader utenfor vinduet, kan et menneske overleve det å falle utenfor med både hodet og overkroppen.

- Man sier jo at det tar omtrent 20 sekunder uten oksygen før risikoen for å besvime kommer. Innenfor dette tidsrommet skal oksygenmaskene ha falt ned. Om det skulle feile, eller noen havner utenfor flyet med deler av kroppen, skal styrmannen ha mulighet til å komme seg fra maks høyde til pustbar høyde innenfor en tidsramme på to til tre minutter, sier Helweg før han legger til:

- Men det er klart det vil føre med seg en overveldende følelse av frykt og ekstremt ubehag, selv om det ikke nødvendigvis er dødelig.

Et godt eksempel på at man kan overleve en slik episode er den tidligere piloten Tim Lancaster, som opplevde at hele frontvinduet på flyet løsnet midt under en flyging i 1990. Lancaster hadde ikke på seg sikkerhetssele, og ble derfor presset ut gjennom vinduet, skriver Expressen.

Det eneste som reddet ham fra å falle helt ut, var en flyvert med navn Nigel Ogden som holdt ham igjen etter beina. Til slutt var det bare delen fra knærne og ned som var innenfor flykroppen, mens resten hang utenfor flykroppen. Likevel klarte den tredje piloten med sikkerhetsselen på å få kontroll over flyet, og deretter få Lancaster trygg og levende om bord.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling