Kvinne død i flyulykke

Hvordan kan en person fysisk bli sugd ut gjennom flyvinduet?

En flyger og luftfartsekspert forklarer.

DØDE: Kvinnen som ble sugd ut av dette vinduet døde senere av skadene. Foto: NTB Scanpix
DØDE: Kvinnen som ble sugd ut av dette vinduet døde senere av skadene. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det skapte store overskrifter i media da en motordel løsnet fra et Southwest Airlines-fly på vei fra New York til Dallas, og deretter knuste et vindu på flyet mens det var i lufta.

Kvinnen som satt ved siden av det knuste vinduet, Jennifer Riordan (43) ble sugd ut av vinduet, og kom seg seinere ut av flyet med alvorlige skader, men døde til slutt på sykehuset.

Et enormt lufttrykk

Flyger og luftfartsekspert Per Julius Helweg forklarer til Dagbladet hvordan det er mulig at et menneske blir dratt ut av flyvinduet på denne måten.

- En flykabin er såpass høyt oppe i lufta, at den er nødt til å fungere som et trykkammer for å gjøre luften pustbar og levelig for passasjerene. Med dette trykkammeret kommer det et enormt luftpress, forklarer han.

Det blåses så mye luft inn i flykroppen at en flekk på kabinveggen på størrelse med en håndflate, hele tiden vil ha et lufttrykk tilsvarende et halvt tonn. Det er et halvt tonn som hele tiden presser mot den samme flekken.

- Om det da går et hull på flykabinen som er større enn en knyttneve, så vil all lufta i hele kabinen trenge seg ut gjennom det hullet. Med andre ord ble kvinnen egentlig trykket ut gjennom vinduet, sier Helweg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer