Hvordan kan folk bli så onde?

Nye sjokkbilder fra amerikanernes torturfengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): To nakne fanger som er lenket til hverandre med håndjern.

En naken fange innsmurt i avføring.

En annen naken fange som er tvunget til å henge opp ned etter beina fra en køyeseng.

Philip Zimbardo, en av verdens mest anerkjente og berømte psykologer, la i dag fram nye grufulle bilder tatt i amerikanernes skrekkfengsel Abu Ghraib under konferansen TED 2008.

Psykologiprofessoren har fått tilgang til bildene fordi han var ekspertvitne i en rettssak mot en av vaktene ved fengselet, melder Wired.

Bildene er tatt av fangevokterne.

Zimbardo har satt sammen bildene til en video som han selv har lagt på lyder til som du kan se her. Bildene i denne artikkelen er også hentet fra samme det materialet.

Abu Ghraib-fengselet ligger utafor Bagdad i Irak, og er drevet av amerikanerne.

Hvordan kan folk bli så onde?

Fengselet er skandalebefengt, og det er dokumentert en rekke tilfeller av torturliknende overgrep fra de amerikanske fangevokterne mot de irakiske fangene. Saken kom fram i offentligheten i 2004.

Philip Zimbardo er mannen bak et av de mest berømte eksperimentene innen psykologisk forskning noensinne, Stanford prison.

Forsøket viser hvordan i utgangspunktet normale personer kan utføre voldelige og nærmest sadistiske handlinger under gitte betingelser. 

Psykologiprofessor Pål Kraft har skrevet om eksperimentet i boka Islamistisk terrorisme, som er redigert av Bjørn Erik Rasch og kom ut i 2005.

- Zimbardo utførte forsøket på Stanford University i 1971 hvor man innredet et simulert fengsel i kjelleren på en av universitetsbygningene. Forskerne rekrutterte deretter 24 studenter som ble tilfeldig fordelt i to grupper som i to uker skulle spille roller som henholdsvis «fanger» og «fangevoktere», skriver Kraft i boka.

- I løpet av noen få dager var «fangevokterne» blitt voldelige og sadistiske. «Fangene» ble tvunget til å ha hette over hodet, kle seg nakne og til å utføre diverse seksuelle handlinger. Etter noen få dager, mer enn ei uke tidligere enn planlagt, måtte studien avbrytes fordi en var redd for hvilke konsekvenser den skulle få for de deltakende studentene, skriver han.

- Eksperimentet viser at man kan få helt normale mennesker til å utføre voldelige og grusomme handlinger når omgivelsene og situasjonen gjør at det blir normalt, sier Kraft til Dagbladet.no.

En av årsakene til handlingene er at fangevokterne dehumaniserer fangene.

VOLDELIGE HANDLINGER: De nye bildene dokumenterer omfattende overgrep ved fengselet.
VOLDELIGE HANDLINGER: De nye bildene dokumenterer omfattende overgrep ved fengselet. Vis mer

- De slutter å se på dem som mennesker. De omtaler dem på en negativ måte, for eksempel som slanger, kryp eller hunder.

En annen hovedårsak er at personene innordner seg i et system der det gis ordrer.

Men jeg ville vel aldri gjort noe sånn, og de som utfører handlinger som dette må da være onde mennesker, tenker kanskje mange som leser artikler som dette.

En av årsakene til at de fleste tenker slik, kaller psykologene den fundamentale attribusjonsfeil.

Teorien hevder at vi ser på andre personers atferd i en bestemt situasjon som et resultat av vedkommendes personlighet eller andre indre årsaker hos personen selv, mens vi undervurderer påvirkningen fra situasjonen personen er i.

DØMT: 17 offiserer og soldater ble tatt ut av tjeneste da overgrepene ble kjent. Sju ble dømt.
HENGT OPP NED: Dagbladet.no har sladdet dette bildet.
SER IKKE PÅ DEM SOM MENNESKER: Dehumanisering er en av årsakene til de torturlignende handlingene.
FÅR STØT: Og en sekk over hodet.
LENKET SAMMEN: Professoren har sladdet ansiktene til flere av fangene.
FENGSEL: Lynndie England fikk tre år i fengsel. Hennes tidligere forlovede, Charles Graner, ble dømt til ti år.
VOLD: Vokterne har begått grove overgrep.
USKYLDIGE: I etterkant av torturskandalen, anslo den amerikanske sjefen ved fengselet at 90 prosent av fangene der var uskyldige.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer