- Hvordan kan man gjøre dette? Noen av disse plantene er hentet med livet som innsats

Botanisk hage utsatt for hærverk på flere uerstattelig planter.

 HÆRVERK:  Dette var synes som møtte de ansatte ved Botanisk hage, da de fikk beskjed om at det var utsatt hærverk på flere av plantene deres. Alle foto: Oddmund Nostad, NHM.
HÆRVERK: Dette var synes som møtte de ansatte ved Botanisk hage, da de fikk beskjed om at det var utsatt hærverk på flere av plantene deres. Alle foto: Oddmund Nostad, NHM.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ved halv tolv-tida i dag fikk Botanisk hage på Tøyen beskjed om at flere uerstattelige planter i veksthusene var utsatt for hærverk. Flere planter var blitt hugd ned med kniv av ukjent gjerningsmann.

Et tyvetalls planter i de to veksthusene «Palmehuset» og «Victoriahuset» hadde fått greiner og stammer avhugd, og alle pottene rundt dammen i «Victoriahuset» var veltet ut i vannet, opplyser Botanisk Hage.

- Vi er utrolig skuffet. «Hvordan i all verden kan noen gjøre noe sånt?» Flere av disse blomstene er hentet inn på slitsomme ekspedisjoner, noen ganger med livet som innsats, sier botaniker med ansvar for veksthusene, Finn Ervik, til Dagbladet.

- Trist Han forteller at den eldste planten som er skadet, er en aloe som ble samlet inn i Afrika i 1970, for 44 år siden.

- Det er jo utrolig trist når noe slikt skjer. Det vil jo faktisk ta 44 nye år før denne planten vokser og blir slik den var før, sier Ervik til Dagbladet.

I tillegg er det gjort skadeverk på blant annet flere planter fra tropene, slektninger av kaktus og en bananplante.

- Sårene på plantene viser at det har vært brukt kniv eller et lignende huggvåpen. Vi kommer til å anmelde dette til politiet som følger saken videre, sier Ervik.

Kameraovervåking Botanikeren opplyser at det er en mulighet for at gjerningsmannen er fanget opp på et av overvåkningskameraene Botanisk hage har installert.

 MINST 20 PLANTER SKADET:  Et tyvetalls planter i de to veksthusene «Palmehuset» og «Victoriahuset» hadde fått greiner og stammer avhugd, og alle pottene rundt dammen i «Victoriahuset» var veltet ut i vannet, opplyser Botanisk Hage.
MINST 20 PLANTER SKADET: Et tyvetalls planter i de to veksthusene «Palmehuset» og «Victoriahuset» hadde fått greiner og stammer avhugd, og alle pottene rundt dammen i «Victoriahuset» var veltet ut i vannet, opplyser Botanisk Hage. Vis mer

- Videre etterforskning av politiet vil vise om vi har fanget opp denne personen på kamera, sier han.

Han forteller at det likevel fortsatt er mulig å besøke Botanisk hage, om det er ønskelig.

- Inntil videre vil vi fortsette å holde veksthusene åpne for publikum, men skulle vi oppleve noe lignende igjen, må vi vurdere å sette i verk tiltak, sier Ervik.

 MULIG FANGET OPP.  Botanikeren opplyser at det er en mulighet for at gjerningsmannen er fanget opp på et av overvåkningskameraene Botanisk hage har installert.
MULIG FANGET OPP. Botanikeren opplyser at det er en mulighet for at gjerningsmannen er fanget opp på et av overvåkningskameraene Botanisk hage har installert. Vis mer