«Hvordan kan vi bevise at noe ikke finnes?»

Politiet sier det er umulig å fullstendig motbevise terroristens Knights Templar-forklaring.

VITNET I RETTEN I DAG:  Kripos-etterforsker Vidar Sæther under en pause i retten. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
VITNET I RETTEN I DAG: Kripos-etterforsker Vidar Sæther under en pause i retten. Foto: Bjørn Langsem/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politioverbetjent Vidar Sæther fra Kripos vitnet i dag om politiets etterforskning av det angivelige Knights Templar-nettverket, som terroristen Anders Behring Breivik hevder han er en del av.

Sæther gjorde det klart, slik Dagbladet har skrevet tidligere, at de mener målet for Breiviks turer til Liberia og Baltikum var diamantkjøp og hvitvasking av penger. Breivik hevder han møtte en serbisk krigsforbryter i det afrikanske landet og at han deltok på trening med andre nasjonalister på to baltikumturer.

- Formålet for reisene var å tjene penger. Han dro til Liberia for å kjøpe diamanter, og formålet med turene til Baltikum var å hvitvaske en halv million kroner, sa Sæther i retten.

London Breivik hevder han var med på et stiftelsesmøte med 11 andre personer i London i 2002, på vei tilbake fra Liberia. Politiet mener et slikt møte ikke har funnet sted.

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen spurte Sæther hvordan politiet så bombastisk kan gå ut fra at Knights Templar ikke fins.

- Hvis det fins enkeltmannsceller som ikke vet om hverandre, hvordan kan dere da være så sikre?

- Vi tror ikke på beskrivelsen av stiftelsen og motivene for reisene, sier Sæther.

Han legger til:

- Hvordan kan vi bevise at noe ikke finnes?

Sæther viste her til politioverbetjent Alf Nissen i Kripos som vitnet om politiets analysearbeid tidligere på dagen, som sa nettopp det om analysearbeidet og forklarte at enkelte ting ikke kunne endelig avklares, men bare letes etter best mulig.

Nato-bombing Politiet tviler også på Breiviks påstander om at Norges samtykke til NATO-operasjonen på Balkan i 1999 var et sentralt punkt for opprettelsen av KT-nettverket. De viste til at han ikke har nevnt dette i noen av sine 100 poster på FpU sitt forum på den tiden og at han i en post også omtaler nasjonalisme som «en alvorlig sykdom» i Europa.

- Vi finner ikke samsvar mellom KT-aktiviteten og hvem Breivik var i 2002, sa Sæther, som også viste til at tiltalte på den tiden stort sett ga uttrykk for at han var opptatt av å tjene penger.

Breivik brukte rundt 84.000 kroner på Liberia-turen, et beløp som utgjorde en stor del av pengene han disponerte før turen. De mener dette var et for stort innhogg i hans personlige økonomi til at han hadde råd til dette kun for å bygge et dekke for sitt egentlige ærend. Sæther påpekte også det forunderlige i at Breivik har overført flere ti tusen kroner til en person i Liberia også etter han kom hjem, hvorav 10 000 kroner av var spyttet inn i diamantprosjektet av hans nærmeste venn.

Breivik har selv forklart at bloddiamanthandelen - som han opplyste om til vennene - var et «cover» eller dekkhistorie for hans virkelige hensikter.

- Lite sannsynlig  Politiet har avdekket at Breivik gjorde flere innkjøp etter at han kom hjem fra Liberia. Dette var blant annet utstyr for å sjekke verdien av diamanter. Sæther redegjorde også for hvordan Breivik etter at han kom hjem, først overførte ca 5000 kr og så ca 35 000 kroner til en mann ved navn Alpha Kallon. Forsvarer Geir Lippestad spurte hva som hadde blitt gjort for å få et avhør av Kallon. 

- Liberia er ikke det letteste landet å få dette til, svarte Kripos-etterforsker Sæther.

- Vi fikk som kjent svar i forrige uke, siden vi har begge transaksjonene og telefonnummeret hans, og har nå kommet så nær at vi har snakket med svigerbroren som sier han befinner seg i USA, sa Sæther.

Lippestad fulgte opp:

- Har dere vurdert om han kan ha hatt to motiver for å reise til Liberia? Dvs. både å møte (den nasjonalistiske) serberen og handle bloddiamanter?

- Det har vi, men ut fra opplysningene som er kommet fram her, finner vi det lite sannsynlig.

- Korrekte Forsvarer Geir Lippestad brukte mye tid til å få politietterforskeren til å innrømme at Breiviks forklaringer på punkter rundt utenlandsreisene har vist seg å være faktiske og korrekte, noe Sæther også innrømmet.

Deretter ville Lippestad vite hvordan politiet likevel kan slå fast at det ikke fant sted noe stiftelsesmøte av Knight Templar i London, slik Breivik hevder. Lippestad mener politiet i liten grad kan dokumentere hvorvidt Breivik møtte eller ikke «møtte noen i London for nesten ti år siden».

SIKRING: Politiet vokter Breivik tett under retssaken i Oslo tinghus. Breivik mener det er positivt at politiet ikke klarer å dokumentere hva han gjorde i London i 2002.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SIKRING: Politiet vokter Breivik tett under retssaken i Oslo tinghus. Breivik mener det er positivt at politiet ikke klarer å dokumentere hva han gjorde i London i 2002. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Om det virkelig er mulig å finne ut av om dette skjedde for ti år siden, lever vi et samfunn hvor overvåkningen har kommet ganske langt. Er det mulig å finne ut hvem han møtte i London for ti år etter, spurte Lippestad.

- Nei, vi vet ikke mye om det. Men vår oppfatning er at det ikke fant sted noe møte, svarte Sæther.

- Vi mener reisen til London var økonomisk motivert, la Sæther til.

- For meg er det vanskelig å se hva dokumentasjonen du har lagt fram faktisk dokumenterer, sa Lippestad.

- Kjempebra Breivik selv sa i retten at det er bra for ham at politiet ikke tror riddernettverket eksisterer.

- Det er kjempebra, for da slipper jeg å bekymre meg for at de skal bli avdekket. Men, som jeg har sagt tidligere, vil det bli bevist innen ett år og tre måneder, når det kommer et nytt angrep, sa Breivik i sin kommentar til politiets gjennomgang av Knights Templar-nettverket (KT). 

Det store spørsmålet - Det er jo greit at politiet ikke har funnet noen medhjelpere og at de ikke tror på den historien som Breivik først har initiert, sier bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen til Dagbladet.

- Men samtidig har jo Breivik moderert seg i etterkant, og det som gjenstår er finne ut om han lyver eller om han har vrangforestillinger, sier Larsen, som selv tror Breivik bevist forteller løgner.

- Det er propaganda for å spre sitt budskap, sier Larsen.

REISTE VERDEN RUNDT: Her er Anders Behring Breiviks to pass og visum til Kina.
REISTE VERDEN RUNDT: Her er Anders Behring Breiviks to pass og visum til Kina. Vis mer