- Hvordan kan vi stole på det han sier neste gang vi møter ham?

Israelsk UD raser over Jonas Gahr Støres hemmelige telefonsamtaler med Hamas.

SKUFFET OG OVERRASKET: Yigal Palmor er talsmann for Israels utenriksdepartement. Han mener Jonas Gahr Støre nå må sette inn ekstraordinær innsats for å få tilbake kredibiliteten sin i forhold til Israel. Foto: Privat
SKUFFET OG OVERRASKET: Yigal Palmor er talsmann for Israels utenriksdepartement. Han mener Jonas Gahr Støre nå må sette inn ekstraordinær innsats for å få tilbake kredibiliteten sin i forhold til Israel. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Israels utenriksdepartement (UD) hadde i dag tidlig ikke fått med seg avsløringene om at utenriksminister Jonas Gahr Støre satt i hemmelige telefonsamtaler med Hamas våren 2007.

Norsk utenriksdepartement viser til at Gahr Støre på president Mahmoud Abbas' oppfordring hadde tre telefonsamtaler med Hamas-leder Khaled Meshaal i Damaskus mellom februar og mai 2007. Formålet var å budbringe Abbas?  og det internasjonale samfunnets budskap til Hamas i «en kritisk fase for fredsprosessen».

Dagbladet gir pressetalsmann for israelsk UD, Yigal Palmor, Utenriksdepartementets begrunnelse for samtalene. Den faller ikke i god grunn.

- Først vil jeg bare få si at Hamas er erklært en terrororganisasjon av UD, EU og USA. Terrororganisasjonen var tidligere bare en israelsk bekymring, men organisasjonen har ikke bare drept 100-vis av israelere. De drepte også palestinere for å ta over Gaza, og har sin krig mot palestinske selvstyremyndigheter. Nylig har de også iverksatt en åpen væpnet konflikt med Egypt. Organisasjonen har fått mange muligheter til å ta avstand fra vold og selvmordsaksjoner, men de nekter, sier Yigal Palmor på telefon til Dagbladet.

- Kan de bedre? UD-talsmann Palmor sier det er «fullstendig uforståelig» at Norge har tatt kontakt med Hamas på høyeste politiske nivå.

- Synes nordmennene at de vet bedre enn EU, USA, Canada og andre land? Tror de at de kan oppnå bedre resultater enn alle andre? Vel, jeg synes det er nok å se på resultatene. Hamas er i åpen konflikt med palestinske selvstyremyndigheter, og jeg observerer at norsk politikk er langt unna å gi et eneste symbolsk resultat, sier Palmor.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre er i dag i Davos, men svarer Dagbladet på telefon:

- Jeg tar dette til etterretning. Dette er ikke overraskende uttalelser fra Israel. De fordømmer jo stor sett alle som har slik kontakt. Men dette er fire år tilbake, og israelerne visste godt at det var kontakt, og at Norge ga støtte til president Abbas i hans forsøk på å få i stand en samlingsregjering, sier Gahr Støre.

Handler om ærlighet Israelsk UDs Palmor snakker i en rasende fart, har åpenbart mye på hjerte:

- I fortsettelsen kan vi ikke annet enn å lure på ærligheten, kredibiliteten og sannferdigheten til Mr. Støre neste gang han sier noe. Dette er ikke en liten forteelse. Han sier sannheten, men ikke alltid hele sannheten. Jeg kan kan altså ikke annet enn å lure på hvordan vi kan stole helt på det han sier neste gang, sier Palmor.

- Er du overrasket over telefonsamtalene?

- Ja, vi ser på nordmenn som ærlige mennesker som holder ord. Det er fremdeles vårt syn på nordmenn generelt, men jeg er overrasket over det som nå kommer fram, sier Palmor.

Gahr Støre sier at han aldri sendte ut noen pressemelding om telefonsamtalene, og ønsker ikke å spekulere i hva israelerne plukket opp i 2007.

- Dette har Norge og Israel diskutert og luftet ut om før, grundig. Vi er ærlige med hverandre, og enige i at vi er uenige om noe. Det kan vi leve med. Dette dreier seg om perioden mellom februar og mai 2007. Siden mai 2007 har det ikke vært noen form for politiske kontakt  etter dette, sier Gahr Støre og fortsetter:

- Norske politikere har hatt kontakt med bevegelser som vi generelt tar avstand fra. Under Jan Petersen var det for eksempel kontakt med Tamiltigrene, som jeg mener ligger i samme kategori som Hamas. Det var også helt riktig å ha det. Hvis du skal ha noen ambisjoner med å drive med politikk, må du ha mulighetene åpne for å gjøre slike ting. Hvis ikke er det bare å legge på røret, sier Gahr Støre.

- Oppmuntrende Israels Yigal Palmor er enig i at israelere og nordmenn ikke alltid er enige i sak, men at de likefullt snakker ærlig til hverandre. Men telefonsamtalene mellom Gahr Støre og Meshaal var å trå over streken, ifølge israeleren.

- Tenk hvor oppmuntrende disse telefonsamtalene var for Hamas. Alle andre fordømmer Hamas, mens de blir kontaktet av en respektert utenriksminister, sier Palmor.

Støre svarer:

- Telefonsamtalene har ikke blitt offentlig kjent før nå, fire år etter. Hvor mye noen kan få ut i et pr-perspektiv har jeg vanskeligheter for å se. Dette er noe han (Khaled Mesaah, red. anm) og jeg har holdt for oss selv inntil nå, sier Gahr Støre.

Burlesk teater Avsløringene om de hemmelige telefonsamtalene gir talsmann Palmor følgende bilde:

- Det er litt som når en kone tar mannen sin på fersken med en elskerinne. Han har alltid en begrunnelse. Det blir som et burlesk teater, sier Palmor.

Sjøl pleier Palmor ifølge seg sjøl å gi folk en ny sjanse.

- Det er alltid mulig å gjøre opp for feil i det private. Men i politikken er dette mye vanskeligere. Hvis han (utenriksminister Støre, red. anm) ønsker å gjenopprette sin troverdighet, vil han måtte sette inn ekstraordinær innsats, sier Palmor.

- Er du skuffet?

- Ja.

Støre forsvarer telefonsamtalene:

- Samtalene var våren 2007, etter anmodning fra president Abbas. Hamas var i bevegelse, så diplomatisk var det naturlig å se om det var mulig å komme dem i møte. Men etter Hamas' voldelige overtakelse av Gaza, samt at Hamas ikke har gått med på kravene om å anerkjenne Israels rett til å eksistere, respektere internasjonale avtaler og å ta avstand fra vold, er det ikke lenger noe grunnlag for slik kontakt, sier Støre og fortsetter:

- At israelerne reagerer på denne måten, får vi leve med, og kan vi leve med.

FORSVARER HEMMELIGHOLD:  Utenriksminister Jonas Gahr Støre forsvarer hemmeligholdet av telefonsamtalene han hadde med Hamas-sjef Khaled Meshaal våren 2007. Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet
FORSVARER HEMMELIGHOLD: Utenriksminister Jonas Gahr Støre forsvarer hemmeligholdet av telefonsamtalene han hadde med Hamas-sjef Khaled Meshaal våren 2007. Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer