Hvordan kom livet til jorda?

Karbonmolekyler fra rommet styrker kometteori. Faller snart en ny brikke i puslespillet på plass?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen vet med sikkerhet hvordan liv oppsto på den kjølige planeten Tellus, bedre kjent som jorda, for nesten fire milliarder år siden.  Men en ide som står stadig sterkere er at kometer som har passert eller truffet jorda har lagt igjen atomer og molekyler som var nødvendig for å gi eller spre liv på den kalde overflaten.

Nå kommer forskning som ytterligere støtter denne muligheten. I januar 20004 fløy romsonden Stardust forbi en 5 kilometer bred komet, bestående av en blanding av is og stein.

Stardust klarte å samle med seg ørsmå korn og partikler, på 240 kilometers avstand fra kjernen.

Forskere verden over har fått adgang til å studere materialet, melder BBC.

Livets kilde i kometen?

Resultatene fra studiet av kometen, kalt 81P/Wild-2 presenteres denne ukens utgave av Science.

Det kanskje mest oppsiktsvekkende funnet er store karbonrike molekyler. Ifølge forskere var denne typen molekyler trolig sentral på et tidlig stadium da jordas biokjemi oppsto.

- Uansett hva som startet livet på jorda, så er det slik at desto større variasjon det var blant molekylene, og desto mere like de var de molekylene som livet bruker i dag, jo lettere ville det ha vært, sier Scott Sanford fra NASA til BBC.

55 forskere ved over 30 institusjoner verden over har deltatt i undersøkelsene, og de gjør stadig nye oppdagelser. De små kornene, ofte på bare en halv millimeter i diameter, gir forskere en viktig innsikt i forholdene som har rådet i verdensrommet i solsystemets tidligere dager, da planeter og kometer ble skapt.

KOMETEN SOM BÆRER HEMMELIGHETER OM HISTORIEN: Bildet er tatt av romsonden Stardust da den fanget opp små korn fra kometen som er nå er analysert av forskere. Foto: Ap
KOMETEN SOM BÆRER HEMMELIGHETER OM HISTORIEN: Bildet er tatt av romsonden Stardust da den fanget opp små korn fra kometen som er nå er analysert av forskere. Foto: Ap Vis mer

Framtida vil vise

På bakgrunn av funnene justerer også forskere sine modeller for hvordan solsystemet ble formet.

Et stort utvalg av mineraler er funnet i kornene fra kometens, blant annet bindinger av kalsium-alimunuim, en prosess som må ha funnet sted på et svært varmt sted. Mens kometen, bestående av is og stein, må ha blitt dannet langt vekk.

- Prosessen oppstår på det varmest tilgjengelige stedet i solsystemet, så da er det fascinerende å finne noe som dette i korn som kom sammen i et av de kaldeste stedene i solsystemet, sier Don Brownlee fra Universitet i Washington som leder Stardust-forskningen.

Men dagens teknologi kan ikke avsløre alle hemmelighetene som skjuler seg i partiklene Stardust fikk med seg på sen ferd gjennom verdensrommet. Derfor tar forskerne vare på prøvene slik at de kan gjennom gåes på nytt senere. Flere mener at arbeidet vil pågå i tiår framover.

- Informasjonen fra Stardust har vært oppsiktsvekkende og slik vil det fortsette når vi får lagt den sammen med mere kometdata fra NASAs «Deep impact mission» og Europas «Rosetta mission» som vil levere resultater om rundt sju års tid, sier professor Monica Grady fra Open University i Storbritannia.

Men et viktig spørsmål står like ubesvart tilbake: Oppsto livet her, eller kom det fra andre steder?

LANDET I JANUAR NASAs Stardustkapsel med oppsamlet støv og fremtidig forskningsmateriale ligger på bakken i Utah i USA etter landing.
<B>15. JANUAR ÅPNET DE STARDUST: Og på innsiden fant forskerne flere ledetråder til å forstå historien.
<B>STJERNESTØV: Laboratorieforsker Hope Ishii viser fram registreringen av stjernestøv på en dataskjerm ved Lawrence Livermore Laboratory i California.