MINST 18 DØDE:  Minst 18 mennesker mistet livet i terror-angrepet i Abuja, Nigeria. AFP PHOTO / HENRY CHUKWUENDO
MINST 18 DØDE: Minst 18 mennesker mistet livet i terror-angrepet i Abuja, Nigeria. AFP PHOTO / HENRY CHUKWUENDOVis mer

«Hvordan kunne det skje? Hvordan kom de seg forbi vaktene?»

FN vil granske hvordan Ingrid Midtgaard og minst 17 andre ble drept i terrorangrepet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selvmordsbomberen klarte å ta seg forbi to sperringer før bilen med sprengstoff gikk i lufta ved inngangen til FNs kontorer i Nigerias hovedstad. Norske Ingrid Midtgaard (30) er blant minst 18 drepte, melder NTB.
Godt bevoktet
Anlegget med 26 ulike FN-kontorer ble ansett for å være godt bevoktet, sier talsperson Farhan Haq i verdensorganisasjonen. - Bilen kom seg gjennom et par porter som ble bevoktet av sikkerhetsvakter. Hvordan det kunne skje? Hvordan de kom seg forbi vaktene? Det må vi finne ut, sier Haq om angrepet i Abuja fredag. I en samtale med BBC sier den islamistiske gruppen Boko Haram at de står bak angrepet.
Norsk offer
Minst 18 mennesker mistet livet i angrepet i Abuja, blant dem den 30 år gamle norske juristen Ingrid Midtgaard. - Hun hadde vært i Nigeria i nesten ett år og skulle hjem. Hun arbeidet i et departement som allerede er hardt rammet av terrorangrepet i Oslo 22. juli, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap). Han fordømmer angrepet på det sterkeste. - Det er særlig urovekkende at det er FN — som jobber for fred og utvikling — som rammes. Vi føler med både FN og Nigerias folk og myndigheter, sier Støre.

FNs generalsekretær
Også FNs generalsekretær Ban Ki-moon fordømmer angrepet og frykter at antallet ofre er «betydelig». - I denne triste stunden sender jeg min dypeste sympati til ofrene og familiene deres. FN skal gjøre alt vi kan for å støtte dem i denne vanskelige tiden, sa Ban på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

Kaos Røyken veltet ut av den fire etasjer høye bygningen etter angrepet. Redningsmannskaper, soldater og sivile jobbet på spreng for å finne overlevende i ruinene, og ambulanser gikk i skytteltrafikk. — Det var kaos. Jeg hørte folk rope, og vi prøvde alle å komme oss ut av bygningen samtidig. Jeg har aldri opplevd noe sånt i hele mitt liv og skulle ønske at det bare var en drøm, forteller en ansatt i FNs utviklingsfond UNDP.

Store ødeleggelser
Hele første etasje i bygningen ble ødelagt, og restene av bilen som ble brukt i angrepet, skal ha rast ned i underetasjen. En FN-ansatt fortale at folk ble sperret inne i de øverste etasjene av bygningen, som er en del av et bygningskompleks med nærmere 400 ansatte. Kraner ble satt inn for å forsøke å redde ut folk, og TV-bilder viste hvordan sårede ble heist ned i bårer.

- Barbarisk angrep Nigerias president Goodluck Jonathan lover at myndighetene skal jakte på dem som står bak angrepet. - Presidenten fordømmer på det kraftigste dette barbariske, meningsløse og feige angrepet på FN-bygningen i Abuja, heter det i en uttalelse.

Lignende angrep
FN-kontorene ligger i Garki-området, i nærheten av flere utenlandske ambassader. I juni ble politiets hovedkvarter i Abuja bombet i en lignende aksjon, og også da tok gruppen Boko Haram på seg ansvaret.

En sikkerhetskilde i Abuja sier denne gruppen trolig sto bak fredagens angrep på FN-kontorene. Men han peker også på ekstremistgruppen al-Qaida i det islamske Maghreb (AQIM), som blant annet opererer i nabolandet Niger. - Dette er svært sannsynlig Boko Harams verk, eller også AQIMs, og er en alvorlig opptrapping av sikkerhetssituasjonen i Nigeria, sier kilden. (©NTB)

 NORSK DREPT  Ingrid Midtgaard (30) var blant de drepte i terrorangrepet mot FN-kontoret. Justisminister Knut Storberget kjente Ingrid Midtgaard (30) personlig.
NORSK DREPT Ingrid Midtgaard (30) var blant de drepte i terrorangrepet mot FN-kontoret. Justisminister Knut Storberget kjente Ingrid Midtgaard (30) personlig. Vis mer