- Hvordan kunne det skje?

Åtte dager etter russebilulykken som kostet fire russ livet, våknet Øistein Rustad i sykehussenga. Nå er han på vei tilbake og tenker mye på hvordan det kunne skje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Natt til fredag 3. mai kjørte russebilen «Hellraiser» av veien. På vei mot Flisa kjørte bilen med syv ungdommer inn i en steinblokk i grøfta. I en eksplosjonsartet brann omkom Rolf Erik Ryen (19), Jon-Ola Løvmo Lie (18), Vegard Reinholdt Håndstad (18) og Karl Even Lynne (17). Tre andre gutter, deriblant Øistein Rustad, fikk alvorlige brann- og bruddskader.

- Etter at jeg våknet opp igjen har jeg fått mye tid til å tenke. Fundert mye på hvordan dette kunne skje. Jeg vil så gjerne vite, sier Øistein til Glåmdalen.

Han våknet opp på Ullevål sykehus åtte dager etter ulykken. Nå ligger han på Sentralsykehuset i Elverum og kjemper en tøff kamp mot skadene.

- Jeg husker bare noen få sekunder av ulykken. Jeg befant meg liggende på magen utenfor bilen og følte en enorm varme. Jeg forsøkte å krabbe med armene, men om jeg klarte det - husker jeg ikke, sier han.

Øistein satt i setet bak fører- og passasjersetet, et sete som var vendt mot kjøreretningen. Det var ikke bilbelte på setet.

Tenker mye

- Det er tungt å miste fire kamerater. Jeg har tenkt mye, veldig mye. Enkelte netter har jeg sovet minimalt. Klokka på veggen irriterer meg! Sekundviseren treffer aldri de punktene den skal...

Nå må Øistein holde seg i bevegelse. Han vet at veien ut av sykehuset vil være smertefull, og i neste uke skal han forsøke seg på krykkene.

Til høsten hadde han planer om å begynne i Forsvaret. Han ønsket en ingeniørutdanning på Forsvarets høgskole, men det har ulykken satt en midlertidig stopp for.

- Det irriterer meg grenseløst. Nå får jeg ta ting mer som de kommer, sier han til Glåmdalen.

FIRE OMKOM: Russebilen fraktes her bort fra ulykkesstedet i Åsnes kommune. Fire ungdommer mistet livet i ulykken.
FARVEL: En fullsatt Gjesåsen kirke tok i forrige uke et siste farvel med Rolf Erik Ryen.