VRAKET: Polske tv-bilder viser brannmenn jobbe ved deler av havaristen. Foto: AP/TVP via APTN
VRAKET: Polske tv-bilder viser brannmenn jobbe ved deler av havaristen. Foto: AP/TVP via APTNVis mer

- Hvordan kunne dette skje?

Verdensledere og folk på gata forenes i dyp sorg. Avdøde president Kaczynskis tvillingbror, Jaroslaw, reiste til ulykkesstedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
WARZAWA/OSLO (Dagbladet): Jaroslaw Kaczynski, lederen av partiet PIS og presidentens tvillingbror, fløy i dag til krasjstedet i Smolensk, ifølge tvn24.pl. Han landet sammen med sin delegasjon i Witebsk i 19-tiden. Polske rettsteknikere tok samme fly.

Den polske presidenten Lech Aleksander Kaczynski ble født 18. juni 1949. Han var politiker fra partiet «Lov og rettferdighet» (Polsk: Prawo i Sprawiedliwosc
(PiS)), et nasjonalkonservativt polsk parti. Han var borgermester i Warszawa fra 2002 til 2005, ifølge Wikipedia.

Lech Kaczynski var tvillingbror til Jaroslaw Kaczynski som har vært statsminister i Polen og som for tiden leder «Lov og rettferdighet».

RystetVerdens ledere er dypt rystet over ulykka, og forenes i sorgen sammen med den avdøde presidentens bror.

President Dmitrij Medvedev uttrykte i en TV-overført tale sin medfølelse med det polske folk etter flyulykken som kostet landets president livet. — På vegne av det russiske folk tilbyr jeg det polske folk mine mest dypfølte og inderligste kondolanser og medlidenhet med og støtte til de omkomnes slektninger og kjære, sier Medvedev.

Han erklærte ifølge NTB også at mandag vil bli nasjonal sørgedag i Russland

Polens statsminister Donald Tusk brøt ifølge BBC ut i gråt da han fikk den grusomme beskjeden.

- Men Polen må ikke slutte å fungere, slo Tusk fast.

- Hvorfor?Gordon Brown, Nicolas Sarkozy, Barack Obama stilte seg i køen over sørgende ledere.

— I dag ringte jeg til statsminister Tusk for å uttrykke Michelles og mine mest dypfølte kondolanser til det polske folket for det tragiske dødsfallet til president Lech Kaczynski, førstedamen Maria Kaczynska
og alle de andre som reiste sammen med dem for å minnes 70-årsdagen for Katyn-massakren, sier Obama.

Flere tusen mennesker samlet seg ifølge NTB foran det polske presidentpalasset i Warszawa etter flyulykken som kostet store deler av den polske eliten livet. Folkemassene la ned røde og hvite roser og tente levende lys foran den 200 år gamle bygningen, som ligger nær sentrum av den polske hovedstaden.
Står framOg flere velger å stå fram med sin sorg.

MISTET SIN BROR: Tidligere statsminister Jaroslaw Kaczynski. Foto: AP/Scanpix
MISTET SIN BROR: Tidligere statsminister Jaroslaw Kaczynski. Foto: AP/Scanpix Vis mer

- Jeg satt på en kafé da jeg hørte hva som hadde skjedd. Alle fikk sjokk, sier 24-årige Katrina Kasprzak til BBC.

Hun er en av flere polakker som har valgt å fortelle den britiske statskanalen om følelsene som skyllet over dem etter ulykken.

- Hvorfor kunne denne ulykken skje, spør 24-åringen.

Ulykken gikk også dypt inn på 26-årige Monika Sidor.

- Dette er veldig personlig for meg. Presidenten var fra min hjemby, sier hun.

MARKERING: Tusenvis av mennesker har samlet seg i Warzawas gater. Foto: Reuters/Scanpix
MARKERING: Tusenvis av mennesker har samlet seg i Warzawas gater. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Også i Norge er reaksjonene synlige. Flere har vist sin respekt ved å legge ned blomster utenfor den polske ambassaden i Oslo i dag.

Ville gjeninnføre dødsstraffPresident Kaczynski er en markant, men også en kontroversiell, leder.

Han har gjort seg bemerket internasjonalt med utspill om å gjeninnføre dødsstraff, sin russisk-, tysk- og EU-skeptiske politikk, og er blitt kritisert for sin undertrykkende politikk overfor homofile.

I 2006 utnevnte han tvillingbroren Jaroslaw Kaczynski til statsminister. Jaroslaw Kaczynski var medlem av Solidaritet i 1980-årene, og var redaktør i avisen Tygodnik Solidarno 1989—1991.

Han var stabssjef ved president Lech Walesas kontor 1990—1991. I 1991 grunnla han det kristendemokratiske partiet Porozumienie Centrum, og var senere dets leder frem til 1998. Han var innvalgt i det polske parlamentet, Sejm, 1991—1993 og 1997—2005. I 2001 grunnla han og tvillingbroren partiet Prawo i Sprawiedliwosc («Lov og rettferdighet»).

RESPEKT: En kvinne legger ned blomster utenfor den polske ambassaden i Oslo lørdag. Polens president var blant de omkomne da et polsk fly styrtet i Russland lørdag. Foto: Erlend Aas / Scanpix
RESPEKT: En kvinne legger ned blomster utenfor den polske ambassaden i Oslo lørdag. Polens president var blant de omkomne da et polsk fly styrtet i Russland lørdag. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

Jaroslaw Kaczynski var statsministerkandidat for «Lov og rettferdighet» i det polske parlamentsvalget i 2005. Da partiet hadde vunnet valget, uttalte imidlertid Jaroslaw at han ikke ville ta stillingen da dette ville redusere sjansene hans bror ville ha for å vinne presidentvalget i oktober samme år.

Året etter ble allikevel Jaroslaw Kaczynski utnevnt til statsminister av sin bror.

Som statsminister var han fungerende landbruksminister i 2006 og 2007, samt fungerende sports- og turismeminister i 2007.

RYSTET: Polens ambassadør i Norge, Wojciech L. Kolanczyk, er sterkt berørt av flyulykken.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
RYSTET: Polens ambassadør i Norge, Wojciech L. Kolanczyk, er sterkt berørt av flyulykken. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer