Hvordan kunne Haga miste hodet på den måten?

Undrer Dagbladets politiske kommentator Marie Simonsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• ALT OM AVGANGEN TIL HAGA

• Skandalens anatomi, kommentar Marie Simonsen

(Dagbladet.no): Åslaug Hagas avgang som olje- og energiminister og partileder kom ikke helt uventet. Heller ikke på Dagbladets politiske kommentator Marie Simonsen.

En ulovlig oppført brygge på hytta i Stryn, et påbygg uten brukstillatelse hjemme på Ås, og ikke minst et stabbur uten brukstillatelse og tillatelse til å leie ut - det ble for mye.

- Det var ingen vei utenom. Det ballet på seg med nye saker hver dag. Og særlig gårsdagens oppslag, der det kom fram andre opplysninger enn det hun har sagt i møte med Ås kommune, ble avgjørende, sier Simonsen.

Sklir på sannheten

I går stod leietaker Kjell Marvin Flattum (61) fram og slo i hjel Hagas påstand om at stabburet bare hadde vært utleid siden 2002. 

- Ja, jeg kan bekrefte at jeg bodde i stabburet til Åslaug Haga fra 1998 til 2000, sa Flattum til VG.

Hvordan kunne Haga miste hodet på den måten?

- Det får det hele til å virke veldig dumt, og viser hvordan hun sklir på sannheten. Du begynner å lure på hva som har skjedd, hvordan hun kunne miste hodet på den måten, sier Simonsen om den erfarne Senterparti-politikeren.

Haga overtok som olje- og energiminister etter Odd Roger Enoksen i september i fjor, etter å ha sittet nesten et år som kommunal og regionalminister.

Hun var også kulturminister i den første Bondevik-regjeringen fra høsten 1999 til våren 2000. 

Burde ikke hatt pressekonferanse

Dagbladets politiske kommentator tror Hagas håndtering av byggetabbene skyldes at sakene i utgangspunktet ikke har dreid seg om politikk. 

- Det ble en veldig personlig sak og den handlet om hennes privatliv. Det har nok blitt veldig forvirrende for henne og apparatet rundt henne. Når det er sagt, er det ingen tvil om at dette var en politisk sak, mener Simonsen.

- Er det noe hun kunne gjort annerledes som kunne reddet henne fra å måtte gå av?

- Hun burde lagt alle kortene på bordet med en gang, at stabburet ble leid ut fra -98 og at hun som tidligere kommunalminister burde visst bedre. I tillegg burde hun unnlatt å ha den pressekonferansen.

To dager etter avsløringen av den ulovlig oppførte brygga og to dager før Haga ble sykmeldt, innkalte en opprørt og tydelig engasjert Sp-leder og statsråd til pressekonferanse.

- Fram til 2008 har min integritet aldri vært utfordret, men det siste halvåret har det vært sauset sammen flere historier. Dette finner jeg meg ikke i, sa Haga.

Hun kritiserte pressen for å være for nærgående på familien og barna.

- Hun burde ikke gått i strupen på pressen og skjøvet familien foran seg. Det var altfor tidlig i prosessen. Til da hadde det bare vært to oppslag. Så pass må de tåle på det politiske nivået, sier Simonsen.

Et mønster

Hun tror også Arnstad-saken, Terra og OL i Tromsø til sjuende og sist var medvirkende til at Haga til slutt trakk seg.

- Det ble et mønster ut av det, og kanskje var det noe av grunnen til at hun ble så indignert.

- Er det noe Jens Stoltenberg kunne gjort for å redde Haga?

- Det er vanskelig for Jens å gjøre noe, siden dette var en Senterparti-leder i en trepartiregjering. Hadde det vært eget parti ville han kanskje grepet inn, sier Simonsen.

Hun tror Hagas exit ut av politikken er verre for Senterpartiet enn det for regjeringssamarbeidet. Men det kan tenkes at Hagas tabber vil påvirke valgkampen foran stortingsvalget neste år.

- Hvordan skal de snakke om strandsone, skatteskjerping og likhet? spør Dagbaldets Marie Simonsen.

• Les: Skandalens autonomi.

SENTERPARTIVENNER:</B> Anne Enger Lahnstein hjalp sønnen Erik i gang med valgkampen for Sp i Oslo i 2003. Sp-leder Åslaug Haga var med.
PÅ MAKTENS MIDDAG:</B> Haga på NHO-middagen i 2000 på SAS hotellet sammen med Kåre Willoch og Valgerd Svarstad Haugland.
NORGES NYE KULTURMINISTER:</B> Det var hun i 1999. Her er Haga gjest hos Synnøve Svabø med Lars Sponheim i sofaen.
KOMMUNEVALG 1999:</B> Folkemøte i Bergen om skolepolitikken med Kristin Halvorsen, Thorbjørn Jagland og Åslaug Haga.
PÅ TABLOID:</B> Debatt om rusbrus på TV 2s Tabloid mellom Hagen, Bondevik, Åslaug Haga og Kristin Halvorsen i 2003.
SEIEREN:</B> Stortingsvalget 2005. Jens Stoltenberg, Kristin Halvorsen og Åslaug Haga i Stortinget etter at seieren var et faktum. De rødgrønne kunne danne regjering.
<B>SKEPTISK: Kristin Halvorsen, Åslaug Haga og Torbjørn Jagland sammen på Stortinget i forbindelse med den årlige Nato-meldingen og spørsmål om våpenutlån til USA i 2004.
<B>DYNAMITT-LAG:</B> Sammen er vi dynamitt, mente SP´s lederteam Åslaug Haga og Marit Arnstad i 2003.
KOM FOR SEINT:</B> 14. oktober 1999 kom den ferske kulturministeren Åslaug Haga for seint til Nationaltheatrets «Et dukkehjem». Og hele Norge fikk vite det av media. Hun gikk nemlig feil - og viklet seg inn i en studiodekor i plast.
LANDSMØTE 2003:</B> Påtroppende leder for Sp, Åslaug Haga ropte et klart og rungende NEI til EU.
GIKK AV I DAG:</B> Åslaug Haga under pressekonferansen i formiddag.
KAMP FOR NORSKE ARBEIDSPLASSER:</B> Åslaug Haga på Union i 2005. Senterpartiet ville samle skogeierne for å bevare Union.
ALTERNATIV:</B> Partilederne Jens Stoltenberg, Kristin Halvorsen og Åslaug Haga på Soria Moria igjen juli 2005. De tre rødgrønne partilederne presenterte "en felles vilje til makt og ny kurs for landet." Ikke mindre enn 155 punkter med smått og stort var de blitt enige om.
REGJERINGSSKIFTE:</B> Flertallsregjeringen Ap, Sv og Sp, med statsminister Jens Stoltenberg i spissen, på Slottsplassen etter møte med kongen i 2005.
SORIA-MORIA:</B> Stoltenberg, Haga og Halvorsen med regjeringserklæringen klar høsten 2005.
<B>FARVEL:</B> Kjell Magne Bondevik tok farvel med sine regjeringsmedlemmer på Bogstad gård i Oslo i 2000. Her var de samlet til det siste måltidet - og låvedans. Bildet viser Laila Dåvøy, Dag Jostein Fjærvoll, Marit Arnstad og Åslaug Haga.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer