- Hvordan kunne han slippe så billig?

SOGNDAL (Dagbladet): Mangemillionær Fritz Hjelmeland (61) kjørte i 141 km/t og slipper fengselsstraff fordi retten mener han er en erfaren sjåfør og kjører så fin bil. «Tidligere ustraffet», sto det i dommen. Sannheten er at han ble dømt for uaktsom kjøring i 1965. Da kjørte han på to seksåringer i Sogn. Begge guttene ble drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er sjokkert over at det går an. Gutten min ble drept på grunn av Hjelmelands uaktsomhet. Så råkjører han igjen, også denne gang i en fin bil. Ikke et eneste sted blir Hjelmelands tidligere dom og fortid nevnt. Jeg har ingen hevntrang. Til det har det gått for lang tid. Men når han viser slik uaktsomhet nok en gang, bør ikke retten legge til rette for at han bare kan fortsette, mener Kirsten Friis fra Sogndal.

11. september 1964 mistet hun sin seks år gamle sønn Rune. Han løp ut i veien og ble påkjørt av Fritz Hjelmeland fra Førde i en sportsbil. Hjelmeland ble dømt til 60 dagers ubetinget fengsel for uaktsom kjøring, for ikke å ha tilpasset farten etter forholdene på veien, og for ikke å ha satt farten ned ved passering av barn i veien. Dessuten hadde han ikke gyldig førerkort.

Knust i fjellveggen

Ulykken skjedde da Rune Johansen, hans storebror på sju og noen jevnaldrende kamerater sto i en klynge like ved riksveien rett utenfor Sogndal. Guttene hadde lekt sammen hjemme hos en av dem, og to av seksåringene skulle bare løpe rett over veien for å hente en sykkel. Mamma Kirsten Friis skulle komme og hente sønnene sine hvert øyeblikk. Klokka var nesten 18.30. Fartsgrensen på stedet var 70 kilometer i timen. Idet guttene løp ut i veien, kom en folkevognsportsbil i høy fart på guttenes høyre side. Ettersom en annen bil i øyeblikket før passerte guttene i motsatt retning, var utsikten blokkert mot sportsbilen. Plutselig smalt det.

Familien Friis Johansen hadde bodd i Sogndal i en måned. De flyttet fra Bodø, blant annet for å komme unna trafikken.

Den svarte dagen

- Det var den svarteste dagen og høsten i mitt liv. Jeg kom for å hente guttene mine. Synet som møtte meg, var et kaos av politi og blinkende lys. Jeg så to bylter på veien med tepper over og ble redd. Hjelpemannskapene sa at jeg ikke fikk komme bort dit, og da forsto jeg at det var mitt barn som lå der, forteller Kirsten Friis.

Rune ble drept momentant. Den seks år gamle kameraten ble slynget flere titalls meter bortover asfalten. Skadene var store, og han døde få timer seinere på Lærdal sykehus.

- Rune ble kastet i fjellveggen tett inntil veien. Han ble knust. Det var så grusomt, sier mamma Kirsten. I dag ville Rune vært 41 år.

Politiet målte bremsesporene på den tørre asfalten til 34,75 meter. Politiet mente Fritz Hjelmeland måtte ha kjørt i nesten 100 kilomter i timen. Han nektet, og ble dømt for å ha kjørt i minst 80 km/t.

-Han har tydeligvis ikke lært mye av det som skjedde den gangen. Det var sjokkerende å være vitne til at to uskyldige, friske, fine barn ble meid ned av en råkjører i uaktsomhet. At han tror at han kan gi gass bare fordi han har fin bil. Han kjørte på en rett og oversiktlig strekning, uten svinger. Han måtte ha sett den urolige gjengen av barn i veikanten. Jeg vet at det er en foreldelsesfrist på 25 år på straffesaker, og at han juridisk sett kan omtales som ustraffet. Likevel er det uforståelig at hans tidligere dom ikke gjorde utslag nå, at den ikke ble tatt i betraktning når det dreide seg om mye av det samme, sier Kirsten Friis.

KAN IKKE GLEMME: -Når jeg hører om ulykker, opplever jeg den samme uhyggen og tristheten sier Kirsten Friis.