KJØRTE INN I FOLKEMENGDE: Amatørvideoer viser hvordan lastebilen braser inn inn i folkemengden på promenaden i Nice. Video: CNN Vis mer

- Hvordan kunne lastebilen kjøre to kilometer i folkehavet ?

Vitner fra Haugesund: - Dette må bli oppvask om sikkerhetsopplegget. Vi sa at dette må være den perfekte dagen for noen som vil skape kaos.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ekteparet Egil Severeide (64) og Jorunn Severeide (58) fra Haugesund skulle avrunde sin tre uker lange Frankrike-ferie med å oppleve feiringen av den franske nasjonalfeiringen i storbyen ved Middelhavet før hjemreisen i dag.

De har hus i småbyen Lorgues en time unna, og er godt vant med «Frankrikes 17. mai» i lokale former.

SOM EN KRIGSSONE: Døde mennesker tildekket langs Promenade des Anglais. Foto: Eric Gaillard, Reuters/NTB Scanpix. 
SOM EN KRIGSSONE: Døde mennesker tildekket langs Promenade des Anglais. Foto: Eric Gaillard, Reuters/NTB Scanpix.  Vis mer

- Det var et folkeliv av en annen verden langs hovedgata Promenade des Anglais, og det var kanskje støyen som berget oss fra å komme i skuddlinjen, sier Egil Severeide til Dagbladet.

- Dette må bli oppvask

Fredag morgen, etter egne observasjoner og fra nyhetene, undrer han seg over hvordan det var mulig for en stor lastebil å kjøre minst to kilometer rett fram i folkemengden på promenaden.

- Dette må det bli oppvask av. Jeg oppfattet at promenaden var stengt for biltrafikk denne kvelden på grunn av feiringen og folkemengden. Det var så mye folk i gata at en vanlig privatbil ikke ville kommet noen vei.

HER SKJEDDE DET: Punkter langs katastrofestrekningen på Promenade des Anglais. Flere detaljer i den interaktive grafikken øverst i saken. GRAFIKK: KJELL ERIK BERG/DAGBLADET.
HER SKJEDDE DET: Punkter langs katastrofestrekningen på Promenade des Anglais. Flere detaljer i den interaktive grafikken øverst i saken. GRAFIKK: KJELL ERIK BERG/DAGBLADET. Vis mer

- Rett etter var det en mengde politifolk der. Hvor var de da lastebilen kom inn på promenaden, spør Severeide.

Den tidligere redaktøren og lokale fotballhelten, nå adm. direktør i Haugesundregionens Næringsforum, var sammen med kona på utkikk etter å finne «det umulige» - et ledig bord - mens de beveget seg i folkehavet på promenaden i går kveld.

GOD KJENT MED FRANSK NASJONALFEIRING: Egil Severeide ville oppleve 14. juli fra Nice. Foto: Haugesundregionens Næringsforum.
GOD KJENT MED FRANSK NASJONALFEIRING: Egil Severeide ville oppleve 14. juli fra Nice. Foto: Haugesundregionens Næringsforum. Vis mer

- Så oppdaget vi plutselig et ledig bord på utsiden av Hard Rock Cafe. Da var klokka rundt 21.30.

- Der huket vi oss ned, men Jorunn syntes det var for mye støy. Så vi flyttet oss rundt hjørnet til første sidegate og fant to ledige stoler på gata der ved siden av noen amerikanere.

- Det kan ikke ha vært noe særlig mer enn et 20-talls meter fra der vi først fant plass, forteller Severeide.

- Dette er skyting

Så etter en snau times tid hørte de noen «annerledes» lyder i bruset fra folkemengden og det gigantiske fyrverkeriet.

- This is gunshooting (dette er skyting), ropte en av amerikanerne ved bordet. Og det ble helt kaos i sidegata vi satt. Folk løp inn fra promenaden med barnevogner og barn i armene.

- Mange falt overende, og noen prøvde å dra med seg gamle mennesker. Alle generasjoner var ute denne kvelden.

VITNER: Eileen og Robert White fra Skottland var en av dem som måtte løpe vekk da en lastebil kjørte over flere mennesker i Nice. De lurer på hvordan lastebilen kom seg ut dit, når det var så mye synlig politi ved promenaden. Video: Sky / AP Vis mer

Ned på golvet

- Så dro en av amerikanerne oss med inn i kafeen og opp i andre etasje, der vi kastet oss ned på golvet sammen med mange andre. Etter en snau halvtime kom en av de ansatte opp og sa det hadde roet seg. Hun hadde snakket med politi på gata. Og da kunne vi gå til vårt eget hotell fire kvartaler unna. Der var det en streng sikkerhetssjekk ved inngangen. Vi måtte legitimere at vi bodde der.

- Hva vet dere om skytingen der hørte ved kafebordet ?

- Vi vet ikke mer enn hva vi har hørt av folk vi har truffet i timene og sett i franske medier - at det ble løsnet utenfra Hard Rock Cafe.

- Har det vært noe folkeprat de tre ukene dere har vært i Frankrike om sikkerhetssituasjonen?

- Det har vært noe prat lokale i mellom der vi har vært i huset. Det pussige er at Jorunn og jeg nærmest slang ut av oss da vi gikk fra hotellet tidligere på nasjonaldagen: dette må være den perfekte anledningen for noen som vil skape kaos.

Så lastebilen og skyting fra Hard Rock Cafe

Nina Kristengård og familien fra Eidsvoll befant seg i andre etasje på restauranten Hard Rock Café, som befinner seg langs strandpromenaden i Nice.

- Vi satt på Hard Rock Cafe og så på fyrverkeriet. Så kommer denne lastebilen i full fart. Lastebilen kjørte humpete fordi den kjørte over mennesker.

- Plutselig stopper bilen og det hopper en mann ut og begynner å skyte, sier Kristengård på telefon fra Nice til Dagbladet.

- Utrygt på promenaden

Et annet norsk vitne, Marianne L. Sagerup (27), som var på Promenade des Anglais torsdag kveld, sier det ikke er riktig at promenaden var fysisk stengt for alle biltrafikk

- Vi gikk langs promenaden og valgte å forlate rett før fyrverkeriet var over fordi vi følte oss utrygge pga av biler kjørte langs promenaden, samtidig som vi ikke så noe som helst. Vi var veldig overrasket, fordi det hadde vært stort sikkerhetsoppbud hele dagen, med væpnet politi og væpnede folk i forsvarsuniform i hele byen. Da virket det veldig rart at de lot folk kjøre uhindret igjennom.

- Det kjørte flere personbiler langs veien med 30-40 meters mellomrom som «banet seg vei». Politiet stoppet og snakket med noen som allerede var halvveis inn i promenade-området, og som deretter kjørte videre. Det var mange biler, og utvilsomt personbiler, skriver Marianne L. Sagerup til Dagbladet.