Hvordan overlevde han 60 dager her inne?

Dokumentar om den svenske «snømannen» kan gi svar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da to politibetjenter på snøscootere var på tur på en nedsnødd skogsvei mellom Umeå og Sävar i februar i år, gjorde de et funn som skapte overskrifter verden rundt.

På skogsveien fant de nemlig en bil under snøen. Politibetjentene gravde seg ned til bilen og banket på ruta og fikk trolig sjokk da de så noe som rørte seg der inne.

60 dager Mannen de fant, var sterkt preget av å ha vært i bilen i 60 dager.

- Det er helt utrolig at han lever. Det er rart at han ikke har frosset i hjel, det har jo vært 30 minusgrader her, men all snøen fungerte kanskje som isolasjon. Ikke har han hatt noe mat, heller, sa Ebbe Nyberg i Umeå-politiet til Expressen dagen etter det spesielle funnet.

I videoen over kan du se utdrag fra en dokumentar ble sendt på Discovery Channel tidligere i april. Der forsøker man å komme til bunns i saken, som har gått verden rundt.

- Vi vet at nedkjølingen av ham ikke kan ha fortsatt, for hypotermi som ikke blir stoppet, fører til døden på et par timer, sier den britiske eksperten Mike Tipton i dokumentaren.

- Denne personen overlevde i to måneder, så han må ha klart å holde en stabil kroppstemperatur. Den kan ha vært lav, og han kan ha forfrosset, men det var ikke på et nivå som tømte ham for krefter, sier eksperten.

Svært preget 44-åringen var svært preget av de to månedene i bilen da han ble funnet.

- Han var bare skinn og bein, sa Ebbe Nyberg dagen derpå.

- Nedkjølingen var ikke på et nivå som ikke kunne holdes i sjakk. Den fortsatte ikke. Hvis den hadde gjort det, hadde han mistet bevisstheten og dødd, sier Mike Tipton.

Selv hevdet 44-åringen at han hadde oppholdt seg i bilen siden 19. desember i fjor da han ble funnet 18. februar. Politiet tror han overlevde ved å spise snø.

• Mer om saken på Dagbladet.no:

- Ikke første gangen han ble funnet i skogen

Kan ha flyktet fra milliongjeld