Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Hvordan påvirker corona søvnen?

En ny undersøkelse skal avdekke hvordan Covid-19-pandemien har påvirket nordmenns søvnvaner.

VIL AVDEKKE COVID-SØVN: En ny undersøkelse vil avdekke hvordan coronapandemien påvirker søvnvanene. Foto: Shutterstock.
VIL AVDEKKE COVID-SØVN: En ny undersøkelse vil avdekke hvordan coronapandemien påvirker søvnvanene. Foto: Shutterstock. Vis mer

Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer lansere nå en ny interaktiv spørreundersøkelse hvor fokuset er på hvordan Covid-19-pandemien har påvirket søvnen.

Spørreundersøkelsen blir lansert gjennom Dagbladet, og du kan svare ved å klikke her.

- Vi hører fra mange at søvnen har endret seg under pandemien. Noen sier søvnen er blitt bedre, mens andre sier at søvnen er blitt verre. Noen rapporterer om mye mer drømming. Andre har endret døgnrytmen, sier søvnforsker og professor Bjørn Bjorvatn ved Universitetet i Bergen.

Han sier at spørreundersøkelsen vil avdekke om søvn og søvnvanene har endret seg etter pandemien.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

Forskjellige grunner

I tillegg vil undersøkelsen kunne avdekke om personer som har blitt smittet av Covid-19 sover dårligere enn personer som ikke har hatt infeksjonen, og om det er faktorer ved søvnen som predikerer større sannsynlighet for å få alvorlig forløp av sykdommen.

UNDERSØKELSE: Søvnforsker og professor Bjørn Bjorvatn ved Universitetet i Bergen sier at undersøkelsen vil kartlegge hvordan pandemien har påvirket søvnvanene våres. Foto: UiB.
UNDERSØKELSE: Søvnforsker og professor Bjørn Bjorvatn ved Universitetet i Bergen sier at undersøkelsen vil kartlegge hvordan pandemien har påvirket søvnvanene våres. Foto: UiB. Vis mer

Bjorvatn forklarer at det er forskjellige teorier til hvorfor folks søvnmønster kan ha endret seg under pandemien.

- Stressfaktoren kan ha gått ned for dem som for eksempel har hjemmekontor. De må ikke stå opp for å løpe til bussen, sover lenger og legger seg seinere. Det å ikke ha faste rutiner påvirker søvnen. Det kan være noe av forklaringen på at noen sier at de sover bedre, sier han.

Bjorsvatn sier at det er spesielt interessant hvordan de som lider av søvnløshet har reagert på pandemien.

- De som lider av insomni er gjerne bekymret for hvordan søvnen blir og hvordan søvnmangelen vil påvirke dagen etter. Nå er derimot bekymringen knyttet til coronaviruset og smitte. Det kan derfor se ut som de sover bedre, sier han.

Internasjonalt samarbeid

Dette er en spørreundersøkelse som er et resultat av et internasjonalt samarbeid, og identiske spørsmål blir stilt i andre land som Finland, Østerrike, Canada, England, Tyskland, Italia, Frankrike, Kina, Japan, Hongkong, Sør-Korea med flere.

- Jeg har hatt regelmessig møter med mine internasjonale samarbeidspartnere rundt undersøkelsen. Vi kan derfor også se på om det er forskjeller mellom de ulike landene. Dette blir veldig spennende.

Bjorsvatn håper mange deltar i undersøkelsen. Nesten 50 000 personer deltok i sommertidsundersøkelsen, som også ble lansert gjennom Dagbladet.

- Vi håper på liknende tall denne gangen også.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!