Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hvordan påvirkes rentenivået?

Kontaktene i Norges Bank Regionale nettverk venter om lag uendret produksjonsnivå de neste seks månedene.

Sentralbanksjef Øystein Olsen:  Torsdag i neste uke kommer han med nye rentenyheter. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
Sentralbanksjef Øystein Olsen: Torsdag i neste uke kommer han med nye rentenyheter. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Samlet rapporterte kontaktene i Norges Banks Regionale nettverk at produksjonsnivået har vært uendret de siste tre månedene. Heller ikke fremover venter bedriftene vekst i produksjonen.

Det fremgår av Regionalt nettverk 1/16-rapport, som Norges Bank la frem tirsdag.

Det samme ble meldt i forrige runde i oktober.

Høy vekst for eksportindustrien Det er fortsatt tjenesteyting mot husholdningene og tradisjonell eksportindustri som melder om den høyeste veksten, mens oljeleverandørene rapporterer om det kraftigste produksjonsfallet. Kontaktene venter om lag uendret produksjonsnivå også de neste seks månedene.

Tøffere tider for oljeindustrien Bedriftene ser for seg fortsatt fallende etterspørsel fra oljeindustrien, men venter at etterspørselen fra offentlig sektor vil øke videre.

Kapasitetsutnyttingen i bedriftene har avtatt videre fra lave nivåer. Bedriftene rapporterer om god tilgang på arbeidskraft. Kontaktene oppgir at sysselsettingen har falt noe, og de venter at sysselsettingen vil avta noe videre de neste tre månedene.

Uendret lønn Den samlede årslønnsveksten i år blir anslått til 2,4 prosent, på linje med anslaget i forrige runde.

337 kontaktbedrifter har rapportert denne gangen. Intervjuene ble hovedsakelig gjennomført i februar.

Helt flat indikator Nettverksindikatoren for produksjonsvekstforventninger neste seks måneder er 0,11 mot -0,01 ved den forrige oppdateringen. Tallet for de seneste tre månedene falt fra 0,02 til 0,00.

Indeksen går fra -5 til +5, der -5 indikerer stort fall mens +5 indikerer kraftig vekst.

Besegler renteskjebnen? - Nettverket vil bli sentralt i utformingen av den nye rentebanen, og har vist seg å være en svært god indikator på veksttakten i norsk økonomi. Forrige undersøkelse ble tatt opp i november, og indikerte nær nullvekst i økonomien da. Det viste seg å stemme svært bra med nasjonalregnskapstallene for 4. kvartal, som kom i februar, skrev sjeføkonom Kjetil Olsen i dagens morgenrapport fra Nordea Markets.

- Forrige undersøkelse antydet også nær nullvekst de neste 6 månedene. Vi har ikke grunnlag for å tro at dagens undersøkelse skal vise et vesentlig annerledes bilde. Vi venter en indikatorverdi på 0,1, som innebærer en 0,05 prosent vekst på kvartalsbasis. Det vil i så fall være marginalt på nedsiden av vekstanslaget til Norges Bank, avsluttet Olsen.Sentralbankens anslag lå på 0,15 prosent vekst på kvartalsbasis.

Flere nyheter: Grimstad-investor slo seg selv konkurs
- 400 energiselskaper kan gå konkurs

Elendige tall fra norsk industri