Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hvordan si nei til kongen?

Hvordan sier man nei til en konge? Det er Statsbyggs hodepine. Nå ber de departementet om hjelp i slottsskandalen, og samtidig stiller de følgende ultimatum: Får vi ikke makten, vil vi heller ikke ha ansvaret!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slottsskandalen fortsetter: På et møte 14. juli i år prøvde departementet å frata Slottet makt - uten å lykkes. Det eneste som kan få Statsbygg til å ta økonomiansvaret for slottsoppussingen, er at Arbeids- og administrasjonsdepartementet (AAD) klarer å ta fra Slottet makt og gi den tilbake til Statsbygg.

Ultimatumet kommer frem i et brev administrerende direktør Halvor Stormoen i Statsbygg sendte til departementet i går.

Ingen kommentar

- Betyr dette at Statsbygg igjen ønsker å droppe hele prosjektet hvis man ikke får gjennomslag for sine krav?
- Hvis departementet får gjennomslag for den foreslåtte styringsordningen, er det ingen grunn for Statsbygg å trekke seg. Men uten ny styringsform får vi komme tilbake til saken, sier informasjonssjef i Statsbygg, Stig Pettersen.

Administrerende direktør i Statsbygg, Halvor Stormoen, vil ikke utdype sitt brev nærmere. Heller ikke departementet vil kommentere saken overfor Dagbladet.

Tøft å si nei

Halvor Stormoens brev er et svar etter at departementet 18. juli sendte en «presisering» til Statsbygg. Her påpeker AAD at Statsbygg skal sette ned foten overfor Slottet - hvis Slottet kommer med ønsker som er uforenlige med prosjektets framdrift og økonomi.

Dette har ifølge departementet vært den riktige måten å tolke en avtale mellom slottet og Statsbygg.

Statsbyggs daværende direktør, Kjell Brevik, ble tvunget til å underskrive avtalen i desember 1996.

Men i Statsbygg har man oppfattet avtalen som en blankofullmakt for slottet til å bruke pengene slik de kongelige finner det for godt. Derfor går Stormoen til det oppsiktsvekkende skritt å komme med en inntrengende bønn om hjelp til å omgås de kongelige:

Departementet blir bedt om «å avklare de protokollmessige sider ved å beslutte og særlig iverksette eventuelle løsninger i strid med Det kongelige slotts syn.»

Med andre ord: Statsbygg trenger veiledning i hvordan man oppfører seg når man skal si nei til en konge.

Slottet reagerte

Den 14. juli i år møttes Slottets representant, Lars Petter Forberg, departementet og Statsbygg. Der ga departementet uttrykk for at Statsbygg hele tida har hatt «alt ansvar som tilligger en byggherre, det som Statsbygg nå oppfatter som en ny styringsform». Men departementet kan umulig være helt trygg på sin tolkning når de i sitt brev understreker at nye retningslinjer «også må godkjennes av slottet».

Ifølge Stormoen er ikke dette uten grunn. For på møtet ble departementet og Statsbyggs krav sett på som problematisk av hoffsjef Lars Petter Forberg. Slottet ville i går ikke kommentere brevet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!