Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hvordan skaffe 15,4 milliarder kroner på 90 dager?

«Tromsø 2018» har hjelpere på statsministerens kontor og i alle partiene. Se de interne dokumentene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Forkjemperne for Tromsø-OL i 2018 er for lengst i gang med påvirkningskampanjen mot statsråder, stortingspolitikere og næringslivsfolk. Målet: En statsgaranti på 15,5 milliarder kroner.

Dagbladet har fått tak i et notat fra Tromsø 2018, som viser hvordan kampen om politikere i alle leirer skal overbevises om at det er riktig å gi Tromsø-OL statsgaranti.

De har kort tid på seg. Det er ventet at regjeringen tar en beslutning i løpet av oktober.

«Dette dokumentet er utkast til et verktøy for å få et positivt utfall av regjeringens og Stortingets arbeid med en statsgaranti. (…) Denne planen er utelukkende rettet inn mot arbeidet mot de politiske beslutningstakere.», heter det i åpningsavsnittet i dokumentet, skrevet av strategi- og kommunikasjonssjef i Tromsø 2018, Roger Ingebrigtsen.

Planen ble lagt fram for styret i Tromsø 2018 tirsdag 5. august.

«Det må understrekes at den politiske prosess som nå skal avsluttes i høyeste grad er uforutsigbar og dynamisk. Planen er således en grovskisse med kurs og retning. Selve operasjonen må gjennomføres med stor grad av fleksibilitet og evne til skiftende prioriteringer alt etter hva den politiske dagsorden tilsier.»

Tre faser 

Tromsø OLs mål er at regjeringen foreslår statsgaranti, og at det sikres et bredest mulig flertall i Stortinget. I dokumentet beskrives det tre faser i dette arbeidet: Den første fasen er fra 5. august til 29. september. I denne fasen skal det blant annet bygges relasjoner.

LEDER LOBBYKAMPEN: Kommunikasjonssjef Roger Ingebrigtsen holdt i april en pressekonferanse på Gardermoen etter at Børge Stensbøl hadde trukket seg fra Tromsø 2018. Til høyre står nå avgått styreformann i Tromsø 2018 Petter Jansen. Ingebrigtsen har formulert innledningen til dokumentet som beskriver hvordan kampen for en statlig garanti på 15,4 milliarder kroner skal vinnes. Foto: Tormod Brenna/Dagbladet
LEDER LOBBYKAMPEN: Kommunikasjonssjef Roger Ingebrigtsen holdt i april en pressekonferanse på Gardermoen etter at Børge Stensbøl hadde trukket seg fra Tromsø 2018. Til høyre står nå avgått styreformann i Tromsø 2018 Petter Jansen. Ingebrigtsen har formulert innledningen til dokumentet som beskriver hvordan kampen for en statlig garanti på 15,4 milliarder kroner skal vinnes. Foto: Tormod Brenna/Dagbladet Vis mer

Den neste fasen er fra 29. september til 30. oktober.

Tromsø OL ønsker i denne perioden blant annet å møte alle de viktige beslutningstakerne. Fase tre er udatert, men målet er da å jobbe i Stortinget for at regjeringens forslag får bredest mulig forankring og støtte.

I dokumentet er beslutningstakerne rangert på åtte nivåer. På det øverste nivået er statsministeren, samferdselsministeren, finansministeren og kulturministeren. På nivået under er flere andre statsråder, blant annet utenriksministeren.

Deretter følger ulike statssekretærer, parlamentariske ledere og stortingsrepresentanter.

Ledelsen i NHO og LO er på nivå åtte. Styret har også utarbeidet spesielle strategier for de forskjellige partiene og beslutningstakerne.

«I forkant av hvert enkelt møte skal vi drøfte særlige argumenter som kan være vesentlig for den vi møter (…) Vi skal også utforme personlige notater til den enkelte basert på personenes interesse.»
 

Nøkkelpersoner i Ap Styret har laget opplegg for alle partigruppene, en beskrivelse av nøkkelpersoner og hjelpere. De har også skreddersydd argumentene og retorikken for Tromsø- OL for de ulike partiene.

I Arbeiderpartiet er naturlig nok nøkkelpersonene - eller fokuspersoner,- som styret kaller dem - statsminister Jens Stoltenberg, kulturminister Trond Giske, fiskeriminister og Ap-nestleder Helga Pedersen.

image: Hvordan skaffe 15,4 milliarder kroner på 90 dager?

Deretter Apsekretær Martin Kolberg, parlamentarisk leder Hill-Marta Solberg, utenriksminister Jonas Gahr Støre, statssekretær Karl Eirik Schjøtt-Pedersen ved Statsministerens kontor, finanskomiteens leder Reidar Sandal, parlamentarisk nestleder Olav Akselsen, kulturkomiteens medlemmer Gunn Karin Gjul og Britt Hildeng og AUF-leder Martin Henriksen. Styret har også en gruppe de kaller «hjelpere», som dels er nordnorske politikere og Tromsø-tilhengere.

- Ikke utidige
Troms-representant Bendiks H. Arnesen er for OL i Tromsø i 2018, og synes ikke det er rart at han står på hjelperlista. - Det er naturlig at de søker kontakt med oss, de har også vært flinke til å orientere oss hele tida. De har levert det vi har bedt om, og på ingen måte vært utidige, sier Arnesen.

Han sier det er overraskende at strategiplanen kommer ut.

- Men jeg regner med den tåler dagens lys, sier Arnesen.

Overfor Ap-politikerne mener Tromsø 2018-styret det er viktig å referere til Soria Moria-erklæringen, til samfunns- og miljømessige virkninger, brua mellom arbeiderbevegelsen og idrettsbevegelsen og fokus på masseidrett.

Lett match
Senterpartiet har landsmøtevedtak på støtte til OL i Tromsø, så der har Tromsø 2018 trolig lett match. Her står partiledelsen på lista over «personer», samt kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa, finanspolitiker Per Olaf Lundteigen og Senterungdommens leder Christina Ramsøya.

Generalsekretær Ivar Egeberg - med bakgrunn i Norges Idrettsforbund - blir ansett som en viktig hjelper. Når styret for Tromsø 2018 vil legge vekt på Soria Moria, samfunnsmessige- og miljømessige virkninger, reiseliv i distriktene og infrastruktur som underbygger primærnæringene i møtet med Sp-politikere, synes Egeberg de treffer god.

Egeberg har lenge jobbet for Tromsø-OL, og er derfor ikke overrasket over å bli vurdert som en viktig medspiller.

- Men det høres ikke bra ut at dokumentet har kommet ut. Det virker litt sløvt, uten at jeg kjenner bakgrunnen for det, sier han.

SV-motstand
Motstanden mot å bruke milliarder på et nytt OL er trolig størst i det tredje regjeringspartiet, SV . Overfor SV vil Tromsø 2018 argumentere med Soria Moria, samfunns- og miljøvirkninger, grønt reiseliv og muligheten til å vise fram Norge som utstillingsvindu for fred, miljø og urfolk.

De viktigste personene å nå i SV er finansminister Kristin Halvorsen, miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, nestleder Audun Lysbakken, parlamentarisk leder Inge Ryan, finanspolitikerne Heikki Holmås og Magnar Lund Bergo, miljø- og energitalskvinne Inga Marte Thorkildsen, kulturpolitiker May Hansen og transportpolitiker Hallgeir Langeland.

Også tidligere SU-leder Kirsti Bergstø fra Finnmark er med.

- For fem jagerfly kan vi bygge OL i Tromsø. Det er helt greit for meg. Men det må være mulig å komme dit på miljømessig god måte. Derfor må det legges opp til at Nord-Norge- banen forlenges, og høyhastighetstog må utredes, sier Langeland.

Slurv og tabber 

Overfor Frp ser ikke Tromsø 2018 ut til å ha lagt ned noe stort arbeid. Personene er naturlig nok formann Siv Jensen og nestformann Per Sandberg, samt finanspolitisk talsmann Ulf Leirstein.

Som hjelper er bl.a. nevnt en viss Mariann Hauan.

- Her har styret gjort en elendig jobb. Kjæresten min heter Line Miriam Haugan, sier Per Sandberg som er samboer med Frp’s leder i fylkestinget i Troms.

Argumentasjonen de tror kan gå hjem hos Frp er at folket er delt i synet på OL, og at det dermed ikke er unaturlig om også Frp er delt.

- Jo mer de kan argumentere for bedre infrastrukturer i ettertid, jo mer positive vil vi være. Styret gjør klokt i å arbeide i forhold til Frp, for jeg tror Tromsø- OL er avhengig av et nærmest samstemt storting for å lykkes. Hvis bare regjeringen stiller seg bak, vil søknaden ikke ha samme kraft internasjonalt, sier Sandberg, som håper notatet Dagbladet har fått tak i, er en kladd.

- At dette dokumentet har kommet ut, gjenspeiler organisasjonen for Tromsø-OL. Det har vært mange uheldige håndteringer. Alle driver med strategier, men det er uheldig at de kommer ut, sier Sandberg.

Overfor Høyre vil Tromsø 2018 argumentere med bedriftsøkonomiske effekter, kapital til landsdelen og løft for landsdelens eller landets konkurransekraft. Overfor KrF vil styret for Tromsø 2018 vise til mulighetene for å fronte norske verdier ute i verden, samt samfunnsmessige effekter.

Og styret i Tromsø 2018 mener Tromsøs miljøstrategi er som skapt for Venstres miljøprofil.

NATURLIG DELT: Frp skal få høre at det er helt naturlig at de er delt internt i spørsmålet om OL - for det er jo folket.
SENTRALE HJELPERE: I Arbeiderpartiet finnes mange hjelpere som skal tale Tromsøs sak. Noen av dem deler kontor med statsminsteren.
UTSTILLINGSVINDU: SV skal få vite at OL vil gjøre Norge til et utstillingsvindu for fred, miljø og urfolk.
HAR 90 DAGER: Det antas at avgjørelsen om hvorvidt den statlige garantien gis kommer i slutten av oktober eller begynnelsen av november. Fram til da er det mange som skal overtales om at Tromsø er riktig vertsby for OL i 2018.
JENS PÅ TOPP - NHO OG LO PÅ BUNN: De som skal påvirkes er delt inn i nivåer. Nederst, på nivå 8, finner vi arbeidsgivernes og arbeidstakernes organisasjoner.
STATSGARANTI: Målet med møtene er en statsgaranti. Møtene skal forberedes svært godt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!