- Hvordan skal det gå med de som vokser opp her?

Ole Indreland (67) bor 500 meter fra AF Decoms destrueringsanlegg med høye kvikksølvnivåer i Vats.

 HØYE KVIKKSØLVNIVÅER:  Kvikksølvmålinger rundt AFDecoms mottaksanlegg for utrangerte oljeinstallasjoner skaper debatt i Vats.

Foto:Marius Viken.
HØYE KVIKKSØLVNIVÅER: Kvikksølvmålinger rundt AFDecoms mottaksanlegg for utrangerte oljeinstallasjoner skaper debatt i Vats. Foto:Marius Viken.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VATS (Dagbladet): 67-åringen Ole Indreland bor i den vesle bygda innenfor Haugesund sammen med kona. Ungene er voksne og har forlatt hjemstedet.

- Det er mye støy fra anlegget, og om sommeren er det mye lukt fra begroing på kaia der. sier Indreland.

Tidligere denne uka avslørte Dagbladet at nye målinger viser betydelige kvikksølvnivåer i nedfallet fra anlegget i lokalmiljøet.

Etter at AF Decom etablerte Miljøbase Vats i 2005 har Indreland blitt stadig mer skeptisk. Anlegget har ekspandert enormt i størrelse, og de ferske kvikksølvmålingene gir ham en dårlig følelse.

Vil måle selv - Enkelte ganger siver røyken utover fjorden her. Hjemmet mitt ligger i vindretningen fra anlegget. Nå har jeg god lyst til å foreta kvikksølvmålinger her i takrenna mi, sier den tidligere melkebonden og hobbyfiskeren til Dagbladet.

En i nabolaget som ikke ville stå frem med navn «i frykt for å få dårlig rykte» sier følgende:
- Jeg synes hele denne situasjonen er trist. Jeg har ikke så mye innsikt i selve kvikksølvsaken, men jeg misliker sterkt det de holder på med her i fjorden. Jeg er født og oppvokst her, og for meg er Vats en idyllisk perle som er blitt ødelagt av dette anlegget. Fjorden er ikke stor nok for dette.

- Jeg liker ikke tanken på at de slipper kvikksølv ut i fjorden. Hva skjer med fisken vi fisker og spiser? Jeg skulle helst sett alt dette var unngått, sier en annen nabo som også vil være anonym.

Tenker på barna Ole Indreland er bekymret for framtidige generasjoner.

- Anlegget slipper ut litt hele tida. Hva skjer når dette blir ganget med 30-40 år? Hvordan skal det gå med dem som vokser opp her nå? spør 67-åringen. Han sier anlegget til AF Decom blir heftig debattert i bygda.

- Skepsisen har blitt større i bygda de seinere åra. Det er stadige diskusjoner om anlegget og hvordan det påvirker nærmiljøet.

Ikke bekymret 82 år gamle Nils Røgenes deler ikke disse bekymringene.

- Jeg tror AF Decom har kontroll. De har de strengeste kravene på seg, og Niva overvåker miljøet for dem. Men det er riktig at det har vært høy temperatur i debatten rundt anlegget til tider, sier Røgenes.

 BEKYMRET:  Ole Indreland (67) er bekymret for kvikksølvmålingene i nærmiljøet. Foto: Marius Viken.
BEKYMRET: Ole Indreland (67) er bekymret for kvikksølvmålingene i nærmiljøet. Foto: Marius Viken. Vis mer

AF Decom har ved flere anledninger understreket overfor Dagbladet at de jobber under strenge myndighetskrav og at de har et miljøovervåkingsprogram.

Selskapet trekker fram en fersk rapport fra Niva som viser at miljøet i fjorden og området ikke er blitt skadelidende av driften i noen særlig grad.

 IKKE BEKYMRET:  Nils Røgenes (82) stoler på at AF Decom har kontroll. Foto:Marius Viken.
IKKE BEKYMRET: Nils Røgenes (82) stoler på at AF Decom har kontroll. Foto:Marius Viken. Vis mer