- Hvordan skal det gå med de som vokser opp her?

Ole Indreland (67) bor 500 meter fra AF Decoms destrueringsanlegg med høye kvikksølvnivåer i Vats.

HØYE KVIKKSØLVNIVÅER:  Kvikksølvmålinger rundt AFDecoms mottaksanlegg for utrangerte oljeinstallasjoner skaper debatt i Vats.

Foto:Marius Viken.
HØYE KVIKKSØLVNIVÅER: Kvikksølvmålinger rundt AFDecoms mottaksanlegg for utrangerte oljeinstallasjoner skaper debatt i Vats. Foto:Marius Viken. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

VATS (Dagbladet): 67-åringen Ole Indreland bor i den vesle bygda innenfor Haugesund sammen med kona. Ungene er voksne og har forlatt hjemstedet.

- Det er mye støy fra anlegget, og om sommeren er det mye lukt fra begroing på kaia der. sier Indreland.

Tidligere denne uka avslørte Dagbladet at nye målinger viser betydelige kvikksølvnivåer i nedfallet fra anlegget i lokalmiljøet.

Etter at AF Decom etablerte Miljøbase Vats i 2005 har Indreland blitt stadig mer skeptisk. Anlegget har ekspandert enormt i størrelse, og de ferske kvikksølvmålingene gir ham en dårlig følelse.

Vil måle selv - Enkelte ganger siver røyken utover fjorden her. Hjemmet mitt ligger i vindretningen fra anlegget. Nå har jeg god lyst til å foreta kvikksølvmålinger her i takrenna mi, sier den tidligere melkebonden og hobbyfiskeren til Dagbladet.

En i nabolaget som ikke ville stå frem med navn «i frykt for å få dårlig rykte» sier følgende: - Jeg synes hele denne situasjonen er trist. Jeg har ikke så mye innsikt i selve kvikksølvsaken, men jeg misliker sterkt det de holder på med her i fjorden. Jeg er født og oppvokst her, og for meg er Vats en idyllisk perle som er blitt ødelagt av dette anlegget. Fjorden er ikke stor nok for dette.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer