Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hvordan skal Fadime begraves?

Kampen om Fadimes siste hvilested er i gang. Skal hun begraves etter muslimsk skikk av sine slektninger, eller skal vennene ta hånd om seremonien?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Representanter fra ulike hold har allerede gått ut i offentligheten og uttalt seg om rammene omkring Fadimes begravelse.

Protest mot æresdrap

- Vi mener Fadimes begravelse bør framstå som en manifestasjon mot patriarkatet som reproduserer æresdrap som et kulturelt mønster, uttalte seks radikale innvandererorganisasjoner i går.

Riksdagsrepresentanter vil i dag gå ut og uttrykke sine tanker omkring begravelsen. Gruppen mener det er uanstendig om morderens familie skal ta hånd om begravelsen.

Men det er Fadime selv som bestemmer dette, selv om hun er død. Svensk gravferdslovgiving regulerer hvordan begravelsen skal foregå, og man skal ifølge den rette seg etter den dødes ønsker.

Planla sin egen begravelse

For Fadime var ikke døden noe fjernt. Dagene før drapet var hun ikke mest redd for sin far, men for reisen til Afrika, og om det kom til å skje henne noe der.

- Hun snakket aldri om bryllupp, bare om sin begravelse. Jeg pleide å tulle med henne og si at hun hadde så romantiske drømmer, sier en kamerat til Expressen.

Hva Fadime ønsket fortalte hun en venn bare noen dager før hun ble myrdet.

Hun ønsket hvite nelliker, svartkledde mennesker, musikk og lys i Uppsala domkirke. Der ville hun begraves for å være nær gravstedet til kjæresten Patrik.

Nøytral begravelse?

Men vil erkebiskopen slippe inn en muslimsk jente, undrer den svenske avisen.

- Hennes begravelse må være nøytral og gjøre det mulig for alle uansett etnisk, kulturell eller religiøs tilhørighet å delta og vise sin avsky for en slik handling, uttaler innvandrerorganisasjonene.

Spørsmålet er om en slik seremoni, uten prest og ikke knyttet til religion kan gjennomføres. Løsningen kan bli at de ulike gruppene arrangerer sine egne markeringer, men på forskjellige dager. Oppstår uenighet, og om slekten hevder hun tilhører dem, skal Kirkegårdsforvaltningen i Østersund finne ut hvordan Fadime egentlig ønsket det.

Vil følge Fadimes ønsker

- Jeg har hørt både fra venner i Østersund og andre støttespillere at hun ikke ville begraves muslimsk, sier Fadimes advokat Leif Ericksson.

Andre forteller at Fadime ønsket at visse mannlige slektninger ikke skulle dukke opp i begravelsen. Det dreier seg om mange av dem som nå mistenkes å ha drevet faren til mordet.

- Vi er klare på at dette skal skje som Fadime ønsket det. Det må ikke utarte seg til noen strid mellom ulike grupperinger. Vi står klare til å hjelpe, men bare om hennes venner ønsker det, sier Mikael Damberg i SSU.

Men diskusjonen er allerede igang.

<B>MINNESTUND:</B>-Jeg vet hvor mye Fadimes mot har betydd de siste årene, framfor alt for jenter i Sverige, sa integrasjonsminister Mona Sahlin under minnehøytiden for den drepte svensk-kurdiske jenta onsdag kveld. Nå er diskusjonen i gang, det gjelder Fadimes begravelse.
Hele Norges coronakart