MONSUN INNEN EN MÅNED: Det årlige monsunregnet vil starte innen noen få uker i Nepal. Organisasjoner som CARE og WHO frykter at masseregn vil øke faren for at det bryter ut dødlige sykdommer i det allerede katastroferammede landet. Foto: Adnan Abidi/Reuters/Scanpix
MONSUN INNEN EN MÅNED: Det årlige monsunregnet vil starte innen noen få uker i Nepal. Organisasjoner som CARE og WHO frykter at masseregn vil øke faren for at det bryter ut dødlige sykdommer i det allerede katastroferammede landet. Foto: Adnan Abidi/Reuters/ScanpixVis mer

- Hvordan skal jeg bygge opp huset mitt når det regner hele tiden?

Frykter ny katastrofe i Nepal: snart starter monsunen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En uke etter at katastrofen rammet landet, er det offisielle dødstallet i Nepal drøye 7000.

Rednings- og oppbyggingsarbeid pågår for fullt, men nok en gang kan det se ut som at naturen vil gjøre et allerede vanskelig liv enda mer utfordrende for mange nepalere.

For om mindre enn en måned starter monsunregnet.

- De siste dagene har det regnet, og jeg har kun hatt en gammel paraply til å beskytte meg mot det. Jeg er svært bekymret for monsun-regnet som snart kommer, sier Thuli Lama (72) via organisasjonen CARE.

Ifølge myndighetene i Nepal er over 130 000 hjem ødelagt og mer enn 85 000 delvis ødelagt. I noen avsidesliggende landsbyer er over 90 prosent av husene ødelagt eller skadet.

Og 72 år gamle Lama er en av dem som ikke lenger har et hjem.

Truer matlagre - Huset mitt er helt ødelagt og jeg sover på åkeren uten noe beskyttelse. Hvordan skal jeg kunne bygge opp igjen huset mitt når det regner hele tiden, sier hun.

FRYKTER REGNET: Thuli Lama (72) er en av de mange tusen nepalere som er blitt hjemløse etter jordskjelvet for en uke siden.

- Jeg er svært bekymret for monsun-regnet som snart kommer. Hvordan skal jeg kunne bygge opp igjen huset mitt når det regner hele tiden, sier Lama via organisasjonen CARE.
FRYKTER REGNET: Thuli Lama (72) er en av de mange tusen nepalere som er blitt hjemløse etter jordskjelvet for en uke siden. - Jeg er svært bekymret for monsun-regnet som snart kommer. Hvordan skal jeg kunne bygge opp igjen huset mitt når det regner hele tiden, sier Lama via organisasjonen CARE. Vis mer

Ifølge Tom Newby, som er CAREs bostedsrådgiver i Nepal, er det mange som deler 72-åringens frykt for det kommende monsunregnet.

- Folk er svært redde for monsunregnet som bare er noen uker unna. Uten tak over hodet er det stor bekymring for at folk vil miste det lille de fortsatt har, for eksempel matvarelagre beregnet på å få dem gjennom vinteren, sier Newby.

- Det er kritisk at folk nå får hjelp til midlertidig husly, sier han.

Dødelige sykdommer En annen av bekymringen knyttet til monsunen er at den vil kunne øke sjansene for at det bryter ut dødelige sykdommer.

- Det er bare et lite vindu av tid igjen for at redningsarbeidere i Nepal skal rekke å iverksette tiltak for å beskytte innbyggerne fra disse dødelige sykdommene, sier Rownak Khan i UNICEF til Reuters.

- Sykehus er overfylte, vann er mangelvare, døde kropper er fortsatt begravd i ruinene, og folk sover utendørs. Kombinasjonen gir en perfekt grobunn for sykdommer, fortsetter han.

For også overfylte oppholdssteder øker sjansen for at sykdommer kan spre seg.

HJEMLØSE: Ifølge myndighetene i Nepal er over 130 000 hjem ødelagt og mer enn 85 000 delvis ødelagt. I noen avsidesliggende landsbyer er over 90 prosent av husene ødelagt eller skadet. Foto: Manish Swarup/AP/Scanpix
HJEMLØSE: Ifølge myndighetene i Nepal er over 130 000 hjem ødelagt og mer enn 85 000 delvis ødelagt. I noen avsidesliggende landsbyer er over 90 prosent av husene ødelagt eller skadet. Foto: Manish Swarup/AP/Scanpix Vis mer

Han får støtte av doktor Roderico Ofri ved Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

- Vi må være årvåkne i arbeidet med å forebygge og kontrollere smittsomme sykdomsutbrudd, som diaré, sier Ofri til Reuters.

Stengt flyplass Ifølge WHO er enkelte sykehus i de hardest rammede områdene fullstendig ødelagt.

- Det er ingen mangel på ansatte, men et sterkt behov for medisinsk utstyr, sier WHO i en uttalelse.

Tidligere i dag ble det kjent at den internasjonale flyplassen i hovedstaden Katmandu stenger for store fly med nødhjelp.

- I mange områder venter folk fortsatt på nødhjelp eller å bli hentet ut og brakt i sikkerhet, sier Rameshwor Dangal ved Nepals nasjonale katastrofeberedskaps-senter.

Jordras Generalsekretær i CARE Norge Gry Larsen forteller at den kommende monsunen også kan medføre andre farer.

- Folk i fjellområdene blir spesielt utsatt for jordras, sier Larsen til Dagbladet.

I RUINER: Denne fjellandsbyen som ligger like ved jordskjelvets episenter er fullstendig ødelagt. Bildet er publisert av Nepals tidligere statsminister, Baburam Bhattarai på Facebook.
I RUINER: Denne fjellandsbyen som ligger like ved jordskjelvets episenter er fullstendig ødelagt. Bildet er publisert av Nepals tidligere statsminister, Baburam Bhattarai på Facebook. Vis mer

Hun påpeker videre at faren for overgrep er stor når så mange er blitt hjemløse.

- Tusenvis sover nå ute med lite eller ingen beskyttelse. Det øker risikoen for vold mot kvinner og jenter, sier hun.

Ødelagte skoler Ifølge UNICEF Norge er minst 1383 skoler i Nepal ødelagt i forbindelse med jordskjelvet.   - Det viser undersøkelser som er gjort i 26 distrikter. Ettersom alle undersøkelsene i distriktene ikke er ferdig vil tallet trolig gå opp, skriver UNICEF i en pressemelding.

ØDELAGTE SKOLER: Ifølge UNICEF Norge er minst 1383 skoler i Nepal ødelagt i forbindelse med jordskjelvet.
  Foto: Navesh Chitrakar/Reuters/Scanpix
ØDELAGTE SKOLER: Ifølge UNICEF Norge er minst 1383 skoler i Nepal ødelagt i forbindelse med jordskjelvet. Foto: Navesh Chitrakar/Reuters/Scanpix Vis mer