- Hvordan skal vi dekke til likene? spør de maskerte - på svensk

Sjokkerende opptak i svensk rettssak mot hjemvendte Syria-krigere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For første gang i en skandinavisk rettssal står to hjemvendte Syria-krigere tiltalt for terrorvirksomhet og brudd på folkeretten for medvirkning til drap.

Svensk politi og påtalemyndighet har lagt fram tre mobilvideo-opptak med lyd som bevis for at de to Göteborg-bosatte mennene på 30 og 32 og 32 har deltatt i henrettelse av to menn utenfor byen Aleppo våren 2013.

Alle tre videoene er avspilt for hovretten i Göteborg flere ganger den siste uka. Svensk politi har latt media få tilgang til den minst brutale og sjokkerende videoen.

- Jeg vil tro at dette er noe av det sterkeste som noen gang er vist for en svensk domstol. Jeg har ikke engang vært i nærheten av å se noe slikt tidligere, sier 30-åringens forsvarer Hans Gaestadius til gt.se og Expressen.

De to svenske statsborgere dro til Syria høsten 2012 og kom tilbake ett år seinere. Det var først i sommer, halvannet år etter hjemkomsten, at de ble pågrepet og etter hvert tiltalt i det som er en prøvesak i svensk rett.

Også en tredje svensk statsborger, en 26 år gammel mann, er etterlyst internasjonalt i saken. Sporene stopper i Syria.

Jubel - og svensk prat
Videoen som har sjokkert retten og tilhørere viser blant annet halshogging og jubel da en av ekskutørene løfter hodet til ett av ofrene.

De tiltalte svenskene er maskert på videoene. På lydsporet til ett av opptakene høres tydelig svensk prat om hvordan likene skal tildekkes.

En svensk stemme-ekspert som politiet har engasjert i forbindelse med etterforskningen, sier at stemmene med stor sannsynlighet tilhører de to mennene.

Begge nekter skyld, og hevder at de ikke har vært ved åstedet.

De to skal først forklare seg kommende mandag. 32-åringen sitter i rullestol og har knapt noe språk lenger etter at han ble skutt før hjemreisen til Göteborg, ifølge svenske medier.

To koner kom etter
Den nå 32 år gamle mannen hadde to koner, som begge kom etter til Syria og bodde sammen med andre koner og barn til vestlige krigere et sted nord i Syria.

Den andre kona, som han nå er skilt fra, har forklart at eksmannen dro fra Sverige i 2012 da hun var gravid. Da fortalte han at at skulle slåss mot regimet til president Bashar al-Assads regime, forelese for troende og arbeide med flyktninger.

Ekskona har ifølge Gøteborgs-Posten fortalt at hun tror 32-åringen knyttet seg til Jabhat al-Nusra, en gren av al-Qaida, etter først å ha kjempet sammen med den frie syriske arme.

Begge konene har opplyst i retten at «de ikke med sikkerhet vet» hva mannen gjorde under oppholdet i Syria. Han var ofte borte flere dager om gangen og var ofte bevæpnet.

Hans nåværende kone har fortalt at det dukket opp 100 dollar til mat hver måned, uten at hun noen gang fikk vite hvor pengene kom fra. 32-åringen fortalte henne at han jobbet i en flyktningeleir.