«DISCOCRACY»: Morten Traavik i Pyongyang i 2008, det første av fem besøk. Kunstneren deltok på en organisert tur til til Nord-Korea, og med i bagasjen hadde han en diskokule. - Mest av alt var det bare for å teste hva hva jeg kunne gjøre, sier han. Foto: Morten Traavik.
«DISCOCRACY»: Morten Traavik i Pyongyang i 2008, det første av fem besøk. Kunstneren deltok på en organisert tur til til Nord-Korea, og med i bagasjen hadde han en diskokule. - Mest av alt var det bare for å teste hva hva jeg kunne gjøre, sier han. Foto: Morten Traavik.Vis mer

- Hvordan skal vi forholde oss til land vi oppfatter som fæle? Skal vi engasjere oss, eller skal vi la være?

Kunstneren Morten Traavik har fått Pyongyangs velsignelse til å forhandle på vegne av nordkoreanske myndigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag meldte statlig nordkoreansk fjernsyn at «Den kjære leder», Kim Jong-il, var død.

9. september i år, den nordkoreanske nasjonaldagen, sto den norske kunstneren Morten Traavik på en tribune nær paradeplassen i hovedstaden Pyongyang.

Få meter unna, på en opphøyd plattform, omringet av militærgeneraler, sto Kim Jong-il og sønnen Kim Jong-un, og vinket til én million frammøte nordkoreanere og én norsk kunstner.

Det var femte gang Traavik gjestet verdens mest lukkede land i forbindelse med kunstprosjekter han utvikler der. I mars i år fikk han dessuten autorisasjon til å representere nordkoreanske myndigheter i forhandlinger om kulturutveksling med andre land.

«ROCK STEADY NORTH KOREA»: I 2010 dro han tilbake. Rock Steady North Korea endte i lyd og bilder som ble presentert på kulturfestivalen Barents Spektakel i Kirkenes. Foto: Morten Traavik
«ROCK STEADY NORTH KOREA»: I 2010 dro han tilbake. Rock Steady North Korea endte i lyd og bilder som ble presentert på kulturfestivalen Barents Spektakel i Kirkenes. Foto: Morten Traavik Vis mer

Problematisk?

- Ja, helt klart, sier han til Dagbladet.

- Men etiske dilemmaer er nettopp det jeg ønsker å utforske gjennom min kunst.

17. mai i Pyongyang Han understreker at han ikke har noen formell stilling, han får ingen lønn. Han kaller det en tillitserklæring fra myndighetene, der han mener det finnes krefter som ønsker det samme som ham:

- Legge til rette for at folk møtes på tvers av sine egne og andres fordommer. I Nord-Koreas statsapparat finnes også de som er genuint interesserte i mer kontakt med omverdenen, sier Traavik.

AUTORISERT MELLOMMANN: I mars ble Traavik autorisert som tilrettelegger for nordkoreansk kulturutveksling med omverdenen. Foto: Morten Traavik
AUTORISERT MELLOMMANN: I mars ble Traavik autorisert som tilrettelegger for nordkoreansk kulturutveksling med omverdenen. Foto: Morten Traavik Vis mer

- Jeg har ikke blitt avkrevd noen lojalitetserklæring, jeg har ikke måtte sverge troskap til ideologien eller Kim Jong-il. Jeg har ikke gjort, eller blitt bedt om å gjøre noe som går på tvers av mine prinsipper, sier han.

Og kunstnerens økende tillit hos nordkoreanske myndigheter, har gitt resultater.

17. mai neste år vil en gruppe norske kunstnere, etter initiativ fra Pyongyang, ankomme Nord-Korea for å sette opp en norsk kulturfestival. Traavik står bak, prosjektet finansieres blant andre av Utenriksdepartementet og Kulturrådet.

Siden det første besøket i 2008 har han knyttet stadig tettere bånd til nordkoreanske kulturmyndigheter. I februar i år inviterte han med seg to representanter fra «komiteen for kulturell utveksling med fremmede land» til kulturfestivalen Barents Spektakel i Kirkenes.

12 nordkoreanere i Kirkenes Neste år returnerer han til Kirkenes med 12 nordkoreanske kunstnere, før han altså på ny reiser til Pyongyang i mai.

MASSEMØNSTRING: 9. september var Morten Traavik i Pyongyang for femte gang. På en opphøyd plattform rett ved tribunen han satt, sto Kim Jong-il sammen med sønnen, omkranset av militærgeneraler. Foto: Morten Traavik.
MASSEMØNSTRING: 9. september var Morten Traavik i Pyongyang for femte gang. På en opphøyd plattform rett ved tribunen han satt, sto Kim Jong-il sammen med sønnen, omkranset av militærgeneraler. Foto: Morten Traavik. Vis mer

- Alt som har med Nord-Korea å gjøre inneholder et element av gambling. Men jeg føler meg trygg på at samarbeidet vil fortsette, selv om sørgeperioden etter Kim Jong-ils død skulle skape en viss forsinkelse, sier han.

Traavik tror ikke Kim Jong-ils død fører til store forandringer i landet. Mest av alt fordi den reelle politiske makta ikke lenger hviler tungt i Kim-dynastiet, men i stor grad innehas av militærgeneralene, mener han.

- Et tegn har vært prosessen med å forberede sønnen på å ta over. Den har vært halvhjertet. Det diskuteres sjelden politikk høyt blant folk, av naturlige årsaker. Men folk jeg snakker med, som jeg etter hvert har fått et fortrolig forhold til, vet like lite om Kim Jong-un som meg.

Imidlertid har generalene sett det som formålstjenlig å beholde en leder som folket kan kanalisere sin lojalitet til staten gjennom, tror han.

NASJONALDAG: 9. september var Morten Traavik i Pyongyang for femte gang. På en opphøyd plattform rett ved tribunen han satt, sto Kim Jong-il sammen med sønnen, omkranset av militærgeneraler. Kun statlige medier har tillatelse til å avbilde «Den kjære leder». Foto: Morten Traavik.
NASJONALDAG: 9. september var Morten Traavik i Pyongyang for femte gang. På en opphøyd plattform rett ved tribunen han satt, sto Kim Jong-il sammen med sønnen, omkranset av militærgeneraler. Kun statlige medier har tillatelse til å avbilde «Den kjære leder». Foto: Morten Traavik. Vis mer

- Det er i stor grad en stat som er personifisert gjennom én mann, som dyrkes med religiøse overtoner. Hvert år utgis det folkeeventyr-aktige bøker som omtaler bedriftene til faren, sønnen, og nå sønnesønnen.

- Hans største fordel er at han er veldig lik bestefaren sin. Han vises i like klær og like hårfrisyre som bestefaren.

- Det verste media-imaget i verden Han mener samarbeidet han har innledet med landet, er et forsiktig tegn på en gradvis utvikling der landet vil åpnes mer. Traaviks overordnede prosjekt skal være å bidra til å skape arenaer der folk møtes.

- Kultur skaper en plattform for dialog, med et helt annet handlingsrom enn politiske samtaler. Og jeg mener det er viktig å utfordre etablerte sannheter på begge sider, sier han.

- Nordkoreanske myndigheter er, med rette vil jeg si, skeptiske til hvordan omverdenen ser dem. Det er landet med med det desidert verste media-imaget i verden. Men hvordan skal vi forholde oss til land vi oppfatter som fæle? Skal vi engasjere oss, eller skal vi la være?

UNGDOMMENS KULTURPALASS: I 2011 har Morten Traavik vært i Nord-Korea tre ganger. Her fra et besøk i Ungdommens kulturpalass, der en sanggruppe framførte klassiske koreaske sanger. Foto: Morten Traavik
UNGDOMMENS KULTURPALASS: I 2011 har Morten Traavik vært i Nord-Korea tre ganger. Her fra et besøk i Ungdommens kulturpalass, der en sanggruppe framførte klassiske koreaske sanger. Foto: Morten Traavik Vis mer