- Hvordan skal vi tolke chatteloggene? - Som om vi hadde et forhold.

Seksualisert chattelogg mellom den tiltalte ekspolitimannen og Linn Madelen Bråthen lagt fram i retten.

OVERVÅKINGSKAMERA: Ekspolitimannen og Linn Madelen Bråthen ble filmet av et overvåkingskamera på kjøpesenteret Brotorvet, på vei mot Breviksbrua. Dette er i strid med politimannens første forklaring. Foto: POLITIET, PRIVAT
OVERVÅKINGSKAMERA: Ekspolitimannen og Linn Madelen Bråthen ble filmet av et overvåkingskamera på kjøpesenteret Brotorvet, på vei mot Breviksbrua. Dette er i strid med politimannens første forklaring. Foto: POLITIET, PRIVATVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN (Dagbladet): Mesteparten av dagens forhandlinger i rettssaken etter Linn Madelen Bråthens død har gått med til den tiltalte 42-årige ekspolitimannens forklaring. Han har allerede gitt sin versjon av hendelsene natt til 3. august i fjor, og hevdet at han prøvde å forhindre venninna i å hoppe, men at han - irrasjonelt nok - etterpå kom til at det beste var å fortelle at han ikke hadde vært på Breviksbrua sammen med henne.

Svært intimt Bråthen og ekspolitimannen møttes første gang på slutten av 90-tallet, og gjenopptok kontakten i 2003/04. De chattet hyppig sammen på nettjenesten Skype, og noen av samtalene hadde seksualisert innhold. En av disse samtalene blir lagt fram i retten nå; samtalen skal underbygge at de to hadde et forhold, som Bråthen prøvde å komme ut av.

Hovedetterforsker Sigbjørn Fevang, politioverbetjent ved Vestfold politidistrikt, legger fram utskriften av den aktuelle Skype-chatten, som seinere ble slettet, men gjenopprettet av politiet under etterforskningen.

Innholdet i den lange chatten, som er gjennomført seint på natta, er svært intimt, men samtidig ført i en lett og spøkefull tone.

Mens samtalen leses opp, sitter ekspolitimannen stille med hodet framoverbøyd, støttet av høyre arm. Han er gift og har to små barn, Bråthen hadde samboer.

- Aldri forhold - Hvordan skal vi tolke chatteloggene? spør Niels-Christian Schelver Petersen, bistandsadvokat for Bråthens etterlatte.

- Som om vi hadde et forhold. Men jeg håper det blir lagt fram flere, svarer 42-åringen.

Han sier i retten at det aldri var noe seksuelt forhold eller noe kjæresteforhold mellom ham og Bråthen.

- Jeg har aldri vært kjæreste med Linn, jeg har aldri hatt et forhold til Linn, aldri hatt sex med Linn. Hun fortalte slike historier for å få oppmerksomhet, sier han.

Ekspolitimannen forklarer at de to hadde en svært intern måte å chatte på, som lett kan misforstås.

- Vi utviklet nok en kommunikasjonsform på nettet som jeg ikke er stolt av. Det toppet seg med en chat som politiet har, sier han om utskriften som nå blir lagt fram.

- Spesielt forhold Ekspolitimannen fortsetter:

- Hadde jeg hatt et forhold til Linn i flere år, ville noen selvfølgelig ha visst om det. Det hadde vært best om vi hadde hatt et forhold. Da kunne jeg sagt ja til spørsmålene om det og vært ferdig med det.

42-åringen forteller at han og Bråthen hadde et spesielt forhold, der det var naturlig for ham å gå spaserturer med henne på natta - som natta da hun døde.

- Det kan også kona mi bekrefte. Jeg og Linn snakket mye sammen.

Tilhørere Dagbladet har snakket med, opplever tiltaltes forklaring som urettferdig for Bråthen og kjenner seg ikke helt igjen i den beskrivelsen som gis av henne av den tiltalte ekspolitimannen. Bistandsadvokat Petersen er enig.

- Det er vanskelig å svelge det som kommer fram her, sier han til Dagbladet.

Prøver å finne brist Aktor Kjetil Omholt presser politimannen for å stille ham til veggs med forskjeller mellom hva han har forklart i politiavhør, og hva han forteller nå. Han prøver også å finne logiske brister i forklaringen.

- Hvis hun sa til meg at jeg skulle lyve og si at jeg hadde skilt lag med henne på Stathelle, ville jeg ha reagert, sier statsadvokaten.

- Jo. Men det var Linn, sier ekspolitimannen.

- Slo det deg noen gang at Linn hadde planer om å hoppe?

- Selvfølgelig ikke. Da ville jeg ha holdt henne fast, sier 42-åringen.

- Kan overleve Omholt fokuserer også på at den tiltalte telemarkingen ikke anstrengte seg for å sjekke om han kunne hjelpe Bråthen etter at hun hadde hoppet.

- Folk har overlevd å hoppe fra 45 meter. Hvis du hopper fra 45 meter og kan det, kan du overleve. Men hvis du faller, har du ikke en sjanse. Jeg var sikker på at hun var død, sier ekspolitimannen.

- Men du sa jo at hun kunne være i live, sier Omholt.

- Det var ikke tema i hodet mitt at hun kunne være i live, svarer den tiltalte 42-åringen.

Var drapssiktet Politiet mener den tidligere kollegaen dyttet Bråthen utfor brua og siktet ham for forsettlig drap - men riksadvokaten mente bevisene ikke holdt til drapssiktelse, og tiltalte ham isteden for å ha etterlatt den 33-årige venninna i hjelpeløs tilstand, samt for å ha avgitt falsk forklaring.

Aktor Kjetil Omholt og etterforskerne tror politimannen har løyet i alle forklaringene, både før og etter at han ble tatt i løgn.

Det er satt av fem dager til saken. En rekke vitner skal føres for aktoratet, bl.a. personer som så Bråthen og politimannen på brua, og folk som hørte krangling på brua. Også sakkyndige og familie av Bråthen skal gi forklaring.

HOVEDETTERFORSKER: Politietterforsker Sigbjørn Fevang la fram den mye omtalte Skype-chatteloggen i retten. I bakgrunnen bistandsadvokat Niels-Christian Schelver Petersen og sjefetterforsker Lise Dalhaug. Foto: PER FLÅTHE / DAGBLADET
HOVEDETTERFORSKER: Politietterforsker Sigbjørn Fevang la fram den mye omtalte Skype-chatteloggen i retten. I bakgrunnen bistandsadvokat Niels-Christian Schelver Petersen og sjefetterforsker Lise Dalhaug. Foto: PER FLÅTHE / DAGBLADET Vis mer