Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hvordan slå Trump? - Som å møte en helt ukjent bokser. Slagene kommer fra alle kanter

- Det er ingen lærebok for dette.

HVORDAN SLÅ TRUMP? Donald Trump har mange tilhengere. Samtidig er det mange som misliker ham. Foto: REUTERS / Sam Mircovich / NTB scanpix
HVORDAN SLÅ TRUMP? Donald Trump har mange tilhengere. Samtidig er det mange som misliker ham. Foto: REUTERS / Sam Mircovich / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For hvert primærvalg rykker Donald Trump nærmere å bli republikanernes presidentkandidat.

Og selv om det stadig legges nye planer for å stoppe ham, taler nå alt for at det vil bli et oppgjør mellom Trump og Hillary Clinton om hvem som skal overta stolen i det ovale kontor i Det hvite hus etter Barack Obama.

Preller alt av? Spørsmålet blir da: Hvordan vil en Trump vs. Clinton-valgkamp bli?

Og hvordan kan Clinton klare å angripe en mann som ikke ser ut til å ta skade av å krangle med paven, som kjører tilnærmede TV-shop-show på pressekonferanser etter valgseire og som kaster vann rundt seg for å vise hvordan en rival svetter på scenen?

New York Times-journalisten Mark Leibovich stilte spørsmålet da han denne uka var gjest i CNN-kommentator og tidligere Obama-strateg David Axelrods podcast «The Axe File».

- Hvordan kan man angripe ham? Det er ingen lærebok for dette? spurte Leibovich.

- For å bruke en boksemetafor: Det er som å kjempe mot en helt ukjent bokser som har helt unik stil. Slagene kommer fra alle kanter, svarte Axelrod.

- Ikke sett noe som dette tidligere Axelrod, som fikk mye av æren for at Obama klarte å vinne presidentvalgkampen mot Hillary Clinton i 2008, er ikke den eneste tidligere Obama-strategen som er usikker på hvordan Trump skal slås.

- Vi har aldri sett noe som dette tidligere. At Trump gjør det bra, er ingen grunn for demokrater til å sprette sjampanjekorkene, sa Obamas tidligere valgkampsjef David Plouffe til Fox News tidligere denne uka.

Clinton har lagt seg tett opp til Obama hittil i valgkampen, sagt at hun vil videreføre mye av politikken hans, og hittil gjort bra blant velgere med minoritetsbakgrunn, slik Obama gjorde i 2008. Men Plouffe mener det ikke er noen garanti for at de som stemte på Obama i 2008 og 2012 vil stemme på Clinton i 2016.

- Koalisjonen av unge velgere, minoriteter og kvinner som to ganger har sendt Obama til Det hvite hus kan ikke tas for gitt. Det er Obama-koalisjonen, ikke Clinton-koalisjonen. Hun må gjøre seg fortjent til dem, sa Plouffe.

Falsk trygghet? Enn så lenge ligger Clinton i gjennomsnitt 6,3 prosentpoeng foran Trump når velgerne blir spurt om hvem av de to de ville stemt på. Men flere demokratiske strateger advarer nå mot at disse målingene kan gi en falsk følelse av trygghet, skriver Washington Post.

TIDLIGERE OBAMA-RÅDGIVER: David Axelrod (t.v.) fotografert sammen med Barack Obama og rådgiver Phil Schiliro i desember 2009, da Axelrod fortsatt jobbet i Det hvite hus. Foto: REUTERS / Jonathan Ernst / NTB scanpix
TIDLIGERE OBAMA-RÅDGIVER: David Axelrod (t.v.) fotografert sammen med Barack Obama og rådgiver Phil Schiliro i desember 2009, da Axelrod fortsatt jobbet i Det hvite hus. Foto: REUTERS / Jonathan Ernst / NTB scanpix Vis mer

De mener Trump er så uforutsigbar og at det kan skje så mye fram mot høsten at de ikke tør å stole på meningsmålingene som foretas nå, og at kampen om velgerne i de ulike delstatene kan bli helt ulik tidligere valgår. Trump tippes å kunne gjøre det bra i delstater med mange hvite arbeiderklassevelgere, blant dem flere av statene i Midtvesten i det som kalles demokratenes «blå vegg», delstater de har vunnet ved hvert valg siden 1992.

Jan Arild Snoen, valgkampekspert og kommentator i Minerva, som de siste ukene har publisert flere Trump-kritiske artikler, tror Clinton vil slå Trump.

- Det er et synsbedrag at han ser så uslåelig ut.

- Meningsmålingene viser at Clinton knuser ham, og at Trump vil ha betydelige problemer i tradisjonelle vippestater som Virginia og Nord-Carolina, sier Snoen til Dagbladet.

Snoen sier Trump har klart å nå en del nye velgere blant de marginaliserte og lavt utdannede, men han mener Trump har lite å gå på utover det.

- Han trekker til seg noen velgere, men skyver andre fra seg. Jeg tror han har nådd sin kjerne, og at han har store sårbarheter utenfor den, sier Snoen.

62,3 prosent av velgerne oppgir nå at de har et negativt syn på Trump.

- Han er historisk upopulær. Folk har en sterk mening om ham, enten liker de ham godt, eller så misliker de ham sterkt, sier Snoen.
 
53,8 prosent har et negativt syn på Clinton.

- To av landets mest upopulære politikere er i ferd med å bli nominert til presidentkandidater, sier Snoen.

Clintons akilleshæl Han tror angrepene som tilsynelatende har prellet av Trump til nå kan ha fungert bedre på demokratisk enn republikansk side, men at det samtidig vil være mye Trump kan angripe Clinton for.

POPULÆR OG UPOPULÆR: Hillary Clinton. Foto: REUTERS / Carlos Barria / NTB scanpix
POPULÆR OG UPOPULÆR: Hillary Clinton. Foto: REUTERS / Carlos Barria / NTB scanpix Vis mer

- Hele arsenalet vil nok bli brukt, og det vil bli skutt med hagle fra begge parter, sier Snoen.

- Clintons akilleshæl er e-post-saken, sakene knyttet til Clinton-stiftelsen og at folk tror hun lyver. Og det er en ganske lang liste med ting man kan angripe Trump for. Jeg tror demokratene i større grad vil kjøre på hva han har gjort som forretningsmann, og forsøke å endre tegne et bilde av en rik mann som har arvet mye, og som har behandlet en del folk dårlig, ikke en mann som «snakker for folket», sier Snoen.

Bråk og beskyldninger I natt ble det for øvrig igjen bråk på et av Trumps valgkamp-arrangementer, og en demonstrant ble slått og sparket flere ganger av en Trump-tilhenger. En CNN-video fra arrangementet i Arizona ser også ut til å vise at Trumps valgkampsjef Corey Lewandowski dro en demonstrant i kragen, noe Trumps folk benekter. Lewandowski ble tidligere denne måneden anmeldt av Breibart-reporter Michelle Fields for hardhendt behandling da hun forsøkte å stille Trump et spørsmål.

Førstkommende tirsdag er det primærvalg i Arizona, Idaho og Utah.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart