GIR BUNADSRÅD: Forrige helg åpnet norsk institutt for bunad og folkedrakt en ny utstilling om bunadens historie. Anne Kristin Moe sier at folk både møter opp og ringer med spørsmål om bunad.
Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
GIR BUNADSRÅD: Forrige helg åpnet norsk institutt for bunad og folkedrakt en ny utstilling om bunadens historie. Anne Kristin Moe sier at folk både møter opp og ringer med spørsmål om bunad. Foto: Sveinung U. Ystad, DagbladetVis mer

Hvordan stryker man bunadsskjorta?

Anne Kristin Moe fra norsk institutt for bunad og folkedrakt svarer på de vanligste bunadsspørsmålene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):Det er høysesong for bunadsspørsmål, og Anne Kristin Moe, fra institutt for bunad og folkedrakt, synes at mange har et litt angstfylt forhold til å bruke bunad.
Her svarer hun på de vanligste spørsmålene.

Hvor kan jeg få tak i en bunad?
- Så nært 17. mai må du enten kjøpe ferdigsydd eller leie. Noen tror at det går fort å lage en bunad, det gjør det ikke. Oppsøk bunadsprodusenter i god tid før du må ha den.

Hvordan stryker man bunadsskjorta?
- Dette er det spørsmålet vi får oftest, jeg pleier å svare at det viktigste er at den blir strøket, ikke hvordan. Bunadsskjortene er laget av lin og lin blir krøllete.

BUNADER: Det finnes mange tradisjoner og historier bak hver enkelt bunad. Bildet er fra lanseringen av Norsk Bunadsleksikon.
Foto: OLE C. H. THOMASSEN / Dagbladet
BUNADER: Det finnes mange tradisjoner og historier bak hver enkelt bunad. Bildet er fra lanseringen av Norsk Bunadsleksikon. Foto: OLE C. H. THOMASSEN / Dagbladet Vis mer

Hvilke sko skal man bruke til bunaden?
- Det finnes en slags standard. Vi har sett bilder fra gamle dager av en type snøresko, men det er det få som bruker. Man kan kjøpe spesielle spenner til de tradisjonelle bunadsskoene, hvis man ønsker det.

Kan man bruke bunadsutstyr for gifte om man er homofil eller samboer?
- I dag finnes det flere andre typer samliv enn ekteskap, så her kan ikke jeg som historiker hjelpe. Men det gir folk en mulighet til å definere forholdet selv, føles det som et slags «ekteskap», så bruk tilbehøret for gifte.

SKO: Skoene de fleste bruker til bunad er en slags standardsko, men det går ann å få tak i spesielle spenner til skoene, slik at skoene også får lokal tilhørighet.
Foto LANDFALD/JEANETTE Dagbladet
SKO: Skoene de fleste bruker til bunad er en slags standardsko, men det går ann å få tak i spesielle spenner til skoene, slik at skoene også får lokal tilhørighet. Foto LANDFALD/JEANETTE Dagbladet Vis mer

Skal man sette opp håret?
- De fleste bunader har hodeplagg, som håret skal gjemmes i. Og i gamle dager gikk ugifte kvinner med fletter, noe man kan se at unge jenter gjør i dag også.

Hvilken type bunadssølv skal man bruke?
- Hvis du har arvet sølv, så er det flott. Hvis du ikke har arvet, så anbefaler vi det tilbehøret som hører til den bunaden ut i fra hva bunadsnemdene har utarbeidet.

BUNADSSØLV: - Hvis du har arvet sølv, så er det flott, sier Moe.
Foto LANDFALD/JEANETTE Dagbladet
BUNADSSØLV: - Hvis du har arvet sølv, så er det flott, sier Moe. Foto LANDFALD/JEANETTE Dagbladet Vis mer

Hvilket tilbehør kan jeg ha?
- Folk spør ofte om de kan ha for eksempel veske eller paraply. Det kan man. Vi leker ikke gamledager. Jeg synes at mange har et litt angstfylt forhold til det å ha på bunad.

Må man ha en bunad fra et sted man har tilknytning til?
- Folk er veldig opptatt av tilknytning, og er oppmerksom på at det er en forventning. Om man går i en bunad, blir man ofte spurt om hvilken tilknytning man har til stedet. Jeg synes at det er overraskende mange som er opptatt av dette

VALGFRITT: Det varierer hvor mye tilbehør folk kjøper til bunaden, det er for eksempel ikke alle som er klar over at det finnes bunadsringer.
Foto LANDFALD/JEANETTE Dagbladet
VALGFRITT: Det varierer hvor mye tilbehør folk kjøper til bunaden, det er for eksempel ikke alle som er klar over at det finnes bunadsringer. Foto LANDFALD/JEANETTE Dagbladet Vis mer

Er bunader noe som folk gikk i før?
- De fleste bunader ligger et sted mellom fantasi og tradisjon. Vi deler inn bunadene i fem grupper:
• En folkedrakt som alltid har vært i bruk, som har fått ny interesse og funksjon som bunad.
• Bunad som har bagrunn i en folkedrakt som var glemt. Til dels laget etter minnet om drakten, til dels av gamle plagg.
• Rekonstruerte bunader på bakgrunn av bevarte folkedraktplagg og informasjon om drakten.
• Bunader som er laget på grunnlag av et tilfeldig og mangelfult draktmateriale.
• Bunader som er helt eller delvis fritt komponert. Enkelte har trekk fra folkedraktmaterialet, andre har hentet inspirasjon fra gjenstander eller plagg.

Hvis du har spørsmål om bunad, så kan du ta kontakt med norsk insitutt for bunad og folkedrakt.