Hvordan tror du røykerne reagerer når småbarna ber om fyr?

Genial antirøyke-kampanje fra Thailand får internasjonal oppmerksomhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Helsedirektoratet her hjemme lanserte tidligere i år en antirøyke-kampanje som straks fikk kritikk for at den gikk for langt, og var for grov.

I en av reklamevideoene ble det vist opptak fra en operasjon, og det ble brukt til dels sterke virkemidler. I videoen, som du kan se nest øverst i denne saken, blir det i detalj vist hvordan kirurger fjerner en fettansamling fra en hovedpulsåre på en røykende kvinne. Slike ansamlinger kan gi hjerneslag.

Helsepolitisk talsmann i Fremskrittspartiet Per Arne Olsen mente at kampanjen gikk for langt. Han uttalte frykt for at kampanjen ville virke mot sin hensikt dersom folk oppfattet den som skremselspropaganda.

- Hvis folk begynner å mistro sakligheten til de som informerer, så kan det faktisk svekke troverdigheten til de som har kampanjen, sa Olsen til NRK.

- Du kan dø En kampanje fra Thailand som har samme formål, bruker ganske andre virkemidler.

I videoen som du kan se øverst i denne saken, går små barn rundt på gata i Bangkok og spør røykende voksne om de kan få fyr, slik at de kan tenne seg en sigarett.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer