«Hvordan turte du, da du var så ung og Taliban er så farlige?»

Får spørre ikonet spørsmål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

HAUSMANNSGATE (Dagbladet): Akkurat nå taler Malala Yousafzai (16) for 120 norske ungdommer hos Røde Kors i hovedstaden.

16-åringen hylles for sin lidenskap for barns rett til utdanning. Selv har hun bodd i et land der jenter blir nektet å studere. Da hun snakket høyt om det, skjøt Taliban henne i hodet. Det gjorde engasjementet hennes bare enda større.

- Jeg er veldig heldig og beæret å være her. Det gir meg håp at dere vil ta opp kampen veldig mange barn og unge opplever. Det forteller meg at vi ikke trenger å bekymre oss, fordi vi skal gjøre dette sammen. Dere er her av en grunn, og det er derfor jeg er positiv, sier Malala.

- Hvordan turte du? Noen av elevene som nå sitter i solsteika og hører på Malala, har vunnet sin plass i salen gjennom en Røde Kors Ungdom-konkurranse i å stille 16-åringen det viktigste spørsmålet. Kjell Magne Bondevik er også tilstede, sammen med Malalas pappa og lillebror. 
 
Hussein Ali Rezai er en av ungdommene.

Han kommer fra Afghanistan og har, som Malala, bodd i Pakistan. Han fikk heller ikke gå på skole før han kom til Norge og begynte på Moltemyr skole i Arendal. Spørsmålet han skal stille når Malala har talt, er «Hvordan turte du å stå opp for barns rett til utdanning, når du var så ung og Taliban er så farlige?».

Malala har et klart svar til tenåringen:

- Det var veldig farlig der jeg levde. Hele tida hørte man bombing og bråk, og enda verre: ingen fikk gå på skole, ingen kvinner fikk gå på marked. Jeg hadde to valg: jeg kunne være stille, ikke si noe og deretter bli drept av terroristene. Eller bare leve i et slikt grusomt samfunn hele livet. Eller så kunne jeg si noe, gjøre en forskjell med det jeg sa - og dø. Jeg valgte det siste alternativet, fordi jeg ville at bygda mi skulle være trygg. Konklusonen er at det ville vært verre å leve i et slikt samfunn, sier Malala til Hussein.

- Jenter tror de ikke er mennesker Sammen med en følge på nærmere 15 personer, deriblant sin far Ziauddin Yousafzai, kom hun i går kveld til Oslo. I morgentimene har hun vært i Oslo rådhus, hvor hun blant annet har møtt Kronprins Haakong og Røde Kors' direktør, Sven Mollekleiv.

- Hun er ekstraordinær, sier Mollekleiv til Dagbladet.

Malala hyller faren sin og sier han er en stor grunn til til at hun turde snakke.

- Han er ikke bare en flott pappa, han er også en god venn. Han inspirerte meg til å snakke. Han sa at jenter aldri blir fortalt at de er noe, mange jenter er ikke klar over at de er mennesker og at de betyr noe. Han sa at: jo, Malala, du betyr noe og du er viktig. Du må snakke, sier hun.

STOR DAG: Hussein Ali Rezai ble også nektet utdanning da han vokste opp i Afghanistan. Først i Norge fikk han lov til å lære. I dag skal han stille Malala et viktig spørsmål. Foto: Therese Doksheim / Dagbladet
STOR DAG: Hussein Ali Rezai ble også nektet utdanning da han vokste opp i Afghanistan. Først i Norge fikk han lov til å lære. I dag skal han stille Malala et viktig spørsmål. Foto: Therese Doksheim / Dagbladet Vis mer

Det er første gang Malala er i Norge, og første gang hun taler for norsk ungdom. Mollekleiv er rørt over møtet mellom Malala og Hussein, som spurte hvordan hun turte å stå opp mot Taliban.

- Det er en stor og viktig dag, og det at Malala og Hussein kan møtes på den måten, det er veldig stort. Begge har levd midt oppi en hverdag der de ble nektet skolegang i ufattelig konfliktrammede områder, og så møtes de her. Det synes jeg er flott,  sa han til Dagbladet før Malala kom.

Redd for halshugging I høst er det to år siden livet forandret seg for den unge jenta. 9. oktober 2012 ble hun skutt i hodet. Terrorgruppa tok raskt på seg skylden. Hun hadde terget dem med sin lidenskap for utdanning, som hun skrev om etter at gruppa forbød det i landsbyen der hun bodde, Swat-delen av Pakistan.

Hun hadde lenge blogget for blant andre BBC, og hadde sagt til CNN at hun fryktet å bli halshogget av Taliban. Under deres styre pleide de å marsjere inn i husene til folk for å sjekke om de så på TV eller studerte, fortalte hun.

TALER NÅ: Malala taler foran 120 norske elever. Foto: Therese Doksheim / Dagbladet
TALER NÅ: Malala taler foran 120 norske elever. Foto: Therese Doksheim / Dagbladet Vis mer

Hun pleide å gjemme skolebøkene sine under senga.  

Malala vant Pakistans første nasjonale fredspris i november året før hun ble skutt. Prisen gis til ungdom under 18 år, som bidrar til fred eller utdanning. I ettertid av skuddene har hun uttalt at hun «tror Taliban angrer på at de skjøt Malala». Jenta blir hyllet for sitt mot, og har blant annet vært nominert til Nobels Fredspris.

FIKK MØTES: Malala og faren hennes, Ziauddin Yousafzai, møtte i formiddag statsminister Erna Solberg i statsministerboligen i Oslo. Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix
FIKK MØTES: Malala og faren hennes, Ziauddin Yousafzai, møtte i formiddag statsminister Erna Solberg i statsministerboligen i Oslo. Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer