Hvordan var det å jobbe i atomkraftverket?

Dr. Moto-yasu Kinoshita forteller om sin tid i Fukushima. Direkte på Dagbladet TV.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): I kveld skal en av Japans fremste atomforskere forklare studenter og andre interesserte fra «innsiden» om hva som skjer med atomkraftverket i Fukushima og legge fram perspektiver om atomkraft i framtiden.

Dr. Moto-yasu Kinoshita er seniorforsker ved Sentralinstituttet for elektrisk kraftindustri og prosjektleder for et tverrfaglig prosjekt for Japans atomenergikommisjon.

Det innebærer at at gjesten på Studentersamfundet i Trondheim er en av ekspertene i hele verden som kjenner det katastroferammede atomkraftverket best.

Han har tidligere arbeidet inne i selve Fukushima-anlegget. Det ligger en spesiell historie bak at en av Japans fremste eksperter stiller seg til rådighet for studenter i Trondheim mens katastrofen eskalerer i hans eget hjemland.

Kinoshita har tidligere studert og forsket i Norge, og da ble han gudfar til sønnen til sine norske venner. Gudsønnen, Eirik Timo Bøe Villponen, studerer selv teknisk fysikk ved NTNU, og går dermed i gudfarens fotspor.

Kionshita var for to år siden tilrettelegger for 50-60 NTNU-studenter under et tre uker langt stuidieopphold i Japan. Han lovet gudsønnen Eirik å komme på en gjenvisitt til studentene i Oslo.

Kveldens møte ble avtalt før katastrofen ble utløst, men den japansken eksperten valgte likevel å holde avtalen med sine norske venner.

Hans skulle egentlig holdt et foredrag om ny atomteknologi basert på thorium - et atombrennstoff det finnes mye av i norske gruver, blant annet på Ulefoss i Telemark.

Nå er kveldens opptreden også utvidet til å omfatte katastrofen i den japanske ekspertens forgård, og han har lovet å svare på spørsmål fra salen, «så ærlig og nøyaktid som mulig»,slik Studentersamfundets ledelse beskriver det etter å ha fått de endre foredragsplanene fra den japanske eksperten selv.

Møtet starter ca. 20.45 -og du kan følge det live i videovinduet øverst.