- Hvorfor betaler norske skattebetalere lønna til en diktator?

Den ugandiske redaktøren og aktivisten Andrew Mwenda er motstander av u-hjelp - og fikk applaus på Frp’s landsmøte. Stiller i nettmøte mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

•Andrew Mwenda stiller i nettmøte mandag. Send inn spørsmål under artikkelen.

GARDERMOEN (Dagbladet.no): Et av Norges første omfattende bistandssamarbeid startet i 1973. Mottakeren var Uganda.

Bare i 2006 ga Norge 323 millioner kroner til landet, store deler var direkte budsjettstøtte.

Løpende utgifter og det som normalt er statlige velferdsoppgaver står for størsteparten, ifølge Utenriksdepartementets egne tall.

- Jeg tror Norge bidro til å kjøpe inn stoler i parlamentet, men det gjør ikke Uganda mer demokratisk. Bistanden fra Norge og vestlige land har gjort korrupsjonen verre de siste årene, sier redaktør og aktivist Andrew Mwenda (35) fra hovedstaden Kampala.

Applaus hos Frp
Han er internasjonalt kjent som en sterk kritiker av bistand. På Fremskrittspartiets landsmøte i helgen satte han hjerter i brann da han gikk til angrep på den vestlige bistandspolitikken.

- Norsk bistand brukes til å holde live i korrupsjonen og vanstyret i blant annet Uganda. Humanitære midler fra velmenende idealister, både organisasjoner og stater, holder landets eliter ved makten i flere land, på tross av folkets vilje, mener Mwenda, som flere ganger har vært arrestert for sine meninger og arbeid som journalist.

President Yoweri Museveni har styrt landet i 22 år. Det forrige presidentvalget ble sterkt kritisert for omfattende overgrep mot opposisjonen.

RALJERER OVER VESTLIG BISTANDSPOLITIKK: Redaktør og aktivist Andrew Mwena gikk hardt ut mot vestlig bistandspolitikk på Frp\'s landsmøte i går. Han hevder pengene stort sett går med til å brødfø korrupte samfunnstopper og ønsker i stedet markedsliberalisme som virkemiddel for å hjelpe fattige og underutviklede land som hjemlandet Uganda. Foto: KNUT FALCH/SCANPIX
RALJERER OVER VESTLIG BISTANDSPOLITIKK: Redaktør og aktivist Andrew Mwena gikk hardt ut mot vestlig bistandspolitikk på Frp\'s landsmøte i går. Han hevder pengene stort sett går med til å brødfø korrupte samfunnstopper og ønsker i stedet markedsliberalisme som virkemiddel for å hjelpe fattige og underutviklede land som hjemlandet Uganda. Foto: KNUT FALCH/SCANPIX Vis mer

- Hvorfor betaler norske skattebetalere lønna til en diktator? Det er absurd, sier Mwenda.

Mangler ambulanser
Et av eksemplene Mwenda bruker for illustrere hvordan gode bistandsintensjoner blir til elitens hvileputer, er en offentlig ugandisk undersøkelse fra 2006.

- Den viste at vi hadde 3200 biler til disposisjon i helsesystemet vårt. 1800 av disse disponeres av ansatte, byråkrater og hjelpearbeidere. Samtidig har Uganda 961 helseregioner som ikke har en eneste ambulanse, forteller Mwenda.

Han beskylder norske myndigheter for å «bidra til å korrumpere staten» i Uganda.

Kutt av bistand feller Mugabe
Zimbabwes diktator Robert Mugabe sliter stadig mer med å holde kontrollen i landet. Regimet er verdenskjent for omfattende korrupsjon og vold mot opposisjonen og journalister.

De siste årene har bistandsgivere falt fra, i protest mot regimets opptreden, og Mwenda ser på dette som et eksempel til etterfølgelse for hans eget land, der korrupsjon er utbredt og demokrati og ytringsfrihet har trange kår.

- Mugabe kan klamre seg til makten en periode til, men han går tom for penger til å smøre folk med, og han mister kontrollen. Bistand har holdt ham og mange andre diktatorer gående i mange år, men nå tror jeg det er over for hans del.

Samtidig rapporteres det om mangel på mat i landet.

- Hvorfor betaler norske skattebetalere lønna til en diktator?

- Er det ikke inhumant og brutalt å kutte bistand til mennesker som sulter og er i nød, fordi de har inkompetente ledere?

- Jo, men du må se det i et langsiktig perspektiv. Lar man være, blir lidelsene større, fordi endringer ikke tvinger seg frem, mener Mwenda.

Økonomisk liberalist

Mwenda betegner seg selv som økonomisk liberalist, er tilknyttet tenketanker som Cato Institute og sitter i juryen for Milton Friedmans ærespris.

- På samme måte som Frp tror jeg på en liberalisert økonomi der individer tar informerte valg i et fritt marked. Og at investeringer - ikke gaver - er det beste bidraget fattige land kan få.

I dette ideologiske sjiktet er tradisjonell bistand et fy-ord. Mwenda mener hans ideologiske utgangspunkt bare forklarer en del kritikken.

- Regjeringen har 71 ministere, og presidenten vår har 114 rådgivere. Hvor mange har dere selv i Norge? spør han retorisk.

- Ministrene i Uganda vil ha en leilighet i New York framfor sosial velferd. Dette er virkeligheten, og jeg mener det skyldes feilslått bistand og vestlig idealisme.

- Kidnappet forrige lørdag
For tre år siden truet Mwenda president Yoweri Museveni med at «hans dager ved makten var talte» dersom regimet la ned radiostasjonen hans. Han har hatt gjentatte konfrontasjoner med regimet, senest rett før ferden til Norge.

Forrige gang Mwenda så innsiden av en politibil, forteller han, var forrige lørdag, da han ble kidnappet og arrestert av ugandiske paramilitære som ville ha tak i intervjuer hans avis Independent gjorde med 17 tidligere arresterte.

De fortalte om omfattende tortur. Historien spredte seg rask til internasjonale medier.

De truet ham til å stoppe bilen på en landevei, satte på ham håndjern og tok ham med i en annet kjøretøy.

- Fikk beskjed om ikke å drepe meg
- De paramilitære soldatene pekte våpen mot meg, og vi kjørte deretter rundt i en halvtime mens de lurte på hva de skulle gjøre med meg. Soldatene fikk beskjed om ikke å drepe meg, og deretter kjørte vi til avhør og til huset mitt.

Men intervjuene, som skal publiseres, var allerede borte.

- Uheldigvis for dem, og heldigvis for meg, var materialet allerede fløyet til Canada av en kollega, sier Mwenda.

- Hva tenker du om opplevelsen i etterkant?

- Først og fremst er jeg glad de ikke fikk tak i intervjuene. Men når man starter en avis for å fremme frihet og ytringsfrihet i Uganda, og de vet at dette mangler i landet, så ville jeg vært bekymret om de ikke brød seg. Når dette driver dem til å bli paranoide, så føler jeg at vi utgjør en forskjell, sier Mwenda.

Gavepakke for Frp

Den ugandiske redaktørens standpunkt er en gavepakke for Frp, som helt siden starten har vært en sterk motstander av norsk bistandspolitikk.

- Den ene Norad-rapporten etter den andre viser at det går til helvete, og liberale krefter i afrikanske land ber om forandring. Likevel sitter regjeringen på sin høye hest og sier at de tar feil, sier formann Siv Jensen til NTB.

- I 35 år har vi forsøkt å forandre bistandspolitikken. Vi er blitt latterliggjort og beskyldt for egoisme. Selv om det er mange feil i bistandspolitikken, reiser en liten bistandsfiff rundt fra konferanse til konferanse uten at det blir endret en tøddel, sier partiformannen oppglødd.

- Flaut av Jensen

Men Frp\'s utspill faller dødt til jorda for SVs nestleder og utdanningsminister Bård Vegar Solhjell. Han mener Jensen stiller seg i et pinlig lys.

- Jeg er helt enig i at vi må hindre at norske bistandspenger havner i hendene på korrupte, men vi kan ikke slutte å gi penger, slik Frp vil, sier Solhjell til NTB.

SV-nestlederen viser til at det er bred enighet internasjonalt om bistand som virkemiddel.

- Til og med den amerikanske presidenten er enig med oss når det gjelder hvordan bistandspengene skal fordeles. Jeg ville blitt alvorlig bekymret om Siv Jensen skulle bli statsminister. Det ville blitt flaut, sier Bård Vegar Solhjell.

- LØNNES AV NORSKE SKATTEBETALERE: Ugandas president Yoweri Museveni. Ifølge Mwena er Museveni en diktator som indirekte lønnes av norske skattebetalere, over bistandsbudsjettet.
GAVEPAKKE: Mwenas standpunkt med hensyn til u-hjelp er som manna fra himmelen for Frp, som helt siden starten har vært sterke motstandere av norsk bistandspolitikk. Her takkes uganderen av formann Siv Jensen etter talen.
IKKE IMPONERT: SVs nestleder Bård Vegar Solhjell tilbakeviser Frp\'s dom over bistandspolitikken og viser til en bred internasjonal enighet om bistand som virkemiddel. - Til og med USAs president er enig med oss når det gjelder hvordan bistandspengene skal fordeles, sier Solhjell.