- Hvorfor ble denne gutten selvmordsbomber?

Hasib Hussain (18) tok med seg 12 mennesker i døden på 30-bussen i London.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det hele verden nå lurer på, er hvordan denne unge, britiske gutten kunne bli selvmordsbomber.

Politiet i London bekrefter i dag at 18 år gamle Hasib Hussain fra Leeds sto bak bomben som eksploderte ombord på 30-bussen på Tavistock Square midt i morgenrushet i London. Politiet frigir nå bilder av gutten.

Det ene viser den unge mannen i det han forlater Luton Station, bærende på ryggsekken der man tror bomben lå.

Opptaket ble tatt klokken 07.20 torsdag morgen, to timer og 27 minutter før han skal ha satt av selvmordsbomben.

Politiet vet han dro til Kings Cross sammen med de tre andre mistenkte selvmordsbomberne.

Men hva han da gjorde før han klokken 09.47 skal ha sprengt seg selv og 12 andre om bord buss nummer 30, er et stort mysterium for etterforskerne.

Politiet ønsker nå kontakt med alle som kan ha sett ham torsdag morgen.

Outsider

TERRORENS ANSIKT: 18-åringen Hasib Hussain skal være mannen som tok med seg 12 i døden på buss nummer 30. Foto: Scanpix
TERRORENS ANSIKT: 18-åringen Hasib Hussain skal være mannen som tok med seg 12 i døden på buss nummer 30. Foto: Scanpix Vis mer

Tenåringen Hasib Hussain var kjent som en outsider tidlig i tenårene. Flere aviser forteller om hvordan han startet slåsskamper med sine medelever på ungdomsskolen Matthew Murray i Leeds.

Han sluttet skolen i juli 2003, uten å fullføre en eneste eksamen.

På denne tida ble unggutten sendt til Pakistan for å besøke slektninger. Han dro også på pilgrimreise til Mekka. Samtidig lot han skjegget gro, og begynte å gå kledd i dress.

Til tross for at han var en svært troende og hengiven muslim, ble han arrestert for butikktyveri i fjor.

Guttens naboer forteller at Hussain bodde hele livet i Colonso Mount i Holbeck-området i Leeds. En av naboene beskriver familien som «veldig hyggelige folk».

- Vi kjente dem alle sammen, men jeg vil ikke si vi kjente dem veldig godt. De var bare en veldig hyggelig familie, sier naboen.

Den skjebnesvangre torsdagen for en uke siden fortalte Hasib Hussain familien at han skulle en tur til London for å besøke venner.

Da han ikke kom tilbake i løpet av dagen, meldte familien han savnet til politiet.

HVOR VAR HAN?: Her bærer han bomben opp trappen på Luton Station. Hvor ble han av i den drøye timen mellom Kings Cross, og eksplosjonen på bussen, spør politiet. Foto: Scanpix
HVOR VAR HAN?: Her bærer han bomben opp trappen på Luton Station. Hvor ble han av i den drøye timen mellom Kings Cross, og eksplosjonen på bussen, spør politiet. Foto: Scanpix Vis mer

Drepte 13

Med seg ombord på 30-bussen hadde gutten nok eksplosiver til å sprenge dobbeltdekkeren i filler, og han tok med seg 12 mennesker i døden da bomben eksploderte.

Politiet fikk tidlig mistanke til unggutten, som igjen første dem videre til de tre andre gjerningsmennene.

I bussvraket fant politiet førerkortet og kredittkortet hans.

En av teoriene etterforskerne opererer med er at han egentlig planla å sprenge seg om bord et tog på linja Northern line. Denne var stengt torsdag morgen, på grunn av problemer med skinnegangen.

- Ingen trenger bli selvmordsbombere i et liberalt demokrati. De velger å bli det, sier politimester i London, Ian Blair.

I dag bekreftet politiet at de fire gjerningsmennene faktisk var selvmordsbombere.

Politiet jakter fortsatt på en femte mistenkt, som de mener ankom London forrige måned, og forlot byen dagen før bombene smalt, melder flere britiske aviser i dag.

The Times skriver at etterforskerne mener den femte gjerningsmannen er en britisk-pakistansk mann i 30-årene, trolig med forbindelse til al-Qaida tilhengere i USA.

Samarbeider med Pakistan

Pakistanske myndigheter undersøker nå om en av bombemennene, Shahzad Tanweer, (22) i Storbritannia har studert islam på Lahore Islamic school, melder AP i kveld.

Tipset går ut på at en av bombemennene skal ha studert islam i pakistan i fjor

 Pakistansk politi undersøker også eventuelle forbindelser mellom noen av bombemennene og militante musllimer i Pakistan.

Pakistanske myndigheter har understreket at de samarbeider  med Storbritannia i jakten på terroristene.

Den engelskspråklige avisa The News skriver at britiske etterforskere skal reise til Pakistan neste uke for å undersøke om det finnes noen forbindelser mellom de ekstreme miljøene i de to landene.