Armbrøst-mysteriet

Hvorfor ble fem medlemmer av «sexsirkel» funnet døde?

«Middelalder-guru» og fire kvinnelige følgere funnet på to vidt forskjellige steder i Tyskland.

SÆREGEN BUTIKK: Torsten W.s butikk i Hachenberg er preget av denne utstillingsdokka, i tillegg til en rekke middelaldereffekter. Foto: Thorsten Wagner / EPA / NTB Scanpix
SÆREGEN BUTIKK: Torsten W.s butikk i Hachenberg er preget av denne utstillingsdokka, i tillegg til en rekke middelaldereffekter. Foto: Thorsten Wagner / EPA / NTB ScanpixVis mer

Nyhetsbildet i Tyskland preges av et stort mysterium: Hvordan har det seg at en mannlig «middelalder-guru» ble funnet død sammen med to kvinnelige disipler i et gjestehus i Bayern - alle drept av armbrøstskudd - mens ytterligere to kvinner ble funnet døde i Niedersachsen 60 mil lenger nord?

Politiet innrømmer at de sliter med å finne sammenhengen mellom dødsfallene, som skjedde i et miljø preget av dominans, underkastelse og bisarre ritualer.

- Vi har fem døde, det er er hva vi vet. Alt annet er uklart, uttaler overstatsadvokat Walter Feiler, leder for påtalemakten i Passau, ifølge Frankfurter Allgemeine Zeitung.

FUNNET DØDE: Et av likene som ble funnet i en leilighet i Wittingen i Niedersachsen, bæres ut. Foto: Christophe Gateau / DPA / AFP / NTB Scanpix
FUNNET DØDE: Et av likene som ble funnet i en leilighet i Wittingen i Niedersachsen, bæres ut. Foto: Christophe Gateau / DPA / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Kledd i svart

Torsten W. (53) - som utga seg for å være psykolog, og var innehaver av en middelalderbutikk/kampsportsenter i Hachenburg i Rheinland-Pfalz - sjekket inn på et familierom i gjestehuset i Passau i helga, på to timers varsel. Med seg hadde han sin 33-årige samboer Kerstin E. og Farina C. (30).

[Involverte i straffesaker i Tyskland navngis bare med forbokstaven i etternavnet.]

I bagasjen hadde de tre gjestene armbrøster, som kan selges til personer over 18 år i Tyskland. Innehaveren av gjestehuset beskriver at Torsten hadde langt skjegg, mens kvinnene var kledd i svart og hadde synlige piercinger, ifølge Bild.

De ble oppfattet som stillferdige, og tok med seg vann og cola til rommet, uten å bestille frokost. Farina betalte 300 euro (3000 kroner) kontant for tre netter.

Neste morgen ble de tre funnet døde. Torsten og Kerstin lå i dobbeltsenga si, hånd i hånd, mens Farina C. lå på golvet.

Testamenter

En foreløpig obduksjonsrapport viser at samboerparet døde av armbrøstskudd gjennom hjertet, mens Farina døde av ett skudd mot halsen. Torsten og Kerstin var imidlertid også skutt etter skuddene som førte til døden. To av de tre armbrøstene var avfyrt.

TRE NETTER: Torsten W., Kerstin E. og Farina C. booket seg inn i dette gjestehuset i Passau for tre netter. Foto: Lino Mirgeler / DPA / AFP / NTB Scanpix
TRE NETTER: Torsten W., Kerstin E. og Farina C. booket seg inn i dette gjestehuset i Passau for tre netter. Foto: Lino Mirgeler / DPA / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Samboerparets testamenter ble funnet i rommet, i motsetning til bagasje og toalettsaker, og politiet antok at de hadde å gjøre med en selvmordspakt å gjøre. Men situasjonen skulle snart ta en ny vending.

Da politiet forsøkte å varsle Farinas partner, læreren Gertrud C. (35), fant de henne og 19-årige Carina U. døde i Gertruds leilighet i Wittingen i Niedersachsen. Dødsårsaken er foreløpig uklar.

Politiet må nå besvare en rekke spørsmål. Selv om testamentene til Torsten og Kerstin ble funnet, tyder ingenting i dem på en selvmordspakt, ifølge Focus.de. Det er også uvisst hvorvidt man faktisk kan ta livet av seg ved hjelp av en armbrøst.

SPERRET AV: Huset der Gertrud C. bodde sammen med Carina U. i Wittingen, er sperret av mens etterforskningen pågår. Foto: Christophe Gateau / DPA / AFP / NTB Scanpix
SPERRET AV: Huset der Gertrud C. bodde sammen med Carina U. i Wittingen, er sperret av mens etterforskningen pågår. Foto: Christophe Gateau / DPA / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Politiet har heller ikke funnet noe som tyder på at en fjerde person befant seg på rommet da Torsten, Kerstin og Farina døde.

Og hvorfor befant de seg i Passau, titalls mil hjemmefra? Hva er forbindelsen til dødsfallene i Wittingen? Og hvorfor booket de seg inn for tre netter hvis de hele tida hadde til hensikt å ta livet av seg?

Kuttet kontakten

Overstatsadvokat Feiler vil verken bekrefte eller avkrefte hvorvidt de fem døde var medlemmer av det lokalavisa Passauer Neue Presse kaller en «sexsirkel». Men TV-kanalen RTL har i en dokumentar rullet opp hvordan Torsten deltok i et sektaktig fellesskap med de fire kvinnene, der kvinnene beskrives som avhengige av og underdanige i forhold til den langt eldre mannen.

ARMBRØST: Armbrøster kan i Tyskland selges til personer over 18 år. Arkivfoto: Rex Shutterstock / NTB Scanpix
ARMBRØST: Armbrøster kan i Tyskland selges til personer over 18 år. Arkivfoto: Rex Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

19-årige Carinas foreldre, Julia og Olaf U., forteller hvordan datteren etter et selvforsvarskurs ble manipulert inn i Torstens middelalder-sekt.

- Hun svermet for Torsten, Torsten, Torsten. Hun ble nesten gal, minnes moren.

Carina kuttet etter hvert all kontakt med dem, og anmeldte dem sågar på et tidspunkt.

- Måtte barbere måne

- Torsten W. var den typen guru som vet alt, som alle tilhører, og som manipulerer dem rundt seg, sier privatdetektiv Rolf Will, som opererte på vegne av foreldrene.

MIDDELALDEREFFEKTER: Utvalg av middelaldereffektene i butikken i Hachenburg. Foto: Thorsten Wagner / EPA / NTB Scanpix
MIDDELALDEREFFEKTER: Utvalg av middelaldereffektene i butikken i Hachenburg. Foto: Thorsten Wagner / EPA / NTB Scanpix Vis mer

Ifølge Will hadde fellesskapet sadomasochistiske trekk, der kvinnene måtte gjøre visse ting for å få fortsette å bo med ham.

- Kvinnene måtte samtidig barbere måne på hodet, og bruke tannbørste til å gjøre rent, forteller privatetterforskeren.

Torstens butikk i Hachenburg er preget av en rekke middelaldereffekter som økser og kister - og ei blodig klesdokke sittende på disken.

Ifølge Focus.de var ytterligere tre middelaldrende menn medlemmer av sekten. Blant dem var en lærer, som nå skal ha tatt livet av seg.

En bekjent av Carina er ikke i tvil om at lærerens død og de nylige begivenhetene henger nøye sammen. 19-åringens foreldre anmeldte på et tidspunkt mannen for seksuelle overgrep mot datteren.

LIK NR. 2: Det andre liket fra leiligheten i Wittingen fraktes bort. Foto: Christophe Gateau / DPA / AFP / NTB Scanpix
LIK NR. 2: Det andre liket fra leiligheten i Wittingen fraktes bort. Foto: Christophe Gateau / DPA / AFP / NTB Scanpix Vis mer

To gjenlevende

Da Carina var 16, bodde hun hos fosterforeldre, men flyttet inn til Gertrud C. i Wittingen da hun var 18.

Stemmer Focus' regnestykke, fins to gjenlevende fra sekten, og de kan sitte med nøkkelen til mysteriet. En av de to mennene skal imidlertid ha trukket seg ut av fellesskapet for et års tid siden.

Begge to er som sunket i jorda. Den ene, som står som formell leietaker av forretningslokalet i Hachenburg, bor ikke på sin oppgitte adresse utenfor byen - derimot står Gertrud C.s navn på ringeklokka.

ETTERFORSKNING: En av politiets krimteknikere undersøker åstedet i Wittingen. Foto: Christophe Gateau / DPA / AFP / NTB Scanpix
ETTERFORSKNING: En av politiets krimteknikere undersøker åstedet i Wittingen. Foto: Christophe Gateau / DPA / AFP / NTB Scanpix Vis mer