Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hvorfor ble han drapsmann?

Stephen Kazmierczak var toppstudenten som plutselig ble rabiat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DEKALB/ILLINOIS (Dagbladet.no): Nok en gang må amerikanske myndigheter spørre seg hva det er som har forvandlet en ung student til en massedrapsmann.

Hvorfor dro den tidligere toppstudenten Stephen Kazmierczak (27) de snaue 30 milene fra der han bodde tilbake til det gamle universitetet han hadde gått på, tok seg inn i et auditorium via sceneinngangen og begynte å skyte rundt seg?

Stephen Kazmierczak var tilsynelatende mønsterstudenten. Han var stille og høflig, hadde gode karakterer og toppverv i en studentorganisasjon og «virket ikke mer stresset enn andre», ifølge de som kjente han.

Likevel var det noe som ikke stemte. Stephen Kazmierczak skulle egentlig gått på medisiner. Det gjorde han ikke den dagen han drepte fem uskyldige og skjøt 16 andre med en hagle og fire håndvåpen.

Les også: - Jeg løp i panikk


Kjøpte fire våpen i løpet av et år

Hvilke medisiner Stephen Kazmierczak gikk på er ikke kjent. Venner har forklart at han sluttet å ta medisinen, og at oppførselen til den tidligere ustraffede 27-åringen endret seg den siste tiden.

- Han ble mer og mer rabiat, har de fortalt.

SEKS KORS:  Stephen Kazmierczak tok livet av fem studenter og seg selv på Northern Illinois University i går. Foto: Kristoffer Egeberg/Dagbladet.no
SEKS KORS: Stephen Kazmierczak tok livet av fem studenter og seg selv på Northern Illinois University i går. Foto: Kristoffer Egeberg/Dagbladet.no Vis mer

9.februar - bare fem dager før drapsdagen - gikk Stephen Kazmierczak inn i en våpenbutikk i Champaigne i Illinois. Der kjøpte han to av drapsvåpnene - på helt lovlig vis.

Thomas Ahern fra det føderale byrået for alkohol, tobakk og skytevåpen bekrefter at alle de fire drapsvåpnene ble kjøpt på lovlig vis fra samme våpenhandler i Champaign i løpet av det siste halvåret.

- Remington-haglen og en Glock 9 millimeter pistol ble kjøpt 9. februar. En kaliber 38 pistol ble kjøpt 30. desember i fjor, og en halvautomatisk SIG Sauer 9 millimeter pistol ble kjøpt 6. august i fjor, sier Ahern.

Champaign ligger om lag 28 mil sør for Northern Illinois University, og det var der Stephen Kazmierczak fortsatte studiene etter at han gjorde seg ferdig med sosiologistudiene på Northern Illinois våren 2007.

Bodde med ekskjæresten

I Champaign bodde Kazmierczak sammen med sin tidligere kjæreste på beste vestkant av byen, flere kilometer unna campusområdet. De to fortsatte å bo sammen selv om forholdet var avsluttet.

I søken etter svar forteller Kazmierczaks tidligere professor og veileder, Jim Thomas, at unggutten var i militæret, men ble dimittert av psykiske årsaker.

- Han diskuterte dette med meg bare i forbifarten. Han virket akkurat like normal som du og jeg, sier professor Thomas til Chicago Tribune.

image: Hvorfor ble han drapsmann?

En annen av professorene som underviste Stephen Kazmierczak gir denne skildringen av studenten de en gang kjente.

- Jeg kjente Steve både som bachelorstudent og masterstudent. Jeg har hatt han hjemme hos meg. Jeg kjente han som en varm, følsom og veldig smart student. Når slike grusomme ting skjer, leter alle etter roten som kan gi svar. Her er jeg og jeg har ingen svar, skriver professor Kristen Myers i en e-post til Chicago Tribune.


Ikke innlagt som psykiatrisk pasient
Med andre ord var det lite eller ingenting ved Stephen som tilsa at han ikke skulle ha tillatelse til å skaffe seg våpen. Den obligatoriske bakgrunnssjekken ga ingen indikasjon på det grufulle som var i vente.

- Vi har ingen historikk på at han har vært innlagt som pasient, verken på offentlig eller privat institusjon, svarte Larry Trent, politisjef i Illinois, under en pressekonferanse på Northern Illinois University.

Det ble nærmest reprise på spørsmålene som ble reist etter Virginia Tech-massakren.

Drapsmannen Cho Seung-Hui (23) hadde vært til psykiatrisk behandling før han i april i fjor drepte 33, inkludert seg selv. Men fordi han hadde vært frivillig innlagt som psykiatrisk pasient, kunne også han uten problemer gå til våpensjappa Roanoke Firearms 9 og kjøpe en 9 mm Glock 19 og en eske med 50 patroner en drøy måned før drapene.


Vil snu hver stein
Nå sier både rektor ved Northern Illinois University, John Peters, og guvernør Rod Blagojevich, som fløy inn til DeKalb med helikopter, at de vil snu hver stein for å få svar på hvorfor USA er rammet av enda en skolemassakre.

- La oss ikke trekke forhastede konklusjoner. La oss skaffe til veie mer informasjon. La oss se på hva som forårsaket det grufulle som har skjedd. Her må vi kanskje se på alt fra voldelige videospill til glorifiseringen av vold i samfunnet, sa Illinois-guvernør Blagojevich.

Han forsøkte å skjerme delstatspolitisjefen Larry Trent fra for mange spørsmål fra de rundt 200 pressefolkene om hvorfor bakgrunnssjekken ved våpensalg ikke fanger opp sånne som Stephen Kazmierczak.


- La meg vær i fred
I Lakeland i Florida, dit familien flyttet rett før morens død i 2004, må faren til Stephen Kazmierczak leve med at sønnen endte sitt liv som massedrapsmann.

I et kort øyeblikk steg han ut på inngangstrappa for å møte den fremmøtte pressen.

- Vær så snill! La meg vær i fred. Dette er en veldig vanskelig tid for meg, sa Robert Kazmierczak, og løftet armen opp mot et tårevått ansikt.

LETER ETTER SVAR: Politisjef i Illinois Larry Trent og guvernør Rod Blagojevich vil snu hver en stein for å finne ut hvorfor USA er rammet av nok en skolemassakre.
DRAPSMANN:Stephen Kazmierczak var mønsterstudenten som ble massedrapsmann.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media