Hvorfor ble hestene skamklipt?

Sju hester har fått halen klipt av og stjålet på Sørum i Akershus. Dressurhesten Barako mister vinnersjansene med 30 centimeter kortere hale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SØRUM (Dagbladet): Tre år tar det før Barakos hale vokser ut igjen, anslår hesteeieren, Øyvind Kirsebom (60). Dermed må datteren Pia stille i konkurranser med en skamklipt hest i lang tid framover.

Tre forskjellige beiter

-  Dette er helt sykt, sier Øyvind Kirsebom.

De sju hestene gikk på tre forskjellige beiter som grenset til hverandre. Da Pia Kirsebom så til hestene mandag kveld, var det mørkt i stallen. Hun la derfor ikke merke til om hestene hadde halen i behold, og det er usikkert om mishandlingen skjedde natt til mandag eller tirsdag. Halene er ikke klipt av ved halerota, så hestene har ikke smerter.

En halv søppelsekk med hestehår beregner han at de frekke tyvene har fått med seg.De skamklipte hestene er en dressurhest, en engelsk fullblods galopphest, en shetlandsponni, ei avlshoppe, en fjording og en ponni. Eieren aner ikke hva haletyvene skal bruke håret til, men er fortvilet over at hestene ikke lenger kan bruke halen sin:

-  Dette er fluesmekkeren deres. De trenger halen til å holde fluene vekk gjennom hele sommerhalvåret. Den gamle avlshoppa kommer aldri til å oppleve å ha lang hale igjen. Dette er fryktelig trist for oss som er glad i dyr, sier Øyvind Kirsebom.

Nå må han og datteren bruke insektspray på hestene for å holde fluene unna.

Rottweiler på vakt

-  Det ligger ikke hestehår igjen på beitet, så disse folkene skal tydeligvis bruke halene til et eller annet. Dessuten har det skjedd om natta, så jeg vil tro det er nokså voksne folk som står bak, sier Øyvind Kirsebom.

Politiet i Sørum etterlyser personer som har sett eller hørt noe. De kjenner ikke til tilsvarende saker i området. I Rogaland skal noe av det samme ha skjedd for noen år siden.

Nå skal Øyvind Kirsebom sikre seg mot at også de andre hestene får halen klipt av.-  Vi kommer til å overvåke beiteområdene. Det er mulig vi setter opp kamera, og vi skal passe bedre på selv. Dessuten har vi hunder, blant annet en rottweiler.

KAPPET HALE: Frekke tyver har klipt halen av sju av Øyvind Kirseboms hester. - Veldig tragisk, sier den fortvilte hesteeieren.