KREVER FORKLARING: Tidligere fagforeningsleder Terje Nustad (t.v.) og forsker Helge Ryggvik (t.h.) ber PST forklare hva helt konkret var som gjorde at deres politiske engasjement kvalifiserte for overvåkning.   
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet
KREVER FORKLARING: Tidligere fagforeningsleder Terje Nustad (t.v.) og forsker Helge Ryggvik (t.h.) ber PST forklare hva helt konkret var som gjorde at deres politiske engasjement kvalifiserte for overvåkning. Foto: Steinar Buholm / DagbladetVis mer

- Hvorfor ble vi overvåket?

Føler seg uthengt og mistenkeliggjort av PST.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oljeforsker Helge Ryggvik og tidligere fagforeningsleder Terje Nustad føler seg uthengt og mistenkeliggjort av PST etter at Christian Høibø sto fram som informant og infiltratør på høyre- og venstresida.

Nå klager de etaten inn for Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste (EOS-utvalget).

Ukjente koblinger Etter at PST kommenterte opplysningene de hadde fått i forbindelse med bruk av informanten Høibø, føler både Ryggvik og Nustad seg mistenkeliggjort. Avdelingsdirektør Tore Risberget i PST sa til NRK onsdag at det var kommet opplysninger om medlemmer i Internasjonale sosialister (IS).

De skal angivelig ha hatt kontakt med FARC-geriljaen i Colombia.

- Det er en ganske ekstrem sak. Her må PST ha kommet over noe helt spesielt, ettersom de mener det kan legitimere overvåkning av en hel politisk bevegelse. Jeg forlanger at PST viser fram hva det er de har som kan legitimere en slik overvåkning, sier Ryggvik.

- Overvåket IS Ryggvik er et kjent medlem av Internasjonale Sosialister (IS) og bekreftet på en pressekonferanse fredag at han hadde vært i Colombia, men at reisene hadde sammenheng med hans jobb som oljeforsker.

Han understreket at han ikke hadde noen kjent kontakt med medlemmer av terrororganisasjonen på sine reiser.

- Som Moskva-orientert representerte uansett FARC en politisk tilnærming vi aldri kunne ha stått inne for. Vi hadde kontakter som ble skutt og drept av FARC, sier Ryggvik.

- Ganske ekstremt På reisene deltok også Terje Nustad, daværende leder av fagforeningen SAFE for ansatte i oljeindustrien.

- Dette hadde ingen tilknytning til min politiske aktivitet. PST må også bevise at de ikke har overvåket en fagforeningsleder i Norge. Det er ganske ekstremt, sier Ryggvik.

Ryggvik og Nustad varslet at de umiddelbart klager PST inn for Stortingets kontrollorgan for de hemmelige tjenestene, EOS-utvalget, og ber om å få en utdyping av hvorfor de to skal ha blitt overvåket.

- Merkelig liten mann Ifølge opplysninger framkommet via NRK, skal informant Christian Høibø (32) ha fotfulgt en person under en IS-konferanse i London. Dette fortalte Høibø selv om i NRK Brennpunkt, og Ryggvik opplyser at det er ham det er snakk om.

- Jeg merket meg jo en litt merkelig liten mann som var der, sier Ryggvik.

- Om PST overvåket meg på den tida, må de ha kjedet seg fælt. Det var mens jeg jobbet på ei tykk bok om jernbanenes historie, sier han.

 Les mer om PST-spionen