REAGERER: Statsadvokaten i Hordaland, Rudolf Christoffersen, reagerer på hvorfor så få menneskehandel-og tvangsarbeidsaker ender opp med tiltale og en rettskraftig dom. Foto: PAUL S. AMUNDSEN/NTB SCANPIX
REAGERER: Statsadvokaten i Hordaland, Rudolf Christoffersen, reagerer på hvorfor så få menneskehandel-og tvangsarbeidsaker ender opp med tiltale og en rettskraftig dom. Foto: PAUL S. AMUNDSEN/NTB SCANPIXVis mer

- Hvorfor blir så få tiltalt og dømt for menneskehandel?

Statsadvokat stiller seg undrende, men tror svaret kan ligge i feilprioriteringer og kunnskapsmangel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MOLDE/OSLO (Dagbladet): I helga fortalte Dagbladet historien til tre indiske gartnere, i det som kan bli norgeshistoriens største tvangsarbeidersak.

Statsadvokaten i Hordaland, Rudolf Christoffersen, reagerer på hvorfor så få menneskehandel-og tvangsarbeidsaker ender opp med tiltale og en rettskraftig dom.

Til Dagbladet sier han:

- Jeg reagerer på det skjeve antallet dommer på dette feltet, og det gjør jeg siden de politiske føringene i Norge er veldig klare på hvor høyt dette feltet skal prioriteres.

Hordaland flinkest i klassen Det er pr.01.01.2013 felt 28 rettskraftige dommer for menneskehandel i Norge. 14 av disse i Hordaland politidistrikt, hvor Christoffersen tidligere var politiadvokat, og nå er statsadvokat.

Christoffersen undres over om riksadvokatens prioriteringsdirektiv blir fulgt opp slik det er ment.

- Alle politidistrikt er pålagt å følge direktivet fra riksadvokaten, der menneskehandel er helt i toppsjiktet. Menneskehandel er blant de former for kriminalitet som som skal være høyt prioritert for politi og påtalemyndighet, forteller han.

Mangler kunnskaper Statsadvokaten i Hordaland tror det ikke blir prioritert nok rundt om i politi-Norge. Men ikke med bakgrunn i uvilje, men fordi det ikke er nok kunnskaper om disse sakene, som ofte er vanskelige.

- Jeg frykter at mange norske politidistrik ikke kan om disse sakene, og hvordan de skal angripes, sier han og legger til at hans eget politidistrikt, med sin kunnskap og erfaring, har holdt en rekke foredrag om temaet for andre politidistrikter.

Nylig var Christoffersen i Tallin i Estland i regi av Nordisk ministerråd og holdt foredrag på en konferanse om menneskehandel.

FOR LITE KUNNSKAP: Statsadvokat i Hordaland, Rudolf Christoffersen, frykter norsk politi-og påtalemyndighet kan for lite om menneskehandel og tvangsarbeide.  Foto: LEIF STANG/DAGBLADET
FOR LITE KUNNSKAP: Statsadvokat i Hordaland, Rudolf Christoffersen, frykter norsk politi-og påtalemyndighet kan for lite om menneskehandel og tvangsarbeide. Foto: LEIF STANG/DAGBLADET Vis mer

- Under konferansen det ble gitt klarsignaler til å øke innsatsen i arbeidet med å hindre at mindreårige blir utnyttet. Jeg registrerte at barn som blir utnyttet til tigging, nå skal få enda bredere og sterkere oppmerksomhet, sier Rudolf Christoffersen.

LES: Nordmenn skryter av at de betaler lite

ALVORLIG INTERNASJONAL KRIMINALITET: Sammen med organisert kriminalitet som menneskehandel og tvangsarbeid, er bestemt av Riksadvokaten skal prioriteres høyt av norsk politi-og påtalemyndighet.
ALVORLIG INTERNASJONAL KRIMINALITET: Sammen med organisert kriminalitet som menneskehandel og tvangsarbeid, er bestemt av Riksadvokaten skal prioriteres høyt av norsk politi-og påtalemyndighet. Vis mer