OPPTØYER: Sentrum av Athen eksploderte i voldelige opptøyer i går. Foto: SCANPIX
OPPTØYER: Sentrum av Athen eksploderte i voldelige opptøyer i går. Foto: SCANPIXVis mer

Hvorfor brenner Hellas?

Dagbladets mangeårige utenriksmedarbeider, Einar Hagvaag, er i Athen, og svarer på dine spørsmål. Nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Statsminister Georg Papandreou balanserer på en knivsegg mellom nødvendige og beinharde sparetiltak og fullt sosialt opprør, sier Dagbladets utsendte i Athen, Einar Hagvaag.

Hellas må spare 30 milliarder euro i løpet av tre år. Det er dette diktatet fra Det internasjonale pengefondet (IMF) og EU som i går førte titusener av grekere ut i gatene. Fagorganiserte protesterte mot det dramatiske lønnsnedslaget som vil bli resultatet av denne sparepakka. Særlig vil sparepakka ramme offentlig ansatte.

Bildene av sentrum av Athen i brann, tre døde mennesker, og demonstranter og politi i dramatisk kamp, sendte sjokkbølger inn i Hellas, langt inn i EU, og inn i all verdens børser i går.

Er det den europeiske valutaen, euroen, som står på spill? Er det solidariteten i EU som kan rakne? Kan Hellas' desperate situasjon føre til at flere land i EU, som Portugal, Spania, Italia og Irland, trekkes med i dragsuget?

Dagen derpå er grekere flest sjokkert over volden i går. Den lovlige, varslede demonstrasjonen ble tatt over av anarkister og ytterliggående venstregrupper.

Hva skjer nå med Europas paradis? Skal vi reise til Helles for å støtte gresk økonomi? Skal vi unngå Hellas fordi det er usikkert?

Dagbladets mangeårige utenriksmedarbeider Einar Hagvaag er i Athen, og svarte leserne i ettermiddag.

I ATHEN: Dagbladet utenriksmedarbeider Einar Hagvaag. Foto: DAGBLADET
I ATHEN: Dagbladet utenriksmedarbeider Einar Hagvaag. Foto: DAGBLADET Vis mer