Drapsforsøk i Oslo

- Hvorfor dreper du meg?

Da offeret etter et brutal knivangrep inntok vitneboksen, fortalte han at mannen han hadde åpnet hjemmet sitt for, forsøkte å ta hans liv.

BEVIS: Politiet mener denne kjøkkenkniven er våpenet gjerningsmannen brukte da han stakk en mann tre ganger. Foto: Politiet
BEVIS: Politiet mener denne kjøkkenkniven er våpenet gjerningsmannen brukte da han stakk en mann tre ganger. Foto: Politiet Vis mer
Publisert

Snøen lå hvit i Torshov-parken da mannen i 20-åra snudde seg etter lyden av navnet sitt som ble ropt ut i natta. Klokka var litt over fire på morgenen den 21. februar og sammen med flere venner hadde han og personen som ropte navnet hans vært på en fest i en leilighet i nærheten.

Ifølge sin forklaring i Oslo tingrett, stoppet han opp. 32-åringen, som er tiltalt for drapsforsøk, nådde ham igjen, tok tak i skjortekragen og stakk han i magen med en kniv.

- Hvorfor dreper du meg, spurte offeret, ifølge sin forklaring.

- Du skal dø, forklarte han at den tiltalte hadde sagt.

Så stakk 32-åringen offeret to ganger til.

Ett av knivstikkene traff venstre side av brystet, inn i venstre brysthule, og gjennom hjerteposen.

Gjerningsmannen skal så ha tatt husnøkkelen til offeret og mobiltelefonen, før han forlot mannen liggende hjelpeløs på bakken. Snøen i Torshovparken ble sakte farget rød.

Matlagning

Mandag startet rettssaken i Oslo tingrett og da tiltalen ble lest opp av politiadvokat Børge Enoksen, innrømmet 32-åringen at det var han som knivstakk, men at det ikke var for å drepe.

AKTOR: Politiadvokat Børge Enoksen fører saken for påtalemyndighetene og mener mannen bør dømmes for drapsforsøk. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
AKTOR: Politiadvokat Børge Enoksen fører saken for påtalemyndighetene og mener mannen bør dømmes for drapsforsøk. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Offeret fortalte at han hadde sagt ja til å huse 32-åringen som skulle til Oslo for å ta teoriprøven. De kjente hverandre ikke fra før, men offeret lot mannen få sove i sin leilighet. Begge er fra Somalia og kontakten ble opprettet gjennom felles venner av de to.

- Jeg tok ham godt imot og lagde mat til ham. Jeg har ikke gjort ham noe vondt, forklarte den fornærmede.

Den fornærmede skal ha reagert på at 32-åringen festet såpass hardt og ikke kom seg på teoriprøven han hadde reist til Oslo fra Stavanger for å gjennomføre.

Den samme kvelden knivstikkinga skjedde, skal det ha vært en uenighet som førte til at den fornærmede ba om å få husnøkkelen sin tilbake. Begge skal ha vært på en slags fest i en leilighet i nærheten av åstedet.

To versjoner

Ifølge forsvarsadvokat Usama Ahmad, skal vitner ha forklart at det skal ha vært en fysisk konflikt mellom den tiltalte og offeret, men konfrontert med dette, forklarte den fornærmede at det ikke skjedde.

MENTE IKKE Å DREPE: Usama Ahmad ved advokatfirmaet Ringsbye, forsvarer 32-åringen i Oslo tingrett. Ifølge han, ønsket hans klient å ta hevn, men ikke drepe. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
MENTE IKKE Å DREPE: Usama Ahmad ved advokatfirmaet Ringsbye, forsvarer 32-åringen i Oslo tingrett. Ifølge han, ønsket hans klient å ta hevn, men ikke drepe. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

I retten forklarte 32-åringen at den fornærmede hadde slått ham i ansiktet med knyttneven og at han skal ha fornærmet hans mor. Offeret skal ha forlatt leiligheten etter dette.

- Idet jeg skulle gå ut, så jeg en kniv, tok den opp, sa den tiltalte 32-åringen.

Han forklarte at han fant den fornærmede i parken og spurte hvorfor han hadde slått ham.

Ifølge 32-åringens forklaring, nektet den fornærmede på at han hadde slått.

- Jeg stakk han tre ganger, forklarte han og mener han forsøkte å ringe nødetatene med offerets telefon, men uten å komme gjennom til operatørene.

Advokat Usama Ahmad forteller til Dagbladet at hans klient hadde til hensikt å skade.

- Har aldri ment å drepe han. Han ville skremme og skade, sier Ahmad.

- Hvorfor ville han skade den fornærmede?

- Det er på grunn av foranledningen der han blir slått og provosert. Han ville ta hevn, sier Usama Ahmad.

Mareritt

En tilfeldig forbipasserende oppdaget mannen som lå livstruende skadd i vinternatta og ringte til ambulanse. Omtrent 20 minutter etter det første knivstikket fikk mannen livreddende behandling på traumeavdelingen på Ullevål sykehus.

I retten forklarte mannen at han har gjennomgått 28 operasjoner og at han har tilbrakt store deler av de siste ni månedene på sykehus. I retten fortalte offeret at legene har gitt at han beskjed om at han aldri kommer til å bli helt frisk.

BISTAND: Brit Kjelleberg er den fornærmedes bistandsadvokat. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
BISTAND: Brit Kjelleberg er den fornærmedes bistandsadvokat. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

- Jeg er koblet til en maskin i lange perioder av gangen. Akkurat nå er jeg i dårlig form.

Jeg tar medisiner og er på sykehuset to ganger i uka, forklarte mannen, som fortsatte med og forteller at han inne på sykehuset til hyppige kontroller. Han har ikke følelse i den ene hånda og venstre bein.

- Har du hatt psykiske plager, spurte bistandsadvokat Brit Kjelleberg.

- Jeg har ofte mareritt og gjenopplever hendelsen, forklarte mannen.

Mannen kom til Norge for å jobbe og tjene penger til å forsørge sin familie, kone og to barn, som bor i Somalia. Han har ikke sett familien sin siden hendelsen skjedde.

Mannen forklarte at han ikke har sovet et sekund før rettssaken startet.

- Det er bare et spørsmål som surret i hodet mitt. Jeg ville spørre ham hvorfor han ville drepe meg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer