TILTALT: I dag begynte rettssaken mot Kaing Guek Eak, alias Duch, ved Det ekstraordinæret tribunalet i Kambodsja (ECCC). Det har tatt tretti år å få den første Røde Khmer-kadren for retten for folkemordet der opptil to millioner mennesker ble drept. Foto: AFP PHOTO / POOL /   ADREES LATIF/SCANPIX
TILTALT: I dag begynte rettssaken mot Kaing Guek Eak, alias Duch, ved Det ekstraordinæret tribunalet i Kambodsja (ECCC). Det har tatt tretti år å få den første Røde Khmer-kadren for retten for folkemordet der opptil to millioner mennesker ble drept. Foto: AFP PHOTO / POOL / ADREES LATIF/SCANPIXVis mer

- Hvorfor drepte du ditt eget folk?

I dag begynner den historiske rettssaken mot mattelæreren som torturerte tusenvis av mennesker under Røde Khmer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag begynner rettssaken mot den tidligere mattelæreren Kaing Guek Eav (66), bedre kjent som kamerat Duch, i Kambodsja.

Duch er tiltalt for krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten, folkemord og tortur av minst 12 380 mennesker, skriver the Guardian.

Han er den første som stilles for retten for krigsforbrytelser i Kambodsja, hele tretti år etter at Røde Khmer ble styrtet. Da hadde skrekkregimet rukket å ta livet av en fjerdedel av landets innbyggere.

Imidlertid er det bare fem mennesker som står tiltalt for de groteske handlingene.

- Fulgte bare ordre
Duch ledet Røde Khmers tortursenter S-21 i Phnom Penh mellom 1975 og 1979. I dag hevder han at har funnet Jesus og er en angrende synder. Han er den eneste av de fem hittil tiltalte som har innrømmet straffeskyld, men hevder at han bare fulgte ordre.

- Vi har et svært klart bilde av det som skjedde ved S-21. Det blir ikke vanskelig å føre bevis, sier medaktor William Smith ved den FN-støttede domstolen til Reuters.

OVERLEVDE: Chum Manh er en av de fjorten som overlevde tortursenteret S-21. Foto: Scanpix.
OVERLEVDE: Chum Manh er en av de fjorten som overlevde tortursenteret S-21. Foto: Scanpix. Vis mer

Den vanligste dødsmetoden i S-21 var å slå fangene i nakken med et stålrør, for å spare kuler. Mer enn tusen personer døde i S-21 etter å ha blitt tappet for blod, som ble sendt til sykehusene. De som overlevde torturen, ble henrettet på dødsmarkene.

Drepte spedbarn
Bare 14 personer kom levende fra S-21. En av dem var Chum Manh (78), en bilmekaniker som Røde Khmer anklaget for å jobbe for CIA.

- Jeg ønsker å spørre ham hvorfor han drepte sitt eget folk, og hvorfor mennene hans torturerte meg. Hva fikk dem til å begå slike avskyelige handlinger, sier Chum til The Guardian.

- En gang pisket de meg 200 ganger med elektriske kabler fordi jeg rørte på meg, forteller han til Reuters.

- De drepte kona mi og sønnen min. De drepte til og med barn som bare var noen måneder gamle.

Korrupsjonsanklager
Samtidig som den historiske rettssaken skal finne sted, frykter mange kambodsjanere at de andre fire tiltalte, deriblant Pol Pots nestkommanderende «Bror nummer to» Nuon Chea, skal få slippe unna på grunn av pengemangel.

LANG KØ: Folk ventet lenge i kø for å komme inn i rettssalen. I morgentimene i dag begynte rettsaken mot kamerat Duch, som skal ha stått for torturen av over 12 000 personer. Foto: Scanpix.
LANG KØ: Folk ventet lenge i kø for å komme inn i rettssalen. I morgentimene i dag begynte rettsaken mot kamerat Duch, som skal ha stått for torturen av over 12 000 personer. Foto: Scanpix. Vis mer

Regjeringen har dessuten vist stor motvilje mot å få ytterligere personer tiltalt for krigsforbrytelser. Statsminister Hun Sen og flere andre regjeringstopper er tidligere offiserer i Røde Khmer, og selv om disse ikke står i fare for å bli tiltalt, er de ikke tjent med et krigsoppgjør.

Ifølge Times Online trekkes nå domstolens nøytralitet i tvil, etter at den kambodsjanske aktoren Chea Leang nekter å tiltale ytterligere seks Røde Khmer-topper for krigsforbrytelser med begrunnelse i «behovet for nasjonal samling».

- En slik begrunnelse er upassende. Vi må vise at vi ønsker å kjempe for størst mulig rettferdighet som vi kan med de bånd som er pålagt oss, sier den kanadiske medaktoren Robert Petit til avisen.

Ønsker hevn
Selv om antallet tiltalte mot formodning skulle høynes til 11, vil flertallet av de overlevde Røde Khmer-kadrene fremdeles bo blant slektningene til ofrene sine.

En nylig undersøkelse foretatt av Berkely universitet, viser at flertallet av kambodsjanere fortsatt føler hat overfor Røde Khmer, skriver APF. 71 prosent av respondentene ønsket å se dem lide.

Nærmere to millioner mennesker døde under Røde Khmers styre. Ofrene ble henrettet, torturert, sultet og overarbeidet til døde i Pol Pots forsøk på å bygge et utopisk jordbrukssamfunn.

FOLKEMORD: Men regjeringen ønsker ikke at flere skal tiltales for drapene. Foto: EPA PHOTO AFP/PHILIPPE LOPEZ/SCANPIX
FOLKEMORD: Men regjeringen ønsker ikke at flere skal tiltales for drapene. Foto: EPA PHOTO AFP/PHILIPPE LOPEZ/SCANPIX Vis mer

Pol Pot kommer aldri til å bli stilt for retten for folkemord. Han døde av sykdom og høy alder i 1998.