- Hvorfor drepte du meg ikke?

Sabine Dardenne (20) overlevde 82 dager som Marc Dutroux' slave. I går henvendte hun seg direkte til barnemorderen for å få vite hvorfor han ikke drepte henne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARLON (Dagbladet): - Jeg vil be Marc Dutroux om noe. Selv om jeg gjetter svaret, så vil jeg at han skal si hvorfor han ikke likviderte meg, sa Sabine Dardenne i går.

I retten i Arlon sto hun første gang etter marerittet i 1996 overfor mannen som gjorde livet hennes til et helvete, Marc Dutroux.

Tilhørerne holdt pusten.

Dutroux, bak vinduet i tiltaleboksen med tykt skuddsikkert glass, svarte Sabine med kald, ufølsom stemme.

- Det har det aldri vært spørsmål om. Jeg vedkjenner å ha misbrukt henne og påtar meg ansvaret for det, sa Dutroux, med en stiv hodebevegelse i støttebandasjen han har hatt siden han dunket hodet i gulvet. Sabines vitnemål ble akkurat så dramatisk som ventet. Etterpå måtte det andre kronvitnet, Laetitia Delhez' mor, og Pol Marchal, far til offeret An Marchal, bæres ut på bårer, begge med illebefinnende.

Illebefinnende

Sabine hyppige, lille latter avslørte hvor nervøs hun var. Dutroux unngikk å se på henne.

Dommeren fritok henne fra å beskrive om igjen de seksuelle overgrepene. Sabine ble bortført av Dutroux 28. mai 1996 og holdt som sex- og husslave i 82 dager.

- Jeg trodde jeg skulle dø, sa hun. Han manipulerte 12-åringen fullstendig. Hun ble livredd for sjefen, som Dutroux «beskyttet» henne mot. Og aksepterte derfor alt. Dutroux ble en Dr. Jekyll og Mr. Hyde. Snill og beskyttende.

- Jeg var glad da han låste meg inne i cella i kjelleren fordi det var et perfekt gjemmested for sjefen, fortalte Sabine. Men etter en stund drømte hun bare om å få en venninne, og ba Dutroux om det.

Skyldfølelse

- Jeg kunne ikke vite at han var en barnekidnapper, sa hun. Dutroux bortførte Laetitia etter eget utsagn for å glede Sabine. Sabine føler ennå skyld for at Laetitia ble bortført.

I tillegg til å være sexslave måtte hun gjøre rent i huset som en Askepott.

- Jeg var den lille hushjelpen, og hans kone, sa hun. Hun nølte ofte med å si det forhatte navnet i går. Dutroux fortalte henne aldri at han var gift og hadde barn. Michèle Martin, Dutroux' ekskone, ba Sabine om unnskyldning, men hun ville ikke ta imot den.

Sabine Dardenne virker - tilsynelatende - utrolig sterk.

- Man kan ikke glemme det som ikke kan glemmes, sa barnepsykiateren som undersøkte henne i august 1996. Sabines familie har også lidd. Foreldrene er skilt, og to søstre har problemer på skolen.

- Intet er verre for et menneske enn å bli et annet menneskes leke, sa psykiateren. Hun mener Sabine har overlevd takket være sin intelligens og sin livslyst. Men hun er brennemerket.

- Helt til sitt siste åndedrag vil hun føle Dutroux' kropp og lukt mot sin. Hun er merket med et rødt jern, sa Sabines advokat Jean-Philippe Rivière etter rettsmøtet.

- Sabine er en helgen i moderne tid, sa Xavier Magnée, Dutroux' advokat, til Dagbladet.

Han vedgikk at det var vanskelig for hans klient å bli konfrontert med et levende offer.

- Å se sitt offer er som å se seg selv i speilet uten å kunne lyve for seg selv, sa Magnée. Etter at Sabine hadde forlatt rettssalen i går sa Dutroux at det var medtiltalte Michel Nihoul som hadde beordret at Sabine skulle tas.

I dag skal Sabine overvære sin lidelsesfelle Laetitia Delhez i retten.

SLAVE I 82 DAGER: Belgiske Sabine Dardenne ble holdt som Marc Dutroux' slave i 82 dager. I retten i Arlon i går sto hun ansikt til ansikt med Dutroux, for første gang siden marerittdagene i 1996.
UT PÅ BÅRE: Etter Sabines vitnemål måtte kronvitnet, Laetitia Delhez' mor, bæres ut på båre.
TRANSPORT: Marc Dutroux brukte denne boksen for å transportere Sabine Dardenne. Den er nå et av hovedbevisene i saken mot Dutroux, hans ekskone og to andre tiltalte.