Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hvorfor er dere sånn mot Sharon?

- Jeg lurer stadig på hva dere europeere har imot oss. Vi er et folk som vil leve i fred, sier Rachel Cohen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TEL AVIV (Dagbladet): Og Rachel tror at Sharon er den rette mannen for en fredsløsning. Venninnene Rachel Cohen og Kavin Muyal nyter livet på Chinky-stranda i Tel Aviv. Stranda er full av badende, solslikkende og spisende israelere, som etter en rundspørring synes mer opptatt av sola og sommeren enn det kommende Sharon-besøket til Norge.

- Skal han til Norge, sier du? Ja, ja. Men det er vel vanlig at statsministrer reiser rundt i verden, er svaret fra de fleste Dagbladet snakker med.

Pene kvinner

Menneskene synes heller ikke å bry seg stort om at Sharon drar til Oslo ti år etter at Oslo-avtalen kom i stand.

- Norge og Oslo. Landet med de pene jentene, er svaret som går igjen.

Når israelerne får høre at Sharon kan vente seg massive demonstrasjoner under sitt besøk, kommer imidlertid engasjementet fram til tross for varmen.

- Dere vet ikke hva dere gjør hvis dere demonstrerer mot Sharon. Han er general og en sterk leder som tror på seg sjøl. Hvis han har bestemt seg, gjennomfører han det. Peres og de andre har forsøkt utallige ganger. Men er det noen som kan få fred, er det Sharon, mener Kavin Muyal.

Venninna Rachel Cohen nikker. Og sukker oppgitt.

- Vi israelere er som alle andre mennesker. Vi vil at våre barn skal vokse opp i fred. I stedet lever vi med frykten om at noen vi elsker vil dø. Det er umulig for dere europeere å skjønne hvordan vi har det, sier hun.

Ikke fred

De to kommer fra byen Ramle, litt utenfor Tel Aviv. Her bor det både palestinere og israelere.

- Innerst inne håper jeg at mine barn får leve et liv i fred, men jeg har ikke stor tro, sier Rachel, før Kavin overtar:

- Vi har levd med palestinerne ved vår side siden vi ble født, og er som søstre og brødre. Mellom politikerne er det noe annet. De lager så mye bråk. Først når politikerne tar til vettet, får vi fred, sier hun. På trappa til uterestauranten Chinky sitter Natali Ben-Giat (16) og Shirly Lazarovich (26) og studerer brunfargen de har opparbeidet seg denne soldagen.

- Jeg tror ikke det er mulig å få fred med araberne så lenge Sharon leder Israel, fordi araberne hater ham for det han gjorde i gamle dager. Men han er god for oss, og gjør så godt han kan, sier Shirly Lazarovich.

- Folk i Europa vet ikke hva som skjer her i Israel. De tror at vi er de fæle, men det er to sider i konflikten. Dere ser på oss som de skyldige, og synes det er greit at araberne dreper oss. Men det er det ikke, sier Natali Ben-Giat.

- SHARON TIL NORGE? Venninnene Shirly Lazarovich (26) og Natali Ben-Giat (16) er mer opptatt av å nyte sommeren på stranda i Tel Aviv enn å følge med på hva statsminister Ariel Sharon foretar seg.