Hvorfor er det så viktig å ta Frp på alvor?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter å ha tråkket i hælene på mor og tante en hel sommer i et regnvær som satte humøret på alvorlig prøve, hadde femåringen endelig knekt koden. Å, dere mener sånn på ironisk!

Fra en femåring er det søtt. Kanskje også litt bittersøtt. I hvert fall vet hans psykologmor at barn blir forvirret av ironiens doble bunn. Barn må tas på alvor, ellers kan de bli usikre og miste selvtillit.

Det må også Frp. Tas på alvor. Musikeren Bjørn Eidsvåg er den siste i en lang rekke som tror han har løst mysteriet, og formaner sine kulturkolleger om å ta Frp «på alvor». Han er slett ikke den første i kulturlivet heller. Allerede i 2000 sa lederen av Norsk Komponistforening Glenn Erik Haugland til nettstedet ballade: Kulturarbeidere må begynne å ta Frp på alvor.

Det å ta Frp på alvor er den nye klisjeen i den politiske debatten, bare utfordret av den dristige selvfølgeligheten «vi må tørre å ta debatten». Hva som kom først er som spørsmålet om høna og egget.

Arbeiderpartiet ivrer mest etter å ta Frp på alvor. Martin Kolberg ga til og med ut en pamflett til internbruk med tittelen «Frp på alvor», men 55 sider var ikke alvorlig nok, så den måtte suppleres med «Frp på alvor 2». Da Jonas Gahr Støre besøkte AUF-leiren på Utøya tidligere i sommer mente han det var arrogant ikke å ta Frp på alvor: Jeg skal gjøre det Siv Jensen har bedt meg om flere ganger, nemlig å ta Frp på alvor.

Det holder ikke engang å ta Frp på alvor. Tidligere i vår oppfordret Thorbjørn Jagland i sin spalte i Dagsavisen regjeringen og de rødgrønne til å ta Frp på større alvor. Både Jens Stoltenberg og LO-leder Roar Flåthen måtte forsikre at det gjorde de.

Erna Solberg tok Frp på alvor allerede som nestleder i et skriftlig svar til Carl I. Hagen i 2004 om avstanden mellom Høyre og Frp. Siden har partilederne Dagfinn Høybråten og Åslaug Haga tatt Frp på alvor, men Venstre-leder Lars Sponheim toppet dem alle på landsmøtet i fjor: Det er vi som tar Frp på alvor.

Selv miljøaktivister får ikke lov til å tøyse med Frp. Miljøorganisasjonene må ta Frp på alvor, sa lederen i WWF, Rasmus Hansson, til Aftenposten i 2007.

Hvorfor er det så viktig å ta Frp på alvor? Frp stoppes ved å ta politikken deres på alvor, forklarer SVs nestleder Audun Lysbakken i sin blogg rettvenstre. Sponheim og Høybråten har sagt at det er fordi de tar Frp på alvor de aldri kan gå i regjering med partiet, slik Kjell Magne Bondevik sa det før dem.

Det høres ut som det hadde vært en fordel for Frp hvis folk hadde tatt partiet litt mindre på alvor. Men det spiller jo ingen rolle hva Sponheim & co. sier. Neste dag er Frp-erne like fortørnet og klager over ikke å bli tatt på alvor, og så har vi det gående igjen. Nei da, vi tar dere på alvor, må det forsikres igjen og igjen, år ut og år inn. Det er en sisyfos-jobb å ta Frp på alvor.

Mistenker de at det er på ironisk?