Hvorfor er forskjellen så stor?

Køkaos hos SAS, null kø hos Norwegian.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet.no): - Har du sett hvor køen begynner? sa en gutt til sin mor på Gardermoen i 12-tida i dag.

- Nei, svarte hun.

- Helt der borte, rundt det hjørnet, svarte han og pekte.

Køforskjeller

Flypassasjerne på Østlandet opplever i dag et lite kaos.

Derfor er køene lange på Gardermoen i dag. Men de er ikke like lange alle steder på flyplassen. Forskjellen mellom innsjekkingskøen til Norwegian og SAS er stor.

Ved Norwegians innsjekkingsskranker var det i formiddag knapt kø i det hele tatt. Mens det hos SAS knapt var mulig å se hvor køen egentlig begynte (se bildene til høyre for å se hvordan køen strakk seg i 12-tida i dag).

Problemene forplanter seg

KØFORSKJELLER: Køen, eller den manglende køen, til venstre hos Norwegian, til høyre hos SAS. Alle bildene er tatt rundt klokka 12 i dag. Foto: Sindre Granly Meldalen
KØFORSKJELLER: Køen, eller den manglende køen, til venstre hos Norwegian, til høyre hos SAS. Alle bildene er tatt rundt klokka 12 i dag. Foto: Sindre Granly Meldalen Vis mer

Hvorfor er det egentlig slik?

SAS hadde fram til klokka 11.30 i dag 40 flygninger, mot Norwegians 30, ifølge Oslo lufthavns hjemmesider. Begge selskapene har en del forsinkelser. Du kan se alle flytidene og kanselleringene her.

- Vi har prøvd å få folk over på automatene. Ellers har vi gått ut og ropt opp folk som står i køen og som har dårlig tid, sier Anne Grete Ellingsen, informasjonsjef i Norwegian til Dagbladet.no.

Men Dagbladet.no kunne i dag observere at SAS også forsøkte å få flest mulig over på automatene, og at de gikk ut i køen og ropte opp passasjerer som skulle til ulike byer der det var fly med ledige plasser som snart skulle ta av.

Årsaken til køforskjellen ligger også i gårsdagens trafikkavvikling, da Norwegian fikk unna flere fly enn storebror SAS.

- Vi hadde ikke så mange kanselleringer i går, og det gjør at vi ikke får så mange ombookinger i dag. Vi tauet flyene til avising, og fikk unna mye av trafikken, sier Ellingsen til Dagbladet.no.

- Et større selskap

Thomas Midteide, informasjonsjef i SAS, bekrefter at dette forklarer mye av køforskjellen.

Hvorfor er forskjellen så stor?

- Det var et par tusen passasjerer som ikke kom seg ut i går, og de kommer i tillegg til alle de vi normalt skulle flydd i dag, sier Midteide til Dagbladet.no.

Men han mener forskjellen også ligger i størrelsen på de to selskapene.

- Vi er et større selskap enn Norwegian som flyr flere passasjerer, og det blir synlig når trafikken nærmest stopper opp som den har gjort flere ganger de siste dagene, sier Midteide.

Det går nå 20 fly ut fra Gardermoen i timen, mot 32 normalt.

Tålmodig baby i køen

SAS har forøvrig satt inn busser fra Gardermoen til Stavanger, Kristiansand og Trondheim.

Audun Holstad Lilleng og Kine Lynum skal nettopp til Trondheim, men fordi de reiste med datteren Marie (seks måneder) måtte de stå i SAS-køen i stedet for å kaste seg på bussen.

- Vi hørte det ble ropt opp at det gikk en buss, men det er ikke noe alternativ for oss. Da måtte vi planlagt dagen helt annerledes, sier Audun.

Familien ringte til Gardermoen i dag for å finne ut om flyet deres gikk eller ikke.

- Da fikk vi beskjed om at vi bare måtte møte opp. Så da kom vi hit i god tid.

Og etter at tåka letta i formiddag og flytrafikken sakte, men sikkert kom seg i gang igjen, ser det ut til at de kommer seg til Trondheim til jul, selv om det kanskje blir noe etter skjemaet.

Familien tok i hvert fall køen med godt humør.

- Marie har kjempetålmodig, så det har gått fint, sier Audun.

SAS-KØEN: Her begynner den. Passasjerne står her rett bak der de til slutt skal sjekke inn, bare de kommer seg rundt.
SAS-KØEN FORTSETTER: Køen fortsetter rundt hjørnet.
SAS-KØEN FORTSETTER: Her kan passasjerene snart se innsjekkingsskrankene.
SAS-KØEN: Her sluses køen inn i nye køer.
I KØEN: Audun Holstad Lilleng og Kine Lynum og datteren Marie skal til Trondheim.