- Hvorfor er ikke deres liv viktige?

Maria Amelie blogger om sultestreikende etiopierne.

KRITISERER: Under tittelen «system», skriver Maria Amelie, som ble tvangsreturnert til Russland 24. januar, at hun reagerer på at fokus i saken er om det er farlig eller ikke for etiopierne å bli tvangsreturnert. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET
Mottatt fra epost: 14.01.2011
KRITISERER: Under tittelen «system», skriver Maria Amelie, som ble tvangsreturnert til Russland 24. januar, at hun reagerer på at fokus i saken er om det er farlig eller ikke for etiopierne å bli tvangsreturnert. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET Mottatt fra epost: 14.01.2011Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under tittelen «system», skriver Maria Amelie, som ble tvangsreturnert til Russland 24. januar, at hun reagerer på at fokus i saken er om det er farlig eller ikke for etiopierne å bli tvangsreturnert.

«Det føles ikke riktig å være opptatt av å kartlegge og synse om akkurat hvor sterk frykten for tortur og død som de kan bli utsatt for er. Jeg spør heller meg selv hvorfor må de dra. Hvorfor er ikke deres liv viktige?», skriver hun og peker på at flere av dem har bodd i Norge i over 10 år, betalt skatt, jobbet, fått barn og skaffet seg leilighet og et hjem.

«De har bidratt til samfunnet lovlig og med glede, de har blitt integrert. Nå er de fratatt alt, sin verdighet, inkludert arbeidstillatelse og lov til å bidra i samfunnet de er blitt en del av. Hvorfor tar ikke systemet ansvar for sine egne feil?»

Hun trekker paralleller til sin egen historie og medienes trykk for å få fram bakgrunnshistorien og årsakene til flukten, mens hun hele tiden har ønsket å vektlegge tilknytningen til riket og det at hun kom til Norge da hun var et barn.

Griper ikke inn Maria Amelie befinner seg nå i Moskva hvor hun jobber med å få tak i nødvendige identifikasjonspapirer for å kunne komme tilbake til Norge med arbeidstillatelse.

Bydelsoverlegen grep heller ikke onsdag inn mot de etiopiske asylsøkernes aksjon i Oslo domkirke.

- Det står relativt bra til med dem. Noen bærer preg av å være trette og slitne, men generelt har de god helsetilstand, forteller bydelsoverlege Ingunn Haakerud i St. Hanshaugen bydel til NTB.

Blant de rundt 50 etiopierne er tre barn mellom et halvt og halvannet år.

Ivaretas - Barna både spiser og drikker, og de ivaretas av foreldrene, sier bydelsoverlegen. Hun har oppfordret de sultestreikende asylsøkerne til å spise og drikke, noe som trolig kommer til å skje etter at asylsøkerne drøftet dette i et rådsmøte onsdag. Sanitærforholdene i kirken - som er under oppussing - beskrives som rene og ordentlige.

Det er kun ett toalett som kan brukes, og med unntak av en liten vannkoker som brukes til å lage barnemat, har asylantene kun tilgang til kaldt vann. Hva som vil skje hvis konklusjonen på de daglige inspeksjonene blir at det trengs inngripen, ønsker ikke bydelsoverlegen si noe om.

- Vanligvis lar slike saker seg løse med diplomati, sier Haakerud.

(NTB)

PROTESTERER: Domprost Olav Dag Hauge (t.h.) står foran Bizualem Beza Anagaw (sittende t.v.) og et femtitalls andre etiopere som oppholder seg i Oslo domkirke mandag kveld i protest mot myndighetenes behandling av asylsøkere med etiopisk bakgrunn. Foto: Erlend Aas / Scanpix POOL
PROTESTERER: Domprost Olav Dag Hauge (t.h.) står foran Bizualem Beza Anagaw (sittende t.v.) og et femtitalls andre etiopere som oppholder seg i Oslo domkirke mandag kveld i protest mot myndighetenes behandling av asylsøkere med etiopisk bakgrunn. Foto: Erlend Aas / Scanpix POOL Vis mer