- Hvorfor er ikke USA med?

Jens Stoltenberg satt til veggs av skoleelever.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvorfor vil ikke USA være med på Kyoto-avtalen, ville Marte Hurlen (16) vite da statsminister Jens Stoltenberg og miljøvernminister Helen Bjørnøy åpnet regjeringens nye klimakampanje på Ullern videregående skole i Oslo.

- Bill Clinton og Al Gore undertegnet Kyoto-avtalen i 1997, men den ble ikke godkjent av kongressen. Derfor er ikke USA med. Jeg tror de mener det vil koste for mye å gjennomføre de tiltakene som trengs. Så er de redd for dyrere bensin. Dette er vi selvsagt uenige i, sier statsminister Jens Stoltenberg, og lover å fortsatt legge press på amerikanske myndigheter.

Samarbeider med festivaler

Målet med regjeringens klimakampanje er å spre kunnskap og engasjement om klimaspørsmål til både skoler, næringsliv og folk flest. Det langsiktige målet er å redusere klimautslippene.

Regjeringen samarbeider med en rekke organisasjoner og festivaler - alt fra Kirkens Nødhjelp til Hovefestivalen - får å sette økt fokus på den store miljøutfordringen. I slutten av mars åpner kampanjen en egen nettportal.

Og som den aller første skolen i Norge fikk Ullern videregående i går overrakt Al Gores film \'En ubehagelig sannhet\' - to dager før den slippes på DVD. Den skal nå gis ut til alle landets skoler som et ledd i klimakampanjen.

- Det er den sterkeste dokumentaren jeg har sett om hvor alvorlig klimaendringene kan ære, sier Jens Stoltenberg.

USA er verst

- USA er det landet som slipper ut mest CO2 i verden. Derfor er det utrolig viktig at de er med. Alle de landene som har underskrevet avtalen står til sammen for 30 prosent av alle klimautslippene i verden. Vi tror at Kina i år kan gå forbi USA, derfor er det utrolig viktig å få med store land som Kina og India. Det er høyt prioritert å jobbe internasjonalt, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Hun reiser i kveld til Tyskland for å diskutere FNs store klimarapport som offentliggjøres på fredag med den tyske miljøvernministeren.

- FN-rapporten er full av ubehagelige sannheter, sier Helen Bjørnøy.

Klarer forpliktelsen

Men Stoltenberg slapp ikke helt unna elevenes kritiske spørsmål han heller.

- Hvorfor har dere ikke gjort noe før, ville en av elevene på Ullern skole vite?

Men det mente statsministeren at de hadde gjort.

- I Kyotoavtalen forpliktet vi oss til at CO2-utslippene i perioden 2008-2012 maks skal være én prosent høyere enn i 1990. Og det kommer vi til å greie. Enten ved å rense egne utslipp, eller ved å betale for rensing i andre land ved å kjøpe klimakvoter, sier Jens Stoltenberg.

Som oppfordrer alle landets skoleelever til å skaffe seg kunnskap, være engasjerte og jobbe for å påvirke politikerne.

- Global oppvarming er vårt mest alvorlige miljøproblem. Jeg håper at elvene forstår at det nytter å gjøre noe, og at det haster med å få ned utslippene av klimagasser, sier Jens Stoltenberg til Dagbladet.no

Bjørnen sover ikke

I sin nyttårstale sa statsministeren at regjeringen har besluttet å kjøpe klimakvoter for statsansatte som reiser med fly utenlands, og betale for de utslippene flyreisene forårsaker.

- I nyttårstalen min brukte jeg også et eksempel fra gamle dager da engelske gruvearbeidere tok med seg kanarifugler ned i gruvene. Hvis fuglene døde var lufta så forurenset at det var på tide å komme seg ut i frisk luft. Det var et varsel, sier statsministeren.

Det samme varselet ser vi nå.

- Når det kommer hestehov i desember, og man oppdager ferske bjørnespor når bjørnen egentlig skulle ha vært i dvale, da er noe alvorlig galt i ferd med å skje. Det må vi ta alvorlig, sier Jens Stoltenberg.

<B>MINISTERMØTE:</B> Statsminister Jens Stoltenberg og miljøvernminister Helen Bjørnøy lanserte en ny treårig klimakampanje på Ullern Skole i dag.