- Hvorfor er Siv taus om netthatet?

Aps Hadia Tajik og Raymond Johansen savner opprydding i Siv Jensens rekker.

ETTERLYSER: Hadia Tajik og Raymond Johansen etterlyser reaksjon fra Frp-ledelsen om hatefulle ytringer i sosiale medier. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ETTERLYSER: Hadia Tajik og Raymond Johansen etterlyser reaksjon fra Frp-ledelsen om hatefulle ytringer i sosiale medier. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hadia Tajik og Raymond Johansen synes det er underlig at ikke ledelsen i Fremskrittspartiet rykker ut og tar avstand når Frps representanter begår verbale overtramp. Hun viser blant annet til Ulf Leirsteins opptreden på sosiale medier.

Stortingsrepresentanten fra Østfold sitter sammen med Tajik i justiskomiteen.

I kommentarfeltet under Dagbladets sak der Tajik kritiserte mannsdominansen blant Frps justispolitikere trykket Leirstein «like» på kommentarer som «Uheldig muslimdominans å ha Hadeda Taquia som leder i justiskomiteen» og «Er Hadia Tajik egentlig kjønnsmoden?»

Må tåle Til Dagbladet forklarte Leirstein hvorfor han støttet kommentarene:

- Når Hadia Tajik lander på et sånt lavmål at hun drar inn kjønn, så må hun tåle at folk harselerer tilbake.

Når hun velger å kritisere at vi bruker menn i våre posisjoner, må hun tåle at noen stiller spørsmål ved at det er muslimer i justiskomiteen, svarte Leirstein, som siden har beklaget handlingen.

Det gjorde han etter at statsminister Erna Solberg hadde vært ute med en kraftig pekefinger.

Spre hets I «Debatten» på NRK i går kveld etterlyste Hadia Tajik et svar fra Frp-leder Siv Jensen.

- Man kan lure på hvorfor Frp-ledelsen ikke tar i en sak der en av deres stortingsrepresentanter bidrar til å spre hets.

- De nekter å kommentere det. Er det feighet eller opplever Fremskrittspartiets at denne typen påstander er nyttige? Nå sitter de i regjering, de har makt og de sitter i departementer som skal forebygge hatretorikk, sier Hadia Tajik.

- Handler om deg og ditt ego I debatten tok hun et kraftig oppgjør med Frps muslim-retorikk.

Som svar fikk hun kjeft av Frps representant Mazyar Keshvari:

- Det er rart hvordan en debatt om islamisering og ISIL, går over til å dreie seg om deg og ditt ego, Hadia.

Holocaust Overfor Dagbladet understreker Tajik at flere partier enn Frp fra tid til annen har problemer med at tillitsvalgte uttrykker seg upassende.

- Vi har opplevd det i Arbeiderpartiet også. Men forskjellen er hvordan det håndteres.

- Partimedlemmet som uttrykte Holocaust-fortrengning fikk beskjed fra Ap-ledelsen om å melde seg ut. Vi tolererer ikke sånt, sier hun.

- Da en KrF-tillitsvalgt hevdet at jeg bidro til å utrydde den norske, kristne kulturarven, rykket KrF-leder Knut Arild Hareide umiddelbart ut og tok avstand. Det er en lederoppgave å ta slike oppgjør og sette en standard. Det savner jeg hos Fremskrittspartiet, sier Hadia Tajik.

Verre og verre Partisekretær Raymond Johansen i Arbeiderpartiet er bekymret over hatutviklingen i sosiale medier.

- Netthetsen er forverret etter 22. juli. Derfor er det uhyre viktig å ta denne debatten. Jeg er stolt av Hadia. Hun er veldig, veldig modig, sier Raymond Johansen.

Nazi-visvas Han tok selv affære da Ap-representanten i Sametinget hevdet at Holocaust bare var propaganda.

- Da vi fikk vite om dette nazi-visvaset, ba vi ham pelle seg vekk. Forskjellen på oss og Frp er at vi tar oppgjør med hat.

- Jeg fatter ikke at Siv Jensen avstår fra å kommentere Frp-hetsen mot Hadia. Eller at Solveig Horne, som har i arbeidsinstruksen å bekjempe netthat, forblir taus. Eller at ikke justisminister Anders Anundsen vil uttale seg, sier Raymond Johansen.

Ifølge Frps kommunikasjonssjef André Larssen er det uaktuelt for Siv Jensen å kommentere denne saken nå.

***

Vi beklager, men kommentarfeltet er stengt på grunn av hets, grums og avsporinger.