Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hvorfor er skattesøket viktig?

Årets skattelister er klare.

SKATT: Fra og med i morgen ligger skattelistene tilgjengelige på nett.  Foto: Gorm Kallestad/SCANPIX
SKATT: Fra og med i morgen ligger skattelistene tilgjengelige på nett. Foto: Gorm Kallestad/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): I natt ble årets skattelister offentliggjort. Fra og med i dag kan den som vil boltre seg i ferske skatteopplysninger om alle og enhver. Hvorfor er det viktig?

- Åpenhet rundt offentlig sektor er en viktig del av demokratiet. Borgerne i et samfunn skal kunne forstå hva som foregår rundt dem, sier Jan Erik Grindheim, førsteamanuensis i europeisk integrasjon ved Universitetet i Agder og redaktør i tidsskriftet Stat & Styring.
 
Han mener offentliggjøring av listene øker skattesystemets legitimitet.

- Det er langt vanskeligere å ha et eierforhold til et system med hemmelighold. Og det er vanskeligere å ta debatten rundt et system som ikke er åpent, sier Grindheim.

Gagner de svakeste
- Nå står det svart på hvitt hva folk tjener og betaler i skatt. Så kan man selvfølgelig bli provosert av eventuelle urettferdigheter, som at rike betaler mindre skatt, men det er i hvert fall åpent. Og da kan det diskuteres, sier Grindheim.

Han mener en åpenhet rundt systemet gagner de med færrest ressurser; at det gagner fellesskapet.

- Det er enklere for de med mye ressurser å finne lovlige måter å betale mindre skatt på. Eller være nullskatteytere, for den saks skyld. Med åpenhet blir dette synlig, sier Grindheim.

Legitimitet
I tirsdagens Dagbladet legger Datatilsynets direktør Georg Apenes fram flere årsaker til at dagens ordning er utilfredsstillende av hensyn til personvern. Han nevner kikkermentaliteten knyttet til skattelistene, og faren for identitetstyveri.

- Det er selvfølgelig negative sider ved å offentliggjøre listene. Det skaper misunnelse, og kan føre til kriminalitet. Men det er viktigere at folk skal kunne se sammenhengene og stille krav til endringer, sier Carsten O. Five, redaktør for Kommentar.no.

- Det er viktig at folk kan følge med og se de faktiske tallene. Ellers kan det fort dannes myter og spekulasjoner, sier Five.

Viktig journalistisk
- Så lenge jeg har vært journalist og redaktør har det vært kritikk mot offentliggjøring av skattelistene. Men det er bra med offentliggjøring. Det skaper et stort samfunnsengasjement, og den eventuelle kritikken må vi leve med, sier Dagbladets sjefsredaktør Anne Aasheim.

- Dette er relevant og viktig journalistikk for oss i Dagbladet. Det har det vært i lang tid, sier Aasheim videre.

- Norske folks inntekter er relevant fordi det handler om inntektsforskjeller og samfunnsstrukturelle endringer. Med nettet har skattesøket fått helt andre dimensjoner som forhåpentligvis gir relevant informasjon til lesere og brukere. Vi ser at skattesøket vekker stor interesse blant leserne, sier Aasheim.

Georg Apenes' kronikk kan du lese her.

VIKTIG: - Skattelistene er relevant og viktig journalistikk for oss i Dagbladet, sier Anne Aasheim. Foto: Steinar Buholm/Dagbladet
VIKTIG: - Skattelistene er relevant og viktig journalistikk for oss i Dagbladet, sier Anne Aasheim. Foto: Steinar Buholm/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling