Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Romsligere væskeposer i Danmark:

Hvorfor er væskeposene på Kastrup mye større enn på Gardermoen?

Sliter du i sikkerhetskontrollen? Norge tolker regelverket langt strengere enn danskene. 

STOR FORSKJELL: Til venstre ser du væskeposen passasjerene får utdelt i sikkerhetskontrollen på Kastrup. Til høyre ser du den du får på Gardermoen. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet. 
STOR FORSKJELL: Til venstre ser du væskeposen passasjerene får utdelt i sikkerhetskontrollen på Kastrup. Til høyre ser du den du får på Gardermoen. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Har du irritert deg over liten plass og stivbeinte regler rundt væskeposene i sikkerhetskontrollen på norske flyplasser? Har du en følelse at posene er romsligere enn andre steder? Da kan du ha rett. På Kastrup flyplass i København er posene er mye større - selv om reglene er de samme.

Etter en tilfeldig reise mellom Gardermoen og København kan Dagbladet avsløre at væskeposen du får utlevert for å ha med flytende varer gjennom sikkerhetskontrollen på Kastrup er betraktelig større enn de du får utlevert i Norge. Mens de «norske» posene måler 15 X 20 centimeter, er målene på de «danske» 15 X 25 centimeter.

I praksis rommer de omtrent 40 prosent mer enn de norske posene. Det utgjør en deodorant eller parfymeflaske ekstra. Minst.

- Ukjent problematikk

På Oslo lufthavn Gardermoen var det helt ukjent at størrelsene på de norske posene er mindre enn hos naboen. Kommunikasjonssjef Joachim Westher Andersen sier han aldri har tenkt over problematikken før.

- Vi forholder oss til reglene som Luftfartsverket pålegger oss. De sier at disse posene ikke skal være større enn 1 liter. Det gir våre passasjerer mer enn nok plass. Jeg har faktisk aldri hørt at noen passasjerer har klaget på dette, hevder han.

Etter det Dagbladet erfarer, er imidlertid problematikken rundt væske og kremer i håndbagasjen noe av det som opptar og irriterer flypassasjerer mest etter at reglene ble innført høsten 2006. At posene er romsligere i andre land vil neppe dempe irritasjonen.

Tolkes ulikt

Det er europeiske krav Norge forholder seg til, som sier at hver passasjer bare kan ha med seg beholdere som rommer inntil 100 milliliter væske. Disse må få plass i en gjennomsiktig og gjenlukkbar plastpose «med kapasitet på høyst 1 liter».

- Det er kravene som vi i Norge forholder oss til, og som gjelder i EU/EØS området. Vi kan ikke svare for hvordan andre land praktiserer reglene. Restriksjonene mot flytende vesker i håndbagasjen ble innført for bedre å kunne håndtere trusselen forbundet med flytende eksplosiver og gjelder for hele EU/EØS området, opplyser avdelingsleder for Security i Luftfartstilsynet, Jørgen Ingebrigtsen.

SÅVIDT: Med mye søl og godvilje lot det seg gjøre å lukke en norsk væskepose med én liter vann på innsiden. Danskene har tatt hensyn til nettopp lukking og ukurant innhold. Derfor har de bedre plass. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
SÅVIDT: Med mye søl og godvilje lot det seg gjøre å lukke en norsk væskepose med én liter vann på innsiden. Danskene har tatt hensyn til nettopp lukking og ukurant innhold. Derfor har de bedre plass. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer

Ved å fylle på vann, har Dagbladet målt hvor mye de to ulike posene rommer, med hensyn til literskravet. Den norske posen lar seg såvidt lukke når den er fylt med en liter vann. Det er imidlertid ikke enkelt uten å søle. Den danske posen rommer nærmere 1,4 liter vann, men er langt lettere å lukke når den bare fylles med en liter.

Dette har vært danskenes poeng ved utformingen av deres poser. Da Dagbladet kontaktet ledelsen på Kastrup, ble de først svært overrasket over at det var forskjellig størrelse på de norske og danske posene. Etter å ha undersøkt, står danskene fast på at deres pose holder mål, etter som den også skal kunne lukkes uten at alt tyter ut.

- Vi har undersøkt dette hos vår sikkerhetsavdeling. Våre poser er testet til å kunne inneholde en liter, og samtidig la seg lukkes på en forsvarlig måte, sier pressesjef ved Kastrup, Kasper Hyllested.

Ingen endring

Dermed er det regeltolkningen som gjør de danske posene mer romslige enn de norske. Mens Luftfartstilsynet vektlegger litersmålet, vektlegger danskene at posene skal kunne lukkes på en praktisk måte når den er fylt med en liter kosmetikk.

Hvis du håper å slippe unna med danske poser på norske flyplasser, vil du derfor bli skuffet. Luftfartstilsynet står på sitt.

- Posens størrelse er satt til én liter. Vi står bak dette. Det er relativt enkelt å forholde seg til og norske passasjerer har tilpasset seg dette på en svært god måte. Det er et regelverk som ligger til grunn for praksisen, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!