- Hvorfor får jeg ikke snakke, Jens?

Hanne Semner (11) får ikke opplæring i språket sitt. - Forkastelig, sier mora.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Jens Stoltenberg besøkte Dagbladets valgbod mandag formiddag ble det åpnet for spørsmål fra publikum, både fra de som møtte opp og spørsmål innsendt på nett.

Blant de fremmøtte som tok ordet var Ellen Romstad, på vegne av Hanne Semner (11).

Romstad er kontaktlærer for Hanne, men hun har ingen formell kompetanse på symbolspråk, som er Hannes eneste mulighet til å kommunisere ut til omverdenen.

Les om Hannes måte å kommunisere på i denne tidligere saken om henne.

- Ikke fått svar på brev Ved valgboden spurte Romstad på Hanne sine vegne:

- Statsminister, hvorfor vil ikke du at jeg skal snakke?

Hun viser til et stortingsvedtak i 2009, der det ifølge henne ble vedtatt at også barn som trenger opplæring i symbolspråk skal få det.

I vedtaket står følgende:

«Stortinget ber Regjeringen vurdere endring i opplæringsloven slik at elever som trenger utvikling i talespråk, tegnspråk, alternativ kommunikasjon, supplerende kommunikasjon, eller en kombinasjon av disse, sikres likeverdige rettigheter i lovverket.»
- Vi har sendt deg et brev som vi vil at du skal lese. I norsk skole må også barn som Hanne lære språket de trenger for å kunne snakke i sin hverdag, sier Romstad.

- Dårlig gjort å trille dem inn på et grupperom Over 7000 barn bruker symbolspråk i Norge i dag.

Mammaen til Hanne Semner, Marianne Semner, mener mange av dem like gjerne kunne gått på kafé.

- Det er dårlig gjort å trille så mange barn inn på et grupperom med dunkelt lys uten å gi dem en skikkelig opplæring. De kunne gått på kafé istedet, sier Semner til Dagbladet.

Hun sier Hanne er i en særstilling fordi hun har klart å opparbeide seg et visst ordforråd med symbolspråk.

VIL SNAKKE. Ellen Romstad stilte spørsmål til Jens Stoltenberg på vegne av Hanne Semner om hvorfor hun ikke kan få språkopplæring på sitt eget språk.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
VIL SNAKKE. Ellen Romstad stilte spørsmål til Jens Stoltenberg på vegne av Hanne Semner om hvorfor hun ikke kan få språkopplæring på sitt eget språk. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Men mange har ikke noe ordforråd. Det er som å gå med teip på munnen hele livet. Det er forkastelig, sier hun til Dagbladet.

- Skal få svar på brevet Stoltenberg kunne ikke svare for status på ordningen Hanne etterlyser iverksettelsen av.

- Vi har mange ulike ordninger for folk med ulike funksjonshemninger. Akkurat hvilken ordning du snakker om vet jeg ikke, men jeg vil gjerne være med å se på disse ordningene. Kanskje noen må bli enda bedre, sa han foran rundt hundre publikummere ved valgboden.

Statsministeren synes Hannes etterlysning viser at det er lurt å satse på felleskapet.

- Uten at jeg kjenner den konkrete ordningen godt nok, mener jeg det er et argument for å satse på felleskapet og ikke på skattelette og privatisering, sa Stoltenberg. 

Se flere spørsmål fra publikum - og svar fra Jens, i videoklipp øverst i denne saken.

BLE GRILLET: Statsministeren måtte også svare for seg i «Partiledergrillen» med Martine Aurdal og Marie Simonsen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
BLE GRILLET: Statsministeren måtte også svare for seg i «Partiledergrillen» med Martine Aurdal og Marie Simonsen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 93717452


Varnish cache server