MISTET DATTEREN:  Datteren til Yvone Jürgenson ble brutalt drept av Mattias Flink 11. juni 1994. Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX
MISTET DATTEREN: Datteren til Yvone Jürgenson ble brutalt drept av Mattias Flink 11. juni 1994. Foto: Janerik Henriksson / SCANPIXVis mer

- «Hvorfor får vi ikke ha vår sørgedag i fred?»

Pårørende reagerer på at massedrapsmannen Mattias Flink slipper ut på årsdagen til massakren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For nøyaktig 20 år siden hadde 24 år gamle Mattias Flink en krangel med sin kjæreste. Sterkt beruset drar han hjem og skifter til uniformen sin, før han begir seg til arbeidsplassen sin — Dalregimentet i Falun.

Her henter han tjenestevåpenet sitt, en AK5. På en gangvei møter han personer på vei til regimentet etter å ha vært ute på byen.

Flink åpner ild. Fire personer blir drept momentant. En person dør senere på sykehuset. En annen blir hardt skadd, men overlever. I et veikryss skyter han ytterligere to personer — en syklist og en vekter. I alt sju personer blir drept.

I dag slipper Mattias Flink, på årsdagen for massakren. Det får de pårørende til å reagere . Årsaken er at loven tilsier at han skal slippe på nøyaktig den dagen han ble pågrepet.

- Jeg forstår at hensynet til oss pårørende veier lettere enn Kriminalomsorgens paragreafer. Men hvorfor kan de ikke la oss ha vår sørgedag i fred, og heller slippe han ut en uke tidligere eller seinere? skriver Yvone Jürgenson i et leserinnlegg i Expressen.

Tung og smertefull Jürgensons datter, Helle, var ett av Flinks ofre. Hun var 21 år gammel da hun ble drept.

- For meg er alltid årsdagen tung og smertefull, men det er også en dag hvor jeg får ro ved å minnes Helle, og alt hun har betydd for meg og alle andre som elsker og savner henne, sier Jürgenson.

Hun setter også spørsmålstegn om det går an å gjøre opp for en så grusom gjerning som Flink begikk.

- På onsdag skal skylden løftes fra Mattias Flinks skuldre — etter loven har han sonet sin straff for ugjerningene. Men det fører ikke til at de menneskene han har drept står opp fra de døde. Vi pårørende kommer fortsatt til å sørge over og savne våre kjære. Et spørsmål som jeg alltid kommer til å tenke på er: Kan man noensinne sone at man har skutt og drept sju mennesker? sier hun.

- Sluttet å hate Bjørn Tollsten mistet sønnen sin Johan. Han ble bare 26 år. Han sier i et intervju med Aftonbladet at det at tiden leger alle sår, i bunn og grunn er en klisjé.

- Sånt kan man bare si når man selv ikke er berørt, sier Tollsten til Aftonbladet.

SLIPPER FRI: Mattias Flink skjøt og drepte sju personer i Falun.I dag slipper han ut. Foto: Scanpix
SLIPPER FRI: Mattias Flink skjøt og drepte sju personer i Falun.I dag slipper han ut. Foto: Scanpix Vis mer

Han har imidlertid sluttet å hate gjerningsmannen.

- De siste ti årene har jeg sluttet å hate Flink. Å kjenne på hatet påfører meg bare skade. Jeg lovet meg selv at han ikke skulle få skade meg en gang til, sier han til Aftonbladet.

- Et hån Ulla-Brigt Bragstedt mistet sønnen Mats den 11. juni 1994, og er enig med Jürgenson i at det er forkastelig at han slippes ut på årsdagen for drapene.

- Jeg syns det er et hån mot oss foreldre og søsken å slippe ham ut på denne dagen. Jeg tror jeg kan snakke for alle de andre også, sier Bragstedt til SVT Gävledala

Selv har Mattias Flink allerede begynt på sitt nye liv.

- Han har fått jobb som tømmerhogger. Det er noe han trives godt med, sier faren hans til Aftonbladet.

Han husker tilbake til den natta da han fikk telefonen fra politiet, med beskjeden om at hans sønn hadde drept sju personer i Stadsparken.

- Jeg husker det som om det var i går. Det er klart at livet mitt også ble en katastrofe etter det, sier han.

Flytter ikke tilbake Matttias Flink har tidligere sagt til nyhetsbyrået TT at han ikke kommer til å flytte tilbake igjen til Falun.

- Jeg har ingenting igjen der. Og jeg vil ikke utsette folk for å treffe meg på gata, sa han.

Allikevel har han besøkt Falun en rekke ganger når han har hatt permisjon. Faren sier det er fordi sønnen ønsket å besøke ham.

ÅSTEDET:  En person legger ned blomster i området hvor de sju personen ble drept.  Ingvar Svensson / SvD / TT / Scanpix
ÅSTEDET: En person legger ned blomster i området hvor de sju personen ble drept. Ingvar Svensson / SvD / TT / Scanpix Vis mer

Han har aldri fått noen forklaring på hvordan sønnen hans kunne begå et av Sveriges grusomste massedrap gjennom tidene. De har allikvel kommet til en slags forsoning.

- Men det betyr ikke at det er glemt, sier faren.
Lover avhold Flink skal ha slitt med store psykiske problemer våren 1994, han skal ha drukket store mengder alkohol før han dro ut bevæpnet med en AK5-rifle.

I intervjuer har Flink uttalt at han har en moralsk forpliktelse til å aldri drikke alkohol igjen og at hans drøm er å leve et beskjedent liv i fred og ro. Han har også sagt at ingen skal behøve å se han med våpen igjen.

Ulla Britt Bragstedt tror ikke på disse uttalelsene.

- Det var jo et alkoholproblem som gjorde at dette skjedde i utgangspunktet, og jeg tror det er lett å falle tilbake, sier hun.

DRAPSMANNEN:  Slik så Mattias Flink ut på tidspunktet han begikk massedrapene. Foto: TT / Scanpix
DRAPSMANNEN: Slik så Mattias Flink ut på tidspunktet han begikk massedrapene. Foto: TT / Scanpix Vis mer